HDP’li adaylar halkla buluşuyor

HDP’liler, 24 Haziran seçimleri kapsamında tüm Türkiye’de seferberlik ilan etmiş durumda. Köy köy gezen adaylar halkla buluştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 24 Haziran’a deyim yerindeyse seferberlik ruhuyla gidiyor. Köy ilçe ilçe gezen adaylar seçim bürolarının açılışı ve halk buluşmaları gerçekleştirdi.

MARDİN

Mardin’de seçim çalışmaları büro açılışlarıyla devam etti. Nusaybin’e bağlı Duruca ve Girmeli (Gire Mira) köylerinde halkın yoğun katılımı ve HDP Mardin milletvekilliği adayları Mithat Sancar, Pero Dündar, Tuma Çelik, Ebru Günay, Gülbin Şahin Dağhan ve Dilaver İnal’ın katılımı ile seçim bürosu açılışları yapıldı.

Duruca köyü seçim bürosu açılışında konuşan Gülbin Şahin Dağhan, Nusaybin halkının direnişçi bir ruh yapısına sahip olduğunu belirterek, “Zindanlardaki tecridi unutmuyoruz asla. Bizler zulüm gördük. Nusaybin’in yıkılmasını unutmuyoruz” diye konuştu. Pero Dündar ise HDP’nin tutuklu Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın “Cesaret bulaşıcıdır” sözünü hatırlatarak, “Başarı ve mücadele de bulaşıcıdır” dedi.

Mithat Sancar da halkı Kürtçe, Arapça ve Türkçe selamlayarak sözlerine başladı. Sancar, “Nusaybin’in diğer adı direniştir. Nusaybin aydınlığın ve direnişin kentidir. Topraklarımız ve kimliklerimiz geleceğimizdir. Bizler buna sıkı sıkı tutunarak sarılmaya devam ediyoruz. Onlar bizleri zindanlara atsalar da öldürmeye kalksalar da hiçbir şekilde geleceğimizi elimizden alamazlar. Asla boyun eğmeyen bir halk var onların karşısında. Ve 24 Haziran günü bu halkın boyun eğmeyeceğini bir kez daha görecekler” şeklinde konuştu.

Barış Annelerinin seçim bürosunun kurdelesini kesmesinin ardından halk çalınan ezgiler eşliğinde halay çekti.

Yapılan açılışın ardından heyet, Duruca köyünden, Girmeli köyüne doğru harekete geçti. Girmeli köyünde halk tarafından ve özellikle genç kadınların sıcak karşılandığı heyet, burada da Barış Anneleri’yle kurdeleyi keserek açılışı gerçekleştirildi.

AMED

HDP Amed’deki 24 Haziran seçimleri kapsamında yürüttüğü çalışmalar, ilçe ve köy ziyaretleri ile devam ediyor. Halkın yoğun ilgi gösterdiği adaylar, kentin kırsal köylere kadar uzandı. Kent merkezinde de özellikle yasak ve yıkımın en ağır yaşandığı Sur ilçesinde ziyaretlerde bulunan adaylar, merkez ilçelerde de esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi.

Adaylardan Selçuk Mızraklı, Kayapınar ilçesinde esnaf ve halk ziyareti gerçekleştirdi. Görevden uzaklaştırılan Kayapınar Belediyesi Başkanı Mehmet Ali Aydın ve partililerinde eşlik ettiği Mızraklı, “Bir oy HDP’ye, bir oy Demirtaş’a” şeklinde partisine destek verilmesini istedi.

ERGANİ

HDP’li aday Remziye Tosun ve HDP Amed Milletvekili Ziya Pir ise, çalışmalarını Ergani ilçesinde sürdürdü. İlk durağı Ergani Belediyesi olan Tosun ve Pir, daha sonra Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Minibüsçüler Kooperatifi, Ergani Gazetesi ve Söz Radyosu’na yaptıkları ziyaretle çalışmalarını sürdürdü. Taziye ziyaretlerine katılan Tosun ve Pir, daha sonra halk ziyaretleri yaparak, sandık güvenliği hakkında bilgi verdi.

