Kars'ın sosyolojisi HDP'yle örtüşüyor

Kürt, Türk, Terekeme, Azeri, Caferi, Alevi, Sünni tüm yurttaşlar Kars'ta bir arada yaşıyor. HDP'nin hem programı bu sosyolojiyle örtüşüyor hem de adayları temsil ediyor.

HDP'nin Kars adayları Ayhan Bilgen, Arzu Moco ve Bişar Abdi Alınak, HDP'nin mirasını devraldığı partilerin yabancısı olmayan üç isim. Karslı olup yapısını çok iyi bilen adaylar, siyasal perspektife de vakıflar.

Bilgen, Moca ve Alınak, HDP'den aday olmalarını ANF'ye anlattı.

BİLGEN YENİDEN KARS'TA

HDP’nin Kars’tan 1. sıra milletvekili adayı Ayhan Bilgen, Kürt siyasetinde tanınan bir isim. Bilgen, 1970'te Kars’ın Sarıkamış ilçesinde dünyaya geldi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi mezunu olan Bilgen, Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji bölümünde yüksek yaptı. MAZLUM DER Genel Başkanlığının yanı sıra uzun gazeteci yazarlık yapan Bilgen, 2015'ten HDP Kars Milletvekili olarak siyasi faaliyetlerini sürdürüyor. Aynı zamanda HDP Genişlemeden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcılığı ve Sözcülüğünü de üstlenen Bilgen, dokunulmazlığının kaldırılmasından sonra bir süre cezaevinde rehin tutuldu.

HDP ÖZGÜRCE YAŞAMI VAAT EDİYOR

Türkiye’de siyasete olan güven sorununa, toplumsal çabalardan çok kişisel çıkar elde etmek üzerine kurulu düzenine işaret eden Bilgen, şunları söyledi: "Toplumun geçmişten gelen kamplaşmasının gerilimini esas alan bir zemin üzerinde siyaset yürütülürken HDP tam aksine bütün dillerin, inançların bir arada yaşamasını savunan bir parti. Kars’ın sosyolojik yapısı, HDP’nin iddiasıyla örtüşen bir gerçekliği ortaya koyuyor. Kars’ta farklı inançlar; Caferiler, Sünniler, Aleviler, Terekemeler, Kürtler, Türkmenler birlikte yaşıyor. Birlikte yaşadığımız şehir, birlikte yaşadığımız ülke ve demokratik özgür bir Türkiye için HDP’den adayım."

ÖNCE ARDAHAN ŞİMDİ KARS

HDP'nin 2. sıradaki milletvekili adayı Arzu Moco da bugüne kadar Kürt siyasi partilerinde farklı görevlerde bulunmuş bir isim. Kars doğumlu Moco, ilk ve orta öğrenimini Kars’ta gördükten sonra Fırat Üniversitesi Bilgisayar bölümünden mezun oldu. Moco, 7 Haziran 2015’te HDP’nin Ardahan'dan milletvekili adayıydı.

KARANLIKTAN ÇIKIŞIN YOLU

Türkiye'deki çok ciddi siyasal ve ekonomik krize dikkat çeken Moco, krizin yaratıcısı AKP-MHP ittifakı ile diğer ittifakın, HDP’yi baraj altında bırakmak ama özünde Kürtleri ve diğer farklı tüm kesimleri sistemin dışında tutmak istediğini kaydetti. Moco, şunları ifade etti: "HDP aynı zamanda bir kadın partisidir. 230 kadın milletvekili adayımız var. Eşbaşkanlık sistemimiz eşit temsiliyetten taviz vermiyor. Bizler halkımızla ittifak yaptık. Aday listesine baktığımızda HDP Türkiye’de çok farklı çevreleri siyasete taşıyor. Kısacası bugün yaşadığımız karanlık atmosferden çıkışın tek yolu HDP olduğu için aday olmaya karar verdim."

GENÇ HUKUKÇULARDAN ALINAK

HDP'nin 3. sıradaki adayı ise Avukat Bişar Abdi Alınak. 1983'te Kars’in Digor ilçesinde doğan Alınak, Yakındoğu Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdikten sonra avukatlık yapmaya başladı. İnsan hakları savunucusu bir hukukçu olan Alınak, Kürt siyasetinin içinde büyüdü. Avukat Bişar Alınak, adaylığını şöyle özetliyor: "HDP özgürlükler partisidir. Sağlıktan ekonomiye, eğitimden çevreye kadar yeni yaşamın öngördüğü bir perspektifle çözümler geliştiriyor. Buna inandığım için HDP'deyim."