Kayıp yakınları: Annelerin eli yakanızda olacak!

İHD ve kayıp yakınları, adalet arayışlarını bu hafta da sürdürdü. Hasan Aksu'nun hikâyesinin anlatıldığı eylemde, "Annelerin eli yakanızda olacak" denildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve kayıp yakınlarının “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganı ile her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 486’ncısı İHD Amed Şubesi binasında düzenledi. Farklı tarihlerde faili meçhul cinayete kurban gidenlerinin fotoğraflarının açıldığı etkinliğe, kayıp yakınları katıldı.

Açıklama öncesi kısa bir konuşma yapan İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Adnan Orhan, kayıp yakınlarının girişimlerine rağmen faillere yönelik cezasızlık politikasının uygulandığını söyledi.

'ANNELERİN ELİ YAKANIZDA OLACAK!'

AKP'nin 16 yıldır yürüttüğü politikalara da dikkat çeken Orhan, "Sözüm ona demokrasiden bahsediyorlar. Ancak, geçmişe yönelik ışık tutmadılar ve faillerin yargılanması için politika yürütmediler" dedi. 24 Haziran'da yapılacak baskın seçimlere katılan siyasi partilere çağrıda bulunan Orhan, "Bizim yakınlarımızın akıbetlerini ortaya çıkarmak için hangi vaatleriniz var? Annelerin eli her zaman yakanızda olacaktır. Bu hakikat, gerçeğe ışık tutmayı bekliyor. Bizlerin ve annelerin adalet arayışı devam edecektir" diye konuştu.

İffet Muhtaş da, 1993 yılında Mehmet Tekdağ ile 1994 yılında Ali Tekdağ adlı kardeşlerinin faili meçhul cinayete kurban gittiklerini belirtti. Yıllardır kardeşlerinin faillerinin bulunması için mücadele ettiklerini, ancak herhangi bir sonuca ulaşamadıklarını vurgulayan Muhtaş, "Allah, hak ve hukukumuzu yanlarında bırakmasın" dedi.

HASAN AKSU'NUN HİKÂYESİ

Bu haftaki açıklamayı yapan İHD Yöneticisi Hasan Yalçın, 6 Haziran 1994 tarihinde Mardin'in Derik ilçesine bağlı Çatalca (Siltok) köyünde faile meçhul cinayete kurban giden Hasan Aksu'nun hikâyesini anlattı. Yalçın, Aksu'nun yaşadığı köye sık sık asker ve korucular tarafından yapılan baskınla, köyün korucu olması için baskı uygulandığını hatırlattı.

Yalçın, 6 Haziran 1994'te Üçyol Jandarma Karakolu'ndan geldiklerini söyleyen 5 kişi tarafından zorla Beyaz Toros’a bindirildiğini ifade ederek, "Kardeşi aracın plakasını kaydetti. Olaya, hem Aksu'nun ailesi hem de köylüler tanıklık etti. Birkaç gün bekleyen ailesi, Aksu'nun serbest bırakılmaması üzerine Derik ve Üçyol jandarma karakoluna başvurdu. Aksu'yu götüren Beyaz Toros Üçyol Jandarma Karakolu'nun önündeydi. Karakol yetkilileri, 'bizde yok' dedi. Ailenin başvuruları sonuçsuz kaldı. Aksu'dan bir daha haber alınamadı" dedi.

Aksu'nun kaybedilmesi ile ilgili en son 16 Temmuz 2012 tarihinde Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuru yapıldığını belirten Yalçın, "Savcılık, 'Kovuşturmaya yer olmadığına dair ek karar’ verdi. 24 yıldır hukuk işletilmedi. Gerçeği ortaya çıkartacak etkin bir soruşturma yapılmadı. 24 yıldır akıbeti karanlıkta bırakıldı. Onu kaybedenler cezasızlık zırhıyla korundu" diye konuştu.