HDP rüzgarı faşistlere korku saldı: Her yerde saldırı

AKP-MHP'nin ve polisin yönlendirmesiyle harekete geçen faşistler, birçok il ve ilçede HDP'ye saldırdı.

AKP-MHP diktatörlüğüne karşı umut veren ve 24 Haziran'daki seçimlerde kritik rolü olan Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) seçim çalışmaları faşist saldırılara uğruyor. Hükûmet, sandık birleştirme-taşıma uygulaması ve siyasi soykırımla HDP'yi engellemeye çalışırken, birçok kentte de yine AKP-MHP'li ırkçı-faşist gruplar, HDP stantlarına ve binalarına saldırıyor, parti arabalarının önünü kesiyor. Polis ise saldırıları seyretmekle yetiniyor ve hatta bazı yerlerde teşvik ediyor. HDP saldırılara taviz vermeyerek çalışmalarını sürdürüyor.

İşte sadece son bir haftada yaşanan faşist saldırılar:

ANTEP

HDP’nin Antep’teki seçim bürosunun önüne gelen bir grup, ellerinde bayraklarla slogan atarak provokasyon girişiminde bulundu.

Dün akşam Antep’in Şehitkamil ilçesine bağlı 29 Ekim mahallesinde açılan seçim bürosunda HDP’lilerle buluşan Milletvekili Mahmut Toğrul’u ellerinde Türk bayrağı ve MHP bayrağı olan bir grup seçim bürosunun yanında provoke eti.

İlk olarak olay yerine gelen bekçiler emir aldıklarını ve müdahale edemeyeceklerini söyleyerek geri çekildi. HDP’li yöneticilerin ve Mahmut Toğrul’un bizzat arayarak çağırdığı Güvenlik Şube Müdürü ise 2 saat sonra geldi. Polis ekipleri gelene kadar seçim bürosundan ayrılmayan Toğrul partililerle sohbet ederek oyuna gelmemelerini söyledi. HDP’liler MHP’lilerle hiç diyaloğa girmeyerek alkışla protesto etti. Toğrul, kendisine durumun aktarılması üzerine ‘Gerginliğe gerek yok’ diyen Güvenlik Şube Müdürüne tepki göstererek “Gerginliği biz çıkarmıyoruz. Gidin gerginliği çıkaranlara bunu söyleyin” dedi.

CEYLANPINAR

HDP Eş Başkanı Sezai Temelli’nin Ceylanpınar’daki halk buluşmasına polis keyfi bir şekilde saldırdı. Saldırı sonucunda 2 kişi gözaltına alındı.

Halk buluşması için Ceylanpınar'a gelen HDP heyeti ilçe girişinden itibaren zırhlı araçlarla takip edilirken, yol boyunca da tüm araçlar durdurularak arandı. HDP seçim otobüsünü selamlayan herkes kameralarla kayıt altına alınırken, HDP seçim otobüsü programın yapılacağı adrese geldiğinde, tüm izinler öncesinde alınmış olmasına rağmen polis, etkinliğin yapılmasını engelledi.

Ceylanpınar’da HDP Eş Başkanı Sezai Temelli’nin konuşma yaptığı esnada çevik kuvvetler, uzun namlulu silahlı polisler, TOMA’lar ve zırhlı araçlarla alanda bekledi ve ardından kitleye saldırdı. Saldırıda çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Polis daha sonra ise, Viranşehir yolundaki HDP seçim bürosuna saldırdı. Polisin saldırısına halk ise sloganlarla tepki gösterdi.

İSTANBUL

İstanbul’un Çekmeköy ilçesine bağlı Hüseyinli köyüne giden HDP'lilerin bulunduğu seçim aracının önü, köyün muhtarı olduğu söyleyen bir kişi tarafından kesildi.

Elinde silah bulunan ve muhtar olduğunu belirten söz konusu şahıs, seçim çalışması yapmak isteyen partililere silah doğrulttu.

Bir süre sonra ise bölgeye gelen bazı kişilerle birlikte HDP'lilere saldırıda bulunup, darp etti.

Jandarma, faşist grupla birlikte HDP'lileri de Ömerli Jandarma Karakolu'na götürüldü.

BURSA

Bursa’nın Karacabey ilçesinde seçim çalışmaları kapsamında stant açan HDP üyelerine ırkçı sloganlar atan bir grup saldırdı. Polis, saldırıyı izlemekle yetinirken, Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın fotoğrafları ile partinin bayrak ve afişleri yırtıldı. Tekbir çekerek saldıran grup, bir süre ırkçı içerikli sloganlar attı.

Polis, saldıranları değil, HDP'li Uğur Şahin'i gözaltına aldı.

