HDP Mersin’de esnafla buluştu: Sorun iktidar

HDP’li bir heyet “İş ve Aş Buluşmaları” etkinlikleri kapsamında Mersin’de esnafla buluştu. Esnaf, AKP’nin yürüttüğü politikalara tepki göserdi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Mersin’de “İş ve Aş Buluşmaları” kampanyası kapsamında bir dizi temasa başladı. Temaslar üç gün sürecek.

HDP heyetinde HDP Ekonomi Komisyonu'ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Emek Komisyonu'ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcüsü Samet Mengüç ve HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz yer aldı. Heyete partililer de eşlik etti.

Tarsus Yaş Sebze ve Meyve Hali’nde esnafı ziyaret eden heyet, Tarsus Yaş Sebze ve Meyve Halciler Derneği Başkanı Ali İlk ile dernek yöneticileri tarafından karşılandı.

Ali İlk, ürün fiyatlarının arz talep doğrultusunda değiştiğini ifade ederek, “Esas sebze ve meyveyi, tek ele indirgemeye çalışan zihniyet iktidardır. İktidar, kendine bağlı tek el market zincirleri kurmuş. Bunları da zengin etmeye çalışıyorlar. Sorun bizde değil iktidardır” dedi.

HDP Milletvekili Garo Paylan, 2021 yılı boyunca Türkiye’nin her yerinde olacaklarını söyledi.

Paylan, “Zincir market lobisi çok güçlü ve iktidara yakın. Halciliği yok etmeye çalışıyorlar. Bizde buna karşıyız. Zincir marketlerin şehir dışına çıkarmaya çalışıyoruz ve bunun mücadelesini veriyoruz” diye konuştu.

Toplantıya katılan esnaflar da, hal esnafı ve çiftçinin kazanmadığı tepkisinde bulundu. Hem çiftçi hem da halkın mağdur edildiğine dikkat çeken esnaflar, hükümetin yürüttüğü politikaları eleştirdi.

Esnaflar, çiftçiye destek verilmediğini, mazotun çiftçiye 10 katına verildiği, tohum fiyatının bir yılda ikiye katlandığını ancak iktidarın her şeyi “toz pembe” gösterdiğini belirtti.

Çiftçilerden biri, “Kabağı bir liraya satıyoruz, İstanbul’da 10 lira. Ben üreticiyim, komisyoncunun suçu yok. 60 dönümlük alanda üretim yapıyorum. Ama bana verilen mazot ve gübre desteği bin 200 lira. Sen hiç verme daha iyi, ben istemiyorum. Kabağı bir lira satmıyoruz, iki lira satsak ancak kurtarırız” diye anlattı.

“AKP’liyim” diyen bir başka çiftçi şöyle konuştu: “Ancak çiftçiye verilen sözler tutulmadı. Havacılara, gemicilere mazot desteği ver ama çiftçiye verme. Çiftçi konusunda çok şikayetçiyim. Seçimden seçime gelmesin. Keşke AKP’li vekil gelse ona da söylesem. Çiftçi borçlu, çiftçi bitti mi Türkiye’nin beli kırılır. Çiftçi ayakta kalmazsa Türkiye batar. Gırtlağına kadar borçluyum” diye konuştu. 600 dönüme ektiği ürünün tarlada kaldığını aktaran bir başka çiftçi ise, “Traktörümü satılığa çıkardım. Konuşmaktan bile aciziz. Ürünü mecbur zararına veriyoruz. Borcumuz gittikçe artıyor” diyerek tepkisini dile getirdi.

HDP’li heyet esnaf ziyaretinin ardından Tarsus’ta bulunan parti binasına geçti.