HDP mevsimlik tarım işçileri ile buluştu

HDP, Mersin'de günün ilk ışıklarında mevsimlik tarım işçileriyle buluştu. İşçiler, AKP-MHP iktidarı ve işverenin yarattığı sorunları anlattı.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) İş ve Aş Buluşmalarının dördüncüsü, Mersin'de devam ediyor. HDP Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse ile milletvekilleri Serpil Kemalbay, Necdet İpekyüz ve Rıdvan Turan'dan oluşan heyet, sabahın ilk ışıklarında mevsimlik tarım işçileri ile buluştu.

HDP, sabah 05:30’da her gün binlerce mevsimlik işçinin tarlalara dağıldığı duraktaydı.

Güvencesiz İşçi Derneği (GİŞ-DER) Başkanı Abdulselam Kutlu’nun da bulunduğu işçiler ‘"Sabah 4’te gidiyoruz, bazen akşam 9’da bile dönemediğimiz oluyor. Yemek molası için bile yarım saat duramıyoruz" diyerek çalışma şartlarının insani koşullarda olmadığını anlattı.

 'KADINLAR VE SURİYELİLER DAHA AZ ALIYOR'

Bu zorlu koşullara devletin kestiği cezaların da eklendiğini ifade eden işçiler, arabalarının bağlandığından bazen bu sürenin iki ayı bulduğunu açıkladı. Ayrımcılığın her yerde olduğunu ifade eden işçiler, ‘‘Cinsiyet ayrımcılığı birçok yerde var. Erkekler 120 TL alırken kadınlar 85 TL alıyor, Suriyelilere daha da az ücret veriliyor" diye konuştu.

16 KAPASİTELİK ARACA 66 İŞÇİ!

En önemli sorunlardan birinin ulaşım sorunu olduğunu belirten işçiler, ‘‘16+1 olan araç kapasitesine 66 kişi bindiğini görmüşlüğümüz var. Sık sık kaza oluyor. Ölümlü olunca haber oluyor. Ekim ayında bir kaza oldu. 2 kişi öldü. Yaralılara Covid nedeniyle tedavi edilecekleri yer bile bulamadık’’ dedi.

Kimsenin güvencesiz çalışan mevsimlik işçileri görmediğini, işçi denilince kendilerinden bahsedilmediğini belirten işçiler, "ölsek kimsenin ne haberi oluyor ne de söz konusu oluyor. Kadın erkek fark etmiyor. Bazen bir bardak su bile bulamayabiliyoruz" dedi. Bir işçi salgın koşullarında tedbir alınmamasını da, "Biz zaten ölmüşüz" sözleriyle dile getirdi.

İŞVERENE TEPKİ

Ölümle burun buruna çalıştıklarını aktaran işçiler, salgın koşullarında da onlarca kişinin aynı minibüse doldurulduğunu anlattı.

‘‘İşveren yevmiyeye 5 lira zam yapıyorsa, topladığımız ürünü de 1 kasa arttırıyor” diyen işçiler, yevmiyelerin bir yasal dayanağının olamadığını, eşit işe eşit ücret alamadıklarını, aynı ilde 4-5 çeşit yevmiyeyle çalışan arkadaşlarının olduğunu belirterek, ‘‘Güvencesiz çalışmak istemiyoruz, adalet istiyoruz’’ dedi.
HDP heyeti, mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını her alanda takip edip çözüm için mücadeleyi sürdüreceğini ifade etti.