Irak’ta seçim sonrası kargaşa devam ediyor

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, 12 Mayıs seçim sonuçlarının kısmen iptal edilmesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu savundu.

Irak Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, "Irak Parlamentosu’nun 2 gün önce seçim sonuçlarının bir kısmının iptal edilip, bir kısmının ise elle sayılması yönünde verdiği kararın, Anayasa’ya aykırı olduğu kanaatindeyiz" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Irak Federal Mahkemesi’nin konuya ilişkin bir açıklama yapması gerektiği de belirtildi.

Irak Parlamentosu, 28 Mayıs’ta gerçekleştirdiği oturumda oy çokluğuyla 12 Mayıs tarihinde yapılan genel seçimlerdeki yurt dışı oyların tamamı ile Enbar, Salahaddin, Musul ve Diyalalı iç göçmenlerin oylarını kullandığı kamplardaki seçim sonuçlarının iptal edilmesi ve ülke içerisindeki oyların ise yüzde 10'unun da elle sayılması yönünde bir karar almıştı.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu ise dün yaptığı açıklamada, Irak genelinde 954 seçim merkezinde, yurt dışında ise 67 merkez olmak üzere toplam bin 21 merkezde seçimleri iptal ettiğini açıkladı.

12 Mayıs’ta gerçekleşen Irak Parlamento seçimlerinin kesin sonuçlarına göre, Mukteda Sadr’ın desteklediği Sairun koalisyonu 54, Fetih koalisyonu 47, Haydar Ebadi başkanlığındaki Nasır koalisyonu ise 42 sandalye kazandı.