Adaylardan Saliha Aydeniz, güne Bağlar’da ilçesinde bulunan Yeni Hâl esnafını ziyaret ederek başladı. HDP’lilerin de eşlik ettiği Aydeniz, esnafın yoğun ilgisiyle karşılandı. Kendisiyle sohbet eden esnaf, “Bu krizden en çok biz etkilendik. Bizim AKP’ye verecek oyumuz yok. Diyarbakır’da 12’de 12 yapacağız” şeklinde HDP’ye desteklerini açıkladı. Aydeniz daha sonra Emek Caddesi’nde bulunan esnafları ziyarette bulundu.

KULP

HDP Bingöl Milletvekili ve aynı zamanda Amed adayı olan Hişyar Özsoy ise Kulp ilçesinde seçim çalışmalarını sürdürdü. Halk tarafından coşkuyla karşılanan Özsoy, daha sonra pazar esnafını ziyaret etti. Hasta ziyaretlerinde bulunan Özsoy, yaptığı ev ziyaretlerinde sandıkların korunması yönünde halka uyarılarda bulundu.

ÇINAR

Çınar’da kadınların yoğun ilgisiyle karşılanan adaylardan Semra Güzel ise, çocukların da ilgi odağı oldu. Şerşopa, Delgur, Geli, Birabazin, Kurm, Birik, Orteveran, Golberan, Lugus ve Gohan köylerine ziyaretlerde bulunan Güzel, burada kısa bir açıklamada bulundu. AKP’nin 16 yıldır iktidarda olduğunu anımsatan Güzel, “Seçim geldiği zaman kapımıza gelip ‘biz sizi tanıyoruz. Biz de Kürt’üz biz de yurtseveriz. Seçim bittiğinde ise savaş siyasetine devam ediyor” dedi.

SİLVAN

Silvan’da seçim çalışmaları yürüten Musa Farisoğlulları, ilk olarak partisinin Seçim Bürosu’nu ziyaret ederek, burada halkla sohbet etti. Daha sonra esnaf ve ev ziyaretlerinde bulunan Farisoğulları, daha sonra Başki, Hawri, Remdanka, Emerka, Delikanli, Kemukê, Hidirşa ve Hecişekira köylerinde ziyaretlerde bulundu.

SUR

HDP’nin genç adaylarından Abdurrahim Durmuş, soykırım saldırılarının en ağır yaşandığı Sur ilçesinde aile ziyaretlerinde bulundu. Sokağa çıkma yasağı sırasında yaşamını yitirenlerin ailelerini ziyaret eden Durmuş, daha sonra evleri yıkılan ailelerin yaşadıkları sorunları dinledi

HDP adaylarından Mehmet Temiz yüz ise Yenişehir ilçesinde Eski Hal ve Şehitlik mahallerine yaptığı ziyaret ile çalışmalarına başlayarak, Tilham köyünde ev ev ziyaretlerde bulundu. HDP’li adayların seçim çalışmaları iftar sonrasında da devam edeceği öğrenildi.

BATMAN

HDP seçim çalışmaları kapsamında Kozluk ve Gercüş'te köy ziyaretleri gerçekleştirirken öte yandan Gercüş'te seçim lokali açılışı gerçekleştirdi. Gercüş'e lokal açılışına giderken anons aracını gören HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran ve Şükrü Baytar’ın halka selam vermesinin ardından seçim aracındaki çocuklar ile bir süre sohbet etti. Çocuklardan birinin "İlk defa bir milletvekili gördüm" demesi üzerine Baytar, "Vekil görmek o kadar büyük bir olay değil burada herkes bir vekil" demesinin ardından çocuklar ile fotoğraf çektirdi.

