Kürdün gönlünü çalamadı, oyunu çalmak istiyor!

AKP-MHP, önceki seçimlerde de yaptığı gibi hileye başvurarak seçimi kazanmak istiyor. Şimdilik en görünen yöntemi de sandık taşıma-birleştirme uygulaması.

Türkiye halkları, 24 Haziran'da geleceğini oylayacak. Parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri, sistemin de değişmesiyle, tarihsel ve dönüm noktası olarak görülüyor.

Halkların geleceğini karartan AKP-MHP rejimi ise bu seçimi deyim yerindeyse 'ölüm-kalım' meselesi sayıyor. Haklılar da. Yenilmeleri halinde, diktatörlerin, faşizm ve monarşi heveslilerinin mezarına sığmak zorunda kalacaklar! Kazanırlarsa da ekonominin çöküşünü halka ödetecek; hesabını vermeyecekleri savaş ve insanlık suçlarına da başkalarını ekleyecekler.

AKP-MHP, 16 yıl aradan sonra Türkiye'nin 'normalleşeceği'nden endişeli duyuyor. Böyle olunca, HDP'nin pozisyonu da onları çıldırtıyor. Bu endişe, onları, Kürdistan'da sandıkları taşıma-birleştirme kararına götürdü. Valilikler aracılığıyla Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurdular, YSK de kabul etti.

HALKIN GÜVENLİĞİNDEN, KENDİ GÜVENLİKLERİNE ALMAK İSTİYORLAR

YSK Başkanı Sadi Güven, 28 Mayıs'ta, 19 ile bağlı kimi ilçe ve köylerde kurulacak sandıkların taşınması ve birleştirme kararına ilişkin açıklamasında, "Güvenlik gerekçesiyle taşınmasına karar verdiğimiz sandıklardaki seçmen sayısı 144 bin. Güvenlik önemli ama hür iradeyle sandığa gidilmesi de çok önemli" ifadelerini kullandı.

YSK’nin 'güvenlik' bahanesiyle taşınmasına karar verdiği sandıkların tümü Kürdistan'da.

Van'da 10 ilçede 224 sandığın taşınmasına karar verildi. Bu karardan 50 bin seçmen etkilenecek. Aynı köyden seçmenler, farklı seçim bölgelerine gönderilecek. Kararın gerekçesinin aksine, önceki seçimlerde söz konusu köylerde herhangi bir güvenlik sorununun yaşanmadığı öğrenildi. Hatta bu, YSK'nin karşı oy kullanan üyelerince de teyit edildi.

Hakkari’de sandıkların taşınması sonucu 3 seçmenden 1’i etkilenecek. Üstelik sandıklar, HDP'nin yüzde 70'in üzerinden oy aldığı yerlerden korucu bölgelerine taşınıyor.

YSK, Muş Valiliği'nin Muş'ta bazı seçim bölgelerinin birleştirilmesi için yaptığı başvuruyu da kabul etti. Varto ve Malazgirt'e bağlı birçok köy ve mezradaki sandıklar birleştirildi.

Amed'de de mahalle statüsündeki 68 köydeki sandık birleştirilecek. Lice'deki sandıkların da polis bölgesine taşınmasına karar verildi!

HEDEF NE, ÇÖZÜM NE?

Hedefin kendisi, HDP'nin oyları. Zaten kararın uygulandığı yerler de, HDP'nin daha önceki seçimlerde yüksek oy aldığı, AKP'nin hezimete uğradığı bölgeler.

Türk devleti, seçmenleri, ikametgahlarından uzak yerlere gitmek zorunda bırakarak, oy kullanımının önüne geçmek istiyor.

Yine her seçimde açığa çıkan hilelerin daha organize şekilde yürütülmesi için de, sandık taşıma-birleştirme kararı AKP için 'mantıklı' geliyor.

Buna rağmen Kürt seçmenlerin daha büyük bir coşku ve yanıtla sandıklara gideceği anlaşılıyor. Hatta barajı aşma gibi bir kritik görev de varken, böyle bir hileyi daha güçlü engellemenin yolu olarak, herkesin daha büyük bir istekle oy kullanacağı, çevresini ikna edeceği düşünülüyor.

Uygulamayı, AKP'nin niyetini boşa çıkarmak, sandıklara sahip çıkmak için de avantaja dönüştürmek mümkün. Zira AKP kendi silahıyla vurulabilir; denetim mekanizması birleştirilen sandıklar için daha pratik hale getirilebilir.