HDP’nin İş ve Aş Buluşmaları Mersin’de sürüyor

HDP’nin dördüncüsünü gerçekleştirdiği İş ve Aş Buluşmaları Mersin’de devam ediyor.

Buluşmaların ikinci gününde HDP Eşbaşkan Yardımcıları, MYK ve PM üyeleri ve milletvekillerinin de aralarında bulunduğu heyetler pek çok kesimin temsilcileri ile bir araya geldi. Kadın işçilerden nakliyecilere bir araya gelinen herkes artan borçlar ve yoksullaşmaya dikkat çekti.

HDP Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Garo Paylan, Emek Komisyonundan Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Şaziye Köse, Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcüsü Samet Mengüç ile milletvekilleri Necdet İpekyüz ve Rıdvan Turan Nakliyeciler Sitesini ziyaret ederek nakliyecilerin ve şoförlerin sorunlarını dinledi, HDP’nin çözüm önerilerini aktardı.

‘ANKARA’DAKİLER BİZİ BAĞLAYAN YASAYI BİZE SORMADAN HAZIRLIYOR’

Mevcut yasal düzenlemelerin uygulamadaki sorunları artırdığını belirten Mersin Nakliyeciler Derneği Başkanı Mehmet Bozkurt, “Sorunlarımızı bilmeden, bizlere danışmadan, Ankara’da oturdukları yerden yasa çıkarıyorlar” dedi. Bozkurt, ilgili yasaların nakliyeciler ve şoförlerin görüşleri alınarak hazırlanmasını talep etti.

Zamlardan yakınan ve nakliyeciliğin gittikçe zarara sürükleyen bir iş kolu haline geldiğini aktaran nakliyeciler, “Bir kamyoncunun vergisi, lastiği, bandrolü, kaskosu, trafik sigortası bunlar ay bazında hesaplandığında, biz nakliyeciler ve şoförler borçlu çıkıyoruz. Neredeyse hiçbir şey kazanamıyoruz. 10 yıl önce 600 lira olan araba lastiği 4 bin lira oldu ama biz bu sektörde hala 10 yıl önceki fiyata çalışıyoruz” diye konuştu.

HAL ESNAFI: CEBİMİZDEKİ PARAYI BORCA, FAİZE YATIRIYORUZ

Paylan, Köse, Mengüç, İpekyüz ve Turan’ın bir diğer durağı Mersin Meyve ve Sebze Toptancı Tüccarları Dayanışma Derneği oldu. Dernek üyeleri ve hal esnafı, banka borçlarına ödedikleri faizlerden bahsederken, “Bütün dükkanlar faizle kredi çekmiş. Herkes cebindeki parayı faize, bankaya yatırıyor. Senelik kazandığımız 100 bin bankaya ödediğimiz 300 bin” diye konuştu.

KADIN İŞÇİLER: İŞTEN ÇIKARMA OLACAKSA ÖNCE KADINLAR ÇIKARILIYOR

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce ve HDP Mersin PM ve İl Kadın Meclisi Üyeleri'nden oluşan bir heyet de Akdeniz Belediyesi'ne bağlı Kazanlı Mahallesi'nde yaş sebze ve meyve paketleme depolarında çalışan kadınları ziyaret etti. Depolarda çalışan kadın işçiler, günlük 80-85 liralık yevmiye ile sigortasız çalıştırıldıklarını, işverenin keyfi kararı ile işten kolayca çıkarılabildiklerini, işten çıkarmalarda da öncelikle kadın işçilerin tercih edildiğini anlattı. 

KADIN DERNEKLERİ İLE BULUŞMA

HDP PM üyeleri ile Başaran, Kemalbay ve HDP İl Kadın Meclisi üyeleri ayrıca Mersin’deki kadın dernekleri ile de bir araya geldi. TJA, Mimoza Kadın Derneği, İlerici Kadınlar Meclisi, Yeşil ve Sol Gelecek Partisi, Göç-Der, SYKP, Günebakan Kadın Derneği, Genel-İş, İnsan Hakları Derneği, Kadın Savunması, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, Mezitli Kadın Kooperatifi, Yedirenk LGBTİ+, Mali Müşavir Odası, bağımsız feministler ve Alevi kadınların katılımıyla gerçekleşen toplantıda kadınlar özellikle salgın sürecinde derinleşen kadın yoksulluğuna dikkat çekti. Toplantıda söz alan Günebakan Kadın Derneği Başkanı Zübeyde Akpınar “Her gün üç kadın öldürülürken ‘Erkekler kadınlardan on iki kat daha fazla öldürülüyor’ demek ve İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açmak abes ve iştigaldir” dedi. Mimoza Kadın Derneği’nden Çiğdem Gülsoy ise şiddete karşı mücadelede ekonomik bağımsızlığın önemini vurguladı. Yedirenk LGBTİ+ Derneği üyesi Yağmur Arıcan da “Bir trans kadın sokakta kaldığında vatandaşlık haklarından yararlanamıyor. Translara karşı yapılan ayrımcılık sebebiyle iş alanında belli mesleklere sıkıştırılıyoruz” dedi.

FUKİŞİMA’NIN YILDÖNÜMÜNDE AKKUYU’DA AÇIKLAMA: NÜKLEER İSTEMİYORUZ

HDP Ekoloji Komisyonundan Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Naci Sönmez ve Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüsü Menekşe Kızıldere ve İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu’ndan oluşan bir diğer heyet de Mersin Akkuyu Nükleer Santral inşaatındaydı. Nükleer Karşıtı Platform’un katılımıyla yapılan açıklamada konuşan HDP Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüleri 11 Mart’ın Fukuşima Nükleer faciasını yıl dönümü olduğunu hatırlattı. Dünya ülkelerinin tüm nükleer santralleri aşamalı olarak kapatma ve yenilenebilir enerjiye geçme aşamasında olduğu belirtilirken, Akkuyu’nun siyasi bir tercih olduğu ifade edildi. HDP heyeti, enerji demokrasisine uygun ve ekolojik dengeyi gözeten yöntemler tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

HDP heyetleri, DİSK Genel- İş yönetici ve işçileri, Mersin Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği yöneticileri, TTB ve SES yöneticileri ile de buluştu. Yapılan görüşmelerin ana gündemi diğer tüm görüşmelerde olduğu gibi ekonomik krizin insanlar üzerindeki etkileri ve salgın oldu. Buluşma kapsamında esnaf ziyaretleri de gerçekleşti ve esnafın sorunları dinlendi.

Yapılan tüm görüşmelerde HDP temsilcileri, sorunların tümünün takipçisi olacaklarını, çözüm için parlamentoda ve sokakta her türlü mücadeleyi yürüteceklerini ifade etti.