‘Kürtçe resmi dil olsun’ kampanyasına destek çağrısı

Kürtçenin resmi dil ve eğitim dili olması için Kürtçenin üç lehçesi ile İngilizce, Fransızca, Almanca ve Türkçe dillerinde başlatılan kampanya devam ediyor.

Change.org üzerinde üzerindeki kampanya Tora Ziman û Çanda Kurdî (Kürt Dili ve Kültürü Ağı) ve Platforma Zimanê Kurdî (Kürt Dil Platformu) t öncülüğündeki 21 Şubat Dil Komisyonu tarafından başlatıldı.

21 Şubat’ta başlatılan kampanya, 15 Mayıs’a kadar sürecek. Toplanan imzalar ilgili kurumlara gönderilecek.

Kürtçenin üç lehçesinin dışında dört dille hazırlanan metinlerde Kürtçenin Türkiye’de resmi dil ve eğitim dili olması talep edildi.

Kampanya metninde Kürtlerin varlıklarından ve kültürlerinden uzaklaştırılmak, kimliksizleştirilmek istendiğine vurgu yapılarak, “Bugün Ortadoğu'da milyonlarca Kürt asimilasyon ile karşı karşıyadır. Coğrafyamızda egemen siyaset Kürtleri ve dillerini ortadan kaldırmak istiyor” denildi.

Kampanyanın yürütücüleri, izlenen yanlış politikalara bir an önce son verilmesini, Kürtlerin dil ve kimlik haklarının tanınmasını istiyor.

Metinde, “Kürt dili resmi bir yasal statüye sahip olmalı, Kürt dili eğitim dili olmalıdır” talebi vurgulanıyor.

KAMPANYAYA DESTEK ÇAĞRISI

Kampanyaya yer veren Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre 21 Şubat Dil Komisyonu bileşenlerinden Komeleya Lekolînên Kurd (Kürt Araştırmalar Derneği) Eşbaşkanı Eyüp Subaşı, kampanyaya katılım çağrısında bulundu.

Subaşı, “Elimizden geldiği kadar çevremize yayalım. Bir kişi bile çevresinde yüzlerce kişiye ulaştırabilir ve yüz binlerce imzaya ulaşabiliriz” dedi.

Bir ulus için anadilin önemine vurgu yapan Subaşı, Kürt kalmanın önemli bir koşulunun Kürtçeye sahip çıkmak olduğunun altını çizdi.