KDP, Lozan’da da birliği sabote ediyor

Lozan Antlaşması’nın 100’üncü yıldönümünü kısa bir süre kaldı. Kürtler KNK çatısı altında geniş bir ortaklık ile Lozan etkinliklerine hazırlanırken, KDP yine birlik çağrılarına reddederek ayrıştı.

Başta Kürtler olmak üzere bu anlaşmanın mağduru halklar kapsamlı etkinliklere hazırlanıyor.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) ve Avrupa Kürdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi (KCDK-E)’nin öncülüğünde dört parça Kürdistan’da ve diasporadaki 52 Kürt örgütünün bir araya geldiği Lozan Antlaşması karşı birlik, üç yıla yakındır çalışma yürütüyor.

Geçen yıl Lozan Antlaşması’nın imzalandığı Rumine Sarayı’nda bir konferans gerçekleştiren komite 24 Temmuz’a kadar bir dizi etkinlik gerçekleştirecek.

Komitenin bütün çağrılarına rağmen yanıt dahi vermeyen KDP kendine yakın kişilerle 27-28 Mayıs’ta Lozan Royal Savoy otelinde konferans düzenledi.  

Siyasetçi Hatip Dicle, Prof. Bilgin Ayata, Prof. Abbas Vali ve Prof. Pishko Hamatahir’in isimleri KDP’nin düzenlediği konferansta geçince, Dicle tepki gösterdi ve böyle bir konferanstan haberinin dahi olmadığını belirtti.

Lozan’a Karşı Komite yaptığı açıklamada, bunun ahlaki olmadığını belirterek Lozan’a karşı bile bir araya gelemeyenlerin bu şekilde davranmasının üzücü olduğunu ifade etti.

HATİP DİCLE: KONFERANSTAN HABERİM YOK

Rudaw’da yer alan habere göre düzenlenecek konferansa katılacağı belirtilen Kürt siyasetçi Hatip Dicle böyle bir konferansta haberi olmadığını söyledi.

Dicle, “Ben dün antlaşmanın imzalandığı Rumine Sarayında bir panele katıldım. Böyle bir konferansın yapılacağında haberim bile yok” dedi.

Dicle, “Gönül isterdi ki Lozan Antlaşmasının 100. yılında bütün Kürt yapıları bir araya gelip ortak bir tutum ortaya koyabilselerdi. Ancak, birliğe gelemeyenlerin bu yaklaşımı doğru değildir” diye ekledi.

KARAMUS: SAMİMİLERSE GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ

KNK’nin çağrısına yanıt dahi vermeyen KDP yönetiminin kendine yakın kurum ve kişilerle düzenlediği konferansa Mesut Barzani bir mesaj yolladı. Barzani mesajında “Elbette bu kutsal bir görevdir ve bu görevin ifası hepinizin kardeşliğini, ortaklığını ve birliğini gerektirir. Bu görev içerisinde dar çıkarlardan vazgeçmeli ve Kürdistan tüm çıkarların üzerinde görülmelidir” dedi.

KNK Eşbaşkanı Ahmed Karamus, Barzani’nin yaptığı açıklamanın içeriğine katıldıklarını ancak pratikte KDP’li yetkililerin ortaklık ve birliğe hiçbir olumlu yanıt vermediğine dikkat çekti.

2014’ten beri birlik için çalışma yürüttüklerini ifade eden Karamus, ne Mesut Barzani ne Neçirvan Barzani ne de Mensur Barzani’nin bu girişimlere yanıt vermediğini belirterek “samimiyet beklediklerini” dile getirdi.

Karamus “Her şeyden önce Mesut Barzani’nin bu yapılan konferansa yolladığı mesajı Kürtlerin birliği açısında anlamlı bulmuyoruz. Çünkü yıllardır KNK olarak biz Kürtlerin ulusal birliği noktasında çağrı yapıyoruz. Bizim eksik fazla ulusal bir çatımız var. Dört parça Kürdistan’daki birçok parti ve siyasal oluşumlar bu çatı altında birlikte hareket ediyor. Kaç defa biz KDP’ye çağrı yaptık. Şu ana kadar olumlu ya da olumsuz bir dönüş olmadı” dedi

ULUSAL BİRLİĞİ REDDEDEN BARZANİ’NİN AÇIKLAMASI İNANDIRICI MI?

Karamus “Bu açıklama ne kadar samimidir? Halk bu açıklamaya ne kadar inanacak? Bu açıklamada bahsedilen Kürdistan ulusal birliğinden ne anlamak lazım? Bu çağrı kimin içindir? 56 Kurdistanî parti ve siyasi kuruluş, 10’dan fazla toplumsal yapı ve yüzlerce şahsiyeti KNK çatısı altında bir aradalar. Eğer bütün bu yapıları Kürt olarak, yurtsever olarak görmüyorsa, bunları ulusal olarak görmüyorsa bu çağrı kimedir” eleştirisinde bulundu.

Lozan Antlaşması’na karşı Kürtlerin tek ses olması gerektiğini ifade eden Karamus bunun için de uzun süredir birlik çalışması yürüttüklerine vurgu yaptı.

Karamus şunları ifade etti: “Lozan Antlaşması’na karşına tek ses olmak için çalışıyoruz. Şimdi Lozan’da bir konferans yapıyorlar, bunun ne kadar Kurdistani olduğunu kendilerine sorsunlar. Yapılan açıklama bizim de isteğimizdir. 24 yıldır bu kutsal görevi yerine getirmeye çalışıyoruz. Bizim kırmızı çizgimiz bu konuda oldukça nettir. Eğer eli Kürt kanına bulaşmamış ve hangi parçada olursa olsun Kürt halkının düşmanlarıyla ittifak yapmamış herkesle birlikte çalışmaya hazırız. Hiçbir zaman dar bir partiye mal etmedik. Eğer Sayın Mesut Barzani gerçekten samimiyse buyursun. Biz Kürt ulusal birliği için çalışmaya hazırız.”