HDP kongresi: ‘Krizin nedeni dış güçler değil, Kürt halkına düşmanlıktır’

DTK Eşbaşkanı Bedran Öztürk, Ankara’daki HDP kongresinde yaptığı konuşmada Türkiye’deki mevcut ekonomik ve siyasi kriz konusunda, “Bunun nedeni dış güçler değil, var olan zihniyettir. Kürt halkına düşmanlıktır” dedi.

Ankara Spor Salonu’nda “Çözüm Bizde” sloganıyla düzenlenen kongrede konuşan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Bedran Öztürk, “Uzun bir zamandır Kürt halkına karşı, Kürtlerin kazanımlarına karşı, Kürtlerin iradelerine karşı saldırılar artıyor” dedi.

Öztürk şöyle devam etti.

“Bununla sonuç almaya çalışıyorlar. Kürtleri bu şekilde tasfiye edeceklerini söylediler. Bugün bu salona bakın, kim bitti görsünler. Halkımız, Türkiye halklarıyla birlikte özgürlük mücadelesinden vazgeçmedi, büyük bedeller verdi ancak geri adım atmadı. Kimliğini, kültürünü, dilini korudu.

Kürt sorununun çözümünün yol ve yöntemi belli. Kürt halkı da Türkiye halkları da bunu gösterdi. Kürdistan’ın dört parçasında Kürtleri statüsüz bırakmak için ellerinden geleni yaptılar. Güney Kürdistan’ı işgal ederek, Rojava’ya saldırmayı planlıyorlar. Her alanda Kürtlere saldırıyorlar. Sonuçlarını bugün ekonomik ve siyasi krizle yaşıyor. Bunun nedeni dış güçler değil, var olan zihniyettir. Kürt halkına düşmanlıktır. Bu nedenle Kürt sorunun mutlaka çözülmeli.

İmralı’da Sayın Öcalan üzerindeki tecritle savaş kararı verdiniz. Tecrit ve savaşın sonucu, ülkedeki ekonomik krizdir. Bugüne kadar böyle bir yarattıkları algı yanlıştır. Doğru olan müzakere, tecridin sonlandırılmasıdır. Sayın Öcalan’ın rol ve misyonunun oynaması için şartlar oluşturulmalı, Sayın Öcalan fiziki özgürlüğüne kavuşmalı. Muhalefet de iyi bilmelidir, ciddi olmalıdır, haddini bilmelidir. 100 yıllık zihniyette ısrar ederlerse, sonları Erdoğan’ın, Bahçeli’nin sonundan daha beter olur.”