Kanserli hasta tutsaklar tedavi edilmiyor

İstanbul, İzmir ve Ankara'da hasta tutsaklar için yapılan açıklamalarda, AKP-MHP iktidarının kanserli hastaları serbest bırakmadığı, tutsakların tedavi olamadığı belirtildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için online açıklama yaptı. Bu haftaki açıklamada İzmir Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutsak Fatma Özbay’ın yaşadıkları anlatıldı. Şube komisyon üyesi Nehir Bilece, 84’ü ağır olmak üzere 261 hasta tutsağın Ege Bölgesi cezaevlerinde tutulduğunu belirtti.
Bilece, 1997’den beri cezaevinde tutulan Özbay’ın 16 Mayıs 2018’de 3’üncü evre meme kanseri tanısıyla ameliyat olduğunu ve sol memesinin tamamen alındığını hatırlattı. Bilece, şunları aktardı:
"Ayrıca ciğerinde de bir kitle bulgulandı. Sonra ciğerdeki kitlenin kanserli olmadığı belirtildi. 3 gün yoğun bakımda kalacağı söylenmesine rağmen ertesi gün hücreye götürüldü. Bir refakatçı hakkı olmasına rağmen refakatçı verilmemiş ve birçok ihtiyacını kendisi karşılamak zorunda kalmıştı.  27 Haziran 2018 tarihinde kemoterapi tedavisine başlandı. Sekiz seans kemoterapi, 25 gün radyoterapi gördü.
Bu ağır hastalık ve tedavinin yanı sıra bağırsaklarda polip, karaciğer yağlanması, migren, bel, boyun ve göbek fıtığı gibi rahatsızlıkları vardır. Bunca rahatsızlıkları bulunan Fatma Özbay’ın koronavirüs nedeniyle tedaviye götürülmemesi, hastalığının boyutunun tespit edilmemesi,  5 aydır kolonoskopi istenmesine rağmen hala yapılmamış olması ve tedavisi için herhangi bir çabanın gösterilmemesi önüne geçilemeyecek büyük sağlık sorunlarına yol açacaktır. Derhal tahliye edilmelidir."

ANKARA

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için yaptığı eylemlerin 340’ıncı haftasında, İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Afyon 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan kanser hastası Hayrettin Yılmaz’ın (65) durumuna dikkat çekilen toplantıda, İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Fatin Kanat konuştu.
Yılmaz’ın daha önce Bandırma 2 Nolu Cezaevi’nde olduğunu belirten Kanat, burada kendisine akciğer kanseri tanısı konulduğunu söyledi. Kanat, “Kanserin ne seviyede olduğunun anlaşılması için Balıkesir Hastanesi’ne sevki yapıldı. Sevk gerçekleşmeden Afyon Cezaevi’ne getirilen Yılmaz, karantina sürecinde uzunca bir süre hastaneye götürülmedi. Yılmaz Bandırma’da iken verem oldu ve bir süre tek başına tutuldu. Veremin bulaşıcı olmadığına dair tanı konulunca cezaevine tekrar gönderildi ve bu sürede hastaneye götürülmedi” dedi.
Yılmaz’ın ayrıca ülser, gastrit ve reflü gibi mide hastalıklarıyla tiroid bezinde nodül ve önemli diş sorunları bulunduğu bilgisini veren Kanat, "Her iki gözde oluşan katarakt nedeniyle görme duyusu zayıflamıştır. Gözündeki katarakt nedeniyle ameliyat için tarih verildiğini, hastaneye gitmesine az bir zaman kalmışken Afyon Cezaevi’ne sevk edilip pandemi sürecinde de hastaneye götürülmedi" dedi.
Yılmaz’ın ilerlemiş yaşına ve tek başına yaşamını idame edemeyeceğine işaret eden Kanat, hemen bırakılması gerektiğini söyledi.

İSTANBUL

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkati çekmek için her hafta düzenledikleri “F Oturumu” eylemlerinin 468’incisini koronavirüs nedeniyle sanal medya hesapları üzerinden gerçekleştirdi. Bu hafta, Edirne F Tipi Cezaevi’nde bulunan hasta tutuklu Murat Aktaş’ın durumuna dikkat çekildi.
Bu haftaki açıklamayı okuyan İHD Hapishane Komisyonu Üyesi Mehmet Acettin, iktidarın salgın sürecini bahane ederek cezaevlerindeki baskı ve tecridi derinleştirdiğini belirtti. Gerekli tedbirlerin alınmadığını dile getiren Acettin, cezaevlerindeki tutukluların yaşam haklarının hiçe sayıldığını kaydetti. Şartlı tahliye uygulamasına “iyi hal şartı” ile özellikle politik mahpusların tahliyelerinin engellendiğini sözlerine ekleyen Acettin, “Pişmanlık dayatması ile de kişilikleri ve onurları kırılmak istenmektedir” dedi.
17 yıldır cezaevinde olan Murat Aktaş’ın ayak bileğinde başlayan rahatsızlığın teşhis ve tedavi sürecinin geciktirilmesi nedeniyle şu an ayakta kalma ve yürümede güçlük çektiğini aktaran Acettin, “Kanser şüphesi olduğu söylenmiş, biyopsi yapılmış ancak tedaviye başlanmamıştır. Mide ve bağırsak hastalıkları nedeniyle de endoskopi ve kolonoskopi yapılmış, bağırsakta nodül olduğu belirtilmiş fakat yine herhangi bir tedavi yapılmamıştır. Pandemi sürecinde hastane sevkleri durma noktasına gelmiş,  erken tanı ve tedavi imkanı tamamen ortadan kalkmıştır. Bu durum Aktaş’ın sağlığı yanında yaşamını da tehdit eder hale gelmiştir” diye belirtti.  
Aktaş’ın ailesinden alınan son bilgileri paylaşan Acettin, şunları söyledi:
“Sağlık durumu giderek ağırlaşmaktadır. Kardeşi ile yaptığı son telefon görüşmesinde Murat Aktaş; tutuldukları hücrenin havalandırmasının yetersiz olduğu söyledi. Güneş görmediği için değiştirilmesi talebiyle hücre arkadaşları ile birlikte 2021 Şubat ayında hapishane idaresine dilekçe vermişler. Bir süre sonra bu talebe uygun olarak C-14 hücresine götürülmüşler. 5 gün sonra ise tutuldukları yeni hücrelerine Edirne F Tipi Hapishanesi 2’inci müdürü, gardiyanlar ve robokoplar tarafından baskın yapılarak eski hücrelerine geri götüreceklerinin söylendiğini, neden olarak ise yazdıkları bir dilekçenin gösterildiğini, eski hücrelerine gitmek istemedikleri için ağır bir şekilde darp edildiklerini anlatmıştır.”  
Aktaş ve arkadaşlarına yapılan saldırının sorumluları hakkında adli ve idari işlem başlatılarak cezalandırılmaları için yetkilileri göreve çağıran Acettin, cezaevlerinde tutulan hasta tutsakların hemen bırakılmasını istedi.