‘Kocaeli’de kendimizi kabul ettirdik’

80’e yakın HDP yöneticisinin tutuklu olduğu Kocaeli’de halk da adaylar da umutlu. 7 Haziran’da yeşerttikleri mücadelenin meyvelerini 24 Haziran’da toplayacaklarını söylüyorlar.

HDP erken seçim çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Seçim kapsamında HDP Eş Başkan Sezai Temelli’nin Trakya ve İstanbul’dan sonra Marmara Bölgesi’ndeki üçüncü durağı Kocaeli ve daha sonra Bursa oldu. Burada hem ilçe seçim bürolarının açılışına katılan Temelli hem de kurulan ye yüzü sofrası iftarıyla seçmenlerle buluştu. Temelli’nin konuşmalarında YSK’nın HDP’nin en çok oy aldığı 18 ilden sandıkların taşınması, asgari ücret, Flormar işçilerinin grevi ve birer sanayi kenti olan Kocaeli ile Bursa’nın sorunları vardı. Elbette çözüm önerileri de. Temelli bu gezilerinde özellikle AKP’nin HDP’yi baraj altında bırakma ve 80 vekili kendine alma planlarına bir kez daha değindi ve özellikle 80’den de daha fazla milletvekiliyle meclise gireceklerini vurguladı.

HDP Eş Başkan Sezai Temelli halk buluşmalarını gerçekleştirirken biz de işçisinden gencine ve adayına birçok kişiyle konuşma fırsatı bulduk.

7 HAZİRAN’IN MEYVELERİNİ 24 HAZİRAN’DA TOPLYACAĞIZ

İlk olarak büro açılışlarına da katılan Kocaeli birinci sıra adayı Ömer Faruk Gergerlioğlu seçim çalışmalarını konuştuk. Gergerlioğlu, Kocaeli halkının doktor olarak yakından tanıdığı bir isim. O da halkın onu zaten bir hekim olarak tanıdığını ve bu anlamda çalışmaları yaparken pek zorlanmadığını, eski hastalarıyla sık sık karşılaştığını ifade ediyor. Kocaeli elbette Gergerlioğlu’nu sadece hekimlikten değil, insan hakları savunuculuğundan da biliyor. Gergerlioğlu’na göre bu da HDP içinde yürütmekte olduğu siyaseti anlaşılır kılıyor. Kocaeli’nin ikinci sıradaki adayı ise Fatma Yıldırım. Yıldırım da tıpkı Ömer Faruk Gergerlioğlu gibi Kocaeli’nde yaşıyor. Yıldırım doğma büyüme Dilovası’ndan. Sadece üniversite döneminde dışarıya gitmiş daha sonra dönüp yeniden burada tıpkı ailesi gibi politik mücadelede daha aktif rol almış; gençlik örgütlenmesinden kadın çalışmasına parti meclis üyeliğine kadar. Yıldırım, Kocaeli’nde HDP’yi halka kabul ettirme sürecinin kolay olmadığını birçok sorun yaşadıklarını dile getiriyor. Ama kendimizi kabul ettirdik diyor ve ekliyor “Tabii ben Kürt emekçi ve yoksul halkının yoğunlukta olduğu Dilovası’nda çalışma yürüttüm genellikle ve şimdi orada daha da güçlüyüz. 7 Haziran’da bunun meyvelerini yeşerttik 24 Haziran’da da toplayacağız.”

Dilovası’ndan Gebze’ye doğru giderken sanayi kıyısında HDP konvoyunu gören birçok kişinin coşkuya konvoyu selamlaması Yıldırım’ın anlattıklarına kanıt niteliğinde oluyor.

Şarkıcı Yasemin Göksu’ya da Kocaeli seçim bürosu açılışında denk geliyoruz. Göksu, OHAL’den dolayı tedirgin olduğunu belirtmeden geçmek istemiyor. Kendisinin Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nden olduğunu ifade eden Göksu, yıllardır HDP’yi desteklediklerini ve her şeye rağmen demokrasi için desteklemeye devam edeceklerini ekliyor sözlerine.

Öte yandan Kocaeli 80’a yakın il eş başkanları da dahil HDP yöneticisinin tutuklu olduğu bir yer. Birçok kez de HDP binaları saldırıya uğramış bu şehirde ama tüm yaşananlara rağmen toplam üç ilçe seçim bürosu açılışına aynı coşkuyla katılıyor halk. Halk buluşmasında konuştuğumuz iki genç bu seçimlerde o kadar sert saldırı yaşanmadığını ifade ediyor. Her yerde olduğu gibi halk korksa da sandığa bu korku değil umudun yansıyacağı herkesin ortak kanaati.

AKP BURSA’DAKİ MUHAFAZAKAR KÜRTLERİ KAYBETTİ

Bursa’da da geniş katılımlı bir iftar yemeği programı var. Kapalı bir Pazar alanına kurulan yeryüzü sofrasına yüzlerce kişi katılmış. Gençler ellerinde yemekler gelenlere iftarlıklar dağıtılıyor. Görüş almak için gidiyoruz ama hemen hemen herkesten aynı cevap ses kaydı olmadan sohbet edelim. Nedeniyse OHAL ve yaratacağı sıkıntılar. Peki, bu durumun çalışmaları etkileyip etkilemediğini soruyoruz ses kayıt olmadan yaptığımız sohbette. Belli sıkıntıları olduğunu ifade ediyorlar ama asıl olarak AKP’nin Efrîn ve MHP konularından dolayı muhafazakar Kürtlerin oyunu Bursa’da belli bir oranda kaybettiğini öğreniyoruz. Konuştuğumuz gençlerden biri kendi akrabalarında bu değişimi yakından gördüğünü ifade ediyor. Her ne kadar belli bir korku hakimiyeti olsa da çoğu kişi değil barajların denizlerin bile aşılacağı görüşünde.