Oluşturulan konvoy ile ilçe merkezinden seçim lokaline kadar araç konvoyu ile gidilirken seçim lokalinde ise vekil adayları coşkuyla karşılandı. Vekil adayları seçim lokalinde bir süre halk ile halay çekerken ardından ise seçim lokalinin açılışı gerçekleştirildi. Açılışta vekil adaylarından ilk olarak Başaran yurttaşlara seslendi. Demirtaş'ın Gercüş'lere selamının olduğunu söyleyen Başaran, "Bugün Demirtaş'ın herkesten bilgisi ve haberi vardır, sizlere onun selamlarını getirdik. Gercüç, 24 Haziran'da iktidarın savaş politikalarına dur diyecek. Onların tabelasını ellerine verip Ankara'ya göndereceğiz. Cizre bodrumlarında yaşamını yitiren Mehmet Tunç 'diz çökmeyeceğiz' demişti. İşte etrafımızda onca kamera ile bizi çekiyorlar. Ama Tunç'un da dediği gibi diz çökmeyeceğiz" diyerek sokak başında bekleyen zırhlı araçtan ve sokak içinde çekim yapan polise tepki gösterdi. Başaran'ın ardından Baytar ise "Bir Gercüş'lü olarak sizler ile sohbet ediyorum. Ve buranın sıkıntıları iyi biliyorum. 35 yıl önce burada okulda iken bir fabrika vardı ve onun yerine askeriye yapıldı. Aradan 35 yıl geçti ama değişen bir şey yok. Demokrasi yerine cezaevleri yapıldı. Fabrika yerine ise askeriye yapılıyor. Bugün kameralar ile çekiyorlar çeksinler kimseden korkumuz yoktur. Artık buna dur diyeceğiz Kobane için düştü düşecek diyenleri bu halk iktidardan düşürecek" dedi.

Konuşmaların arından seçim lokalinin açılışını Barış Anneleri yaparken bir süre halk ile sohbet eden vekil adayları ardından ise Gercüş'e bağlı kimi köylere ziyaretlerde bulunurken konvoyu gören bir grup motorcu genç konvoya eşlik etti. Zafer işaretleri ile konvoya selam veren gençler renkli görüntülerin çıkmasına neden oldu. Seçim çalışmalarını sonlandırılmasının ardından vekil adayları Taşcı Köyü'nde taziye ziyareti gerçekleştirildi.

İZMİR

HDP İzmir İl Örgütü seçim çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. İzmir’in tüm ilçelerinde bildiri dağıtımı, esnaf ziyareti, stant çalışmaları, büro açılışları ve Sivil toplum örgütü ziyaretleri ile devam eden çalışmalarda adaylar 24 Haziran seçimlerinin tarihi olduğunu belirterek, sandık güvenliği konusunda yurttaşları duyarlı olmaya çağırdı.

HDP 1. Bölge adayları Nurettin Turgay ve Mervan Sincar Torbalı'da esnafla bir araya geldi. Yoğun ilgi ile karşılanan adaylar esnafın dertlerini dinledi. Esnafın kurtuluşunun HDP ile mümkün olduğunu belirten adaylar, esnafa 24 Haziran'da HDP ve Demirtaş’ı destekleyerek, sandıklarına sahip çıkma çağrısında bulundu.

İzmir 2. Bölgede çalışmalarını yürüten HDP adayları Süleyman Gündüz, Cemile Aydın ve Orhan Ayhan ise, Bornova ilçesi Doğanlar Pazar esnafı ile bir araya geldi. Bildiriler dağıtarak, esnafla sohbet eden adaylar, esnafın sorunlarına çözümün HDP olduğunu belirtirken, esnaf ise ekonomik krizden dert yandı. HDP adayları Murta Çepni ve Gönül Aygün ile Abdullah Akdeniz de Menemen’de esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi.

HDP adayları Mehmet Aker ile Afrika kökenli adayı Yalçın Yanık Urfalılar Derneği ziyaretinde konuştu. Aker, AKP hükümetinin insanları açlığa mahkum ettiğinin altını çizerken, “KHK'lerle ihraç etti, AKP döneminde kadın cinayetleri çoğaldı ve bunların üstü kapatıldı. HDP kaybolan güveni inşa etmeye, ötekileştirilenleri birleştirmeye geldi. Bu yüzden yüzümüzü demokrasiye HDP'ye dönmeliyiz" dedi. Yanık ise, 24 Haziran'ın Türkiye'nin demokratikleşmesi adına HDP'ye destek olunması gerektiğini belirterek Kürt illerindeki sandık taşımalara karşı sandıklara sahip çıkılması vurgusu yaptı.

Öte yandan HDP İl Örgütü gün içinde Konak ve Gaziemir ilçesinde stant çalışmalarını da sürdürdü.