BOLU

HDP Bolu İl Örgütü, seçim çalışmaları kapsamında il örgütü binasının önüne bayrak asmak istedi. Bayrak asılmasına engel olan Bolu Güvenlik Şube müdürü “Buraya bayrak asarsanız sizi gözaltına alırım. Yaşanacaklardan da ben sorumlu değilim" dedi.

Polisin bu sözlerinin ardından toplanan yaklaşık yüz kişilik faşist grup, HDP bayraklarını yaktı. Saldırgan grup il ve ilçe yöneticilerinin de parti binasından çıkmasını engelledi.

Polis ise saldırıya müdahale etmedi.

Bolu İl örgütü, saldırganların iktidar ve Erdoğan lehine sloganlar atarak parti bayraklarını yaktığını duyurdu.

ANTALYA

Antalya'nın Konyaaltı sahili civarında stant açan HDP üyelerine bir grup faşist, taş ve sopalarla saldırdı. HDP'liler de kendilerini savununca, grup dağıldı.

Saldırıda anons aracının camı kırılırken, bir HDP'li ayağından yaralandı.

Şehir merkezinde tur atan HDP anons araçları ise bazı faşist sürücülerin sözlü saldırısına maruz kaldı.

Irkçı bir grubun saldırısına uğradıktan sonra şikayetçi olan HDP'li Şaban Şenlik ise gözaltına alındı!

MANİSA

HDP Manisa İl Örgütü, kente gelecek olan Milletvekili adayı Sırrı Sakık’ı karşılamak için binin üzerinde araçla kent girişinde toplandı. Manisa’nın ilçelerinden de oluşturulan konvoylarla karşılanan Sakık ve beraberindekiler, kent turu attı. Kent turunun ardından program kapsamında Manisa Manolya Meydanı’na geçmek isteyen HDP’lilerin araçlarının önü bozkurt işareti yapan ve araçlardan mehter marşı çalan bir grup tarafından kesildi. Grup ırkçı sloganlar eşliğinde HDP’lilere saldırırken, 2 kişi aldığı darbelerden dolayı hafif şekilde yaralandı.

HDP’lilerin araçlarına da zarar veren grup, saldırgan tavırlarını sürdürürken, sosyal medya hesapları ve araçlardan yapılan anonslarla HDP il binasına yürüme çağrısı yaptı.

Polis ise saldırıya engel olmadı.

ANKARA

Ankara’da HDP Keçiören İlçe Örgütü yöneticileri ve üyeleri Esertepe Mahallesi’nde çalışma yürüttükleri sırada ırkçı bir grubun saldırısına maruz kaldı. HDP İlçe Örgütü Eş Başkanı Türkan Konukçu, "Biz seçim çalışması yapıyorduk. Irkçı bir grup bize hakaretlerde bulundu. Bunun üzerine olay yerine polisleri çağırdık. Polisler geldi, fakat grup bozkurt işareti yapıp, hakaret etmeye devam etti" dedi.

HDP'liler, saldırı üzerine başka bir sokakta seçim aracıyla çalışmalarına devam etti. Bu kez 10 -15 kişilik faşist grup, toplanarak, HDP'lilerin içinde olduğu seçim arabasını taşlayıp, camlarını kırdı.

Saldırganlara herhangi bir müdahalede bulunmayan polis, onları görüntüleye çalışan HDP'li Oktay İnce'yi gözaltına aldı.

Ayrıca HDP Ankara İl Örgütü’nün Konur Sokak’ta açtığı seçim standına bir grup ırkçı saldırıda bulundu.

HDP'liler ise stant önünde tekrar bulaşarak, çalışmalarını halaylar eşliğinde sürdürdü.

İSTANBUL

İstanbul’da HDP Ümraniye İlçe Örgütü tarafından Site Mahallesi’nde açılan standa ırkçı bir grup tarafından saldırıda bulunuldu.

Açılan standı yıkmaya çalışan gruba, HDP’liler karşılık verdi. Kısa süren kavganın ardından ırkçı grup bölgeden uzaklaşmak zorunda kaldı. Saldırgan grup, uzaklaştıkları sırada attıkları taşlarla partiye ait bir aracın da camlarını kırdı.

HATAY

Hatay'ın Antakya ilçesine bağlı Doğan ve Kisecik köylerinde HDP Hatay Milletvekili adayı Hülya Kavuk ve beraberindekiler, esnaf ve halkı ziyaret etti. Ziyaret sırasında Kisecik köyünde HDP milletvekili adayına ve anons aracına bir grup faşist saldırdı. Saldırı sırasında HDP'liler bir kafeye sığınırken, saldırgan grup, HDP anons aracına zarar verdi. Saldırgan grup, HDP'lileri tehdit etti.