Batman'da on binler HDP mitinginde buluştu-YENİLENDİ

HDP'nin Batman'da düzenlediği miting, on binlerce kişinin katılımıyla yapıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman İl Örgütü, seçim çalışmaları kapsamında merkezde bulunan 16 Mayıs Stadyumu'nun önünde miting düzenledi. Mitinge, HDP Eş Başkanı Pervin Buldan ve HDP Batman milletvekillerinin yanı sıra on binlerce kişi katıldı. Mitingin yapıldığı alanın çevresi polis bariyerleri ile kapatılırken, miting öncesi polis köpeği eşliğinde alanda güvenlik gerekçesiyle arama yapıldı. İki koldan alana girmek isteyenler, polisler tarafından yapılan üst aramasının ardından alana girebildi.

HDP bayrakları ile süslenen alanın çevresi ile kurulan sahneye, üzerinde HDP Eş Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli'nin fotoğrafları ile "Senle değişir" ve "Tu dikari" pankartları asıldı. Yoğun coşkunun olduğu mitingde kitle "Ampulü söndür güneş doğmak üzere", "Faşizm devrime yenilecek", "Kahrolsun faşist prompter" yazılı pankart ve dövizleri açtı. Yine alanda bazı yurttaşlar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fotoğrafının üzerinde bulunduğu flamalar açtı. Miting alanındaki inanların bazıları güneşten korunmak için beraberinde getirdikleri şemsiyeleri açarak, bazıları ise binaların gölgeliklerine sığınarak yapılan konuşmaları dinledi. Öte yandan polisin miting alanına giren basın mensuplarını GBT’den geçirmesi dikkat çekti.

Miting öncesi sahneden çalınan şarkılar eşliğinde, kitle halaya durdu. Yine miting öncesi sahnede HDP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş'ın cezaevine girmeden önceki dönemlerde yaptığı konuşmaların ses kayıtları yurttaşlara dinletildi. Demirtaş'ın konuşmasına yurttaşlar, zafer işareti eşliğinde "Bizler HDP bizler meclise", "Direne direne kazanacağız", "Bijî berxwedana zindanan", "Şehit namirin" ve "Bê Serok jiyan nabe" sloganlarıyla karşılık verdi. "Çerxa Şoreşe" marşı eşliğinde yapılan saygı duruşuyla başlanan miting, yerel sanatçıların seslendirdiği şarkılarla devam etti. Alanda sık sık Öcalan lehine sloganlar atıldı. Tertip komitesinin zorunlu her uyarısına aynı sloganla karşılık verildi.

Mitingde ilk konuşan HDP Batman İl Başkanı Nizamettin Toğuç, seçimlerde yapılacak hilelere karşı yurttaşlara duyarlılık çağrısında bulundu. Toğuç'un ardından sahneye çıkan HDP Batman Milletvekili Adayı Necdet İpekyüz, "Direneceğiz ve kazanacağız. Kentten 5 vekil götüreceğiz. 100 yıldır direniyoruz. Bizi aydınlatanların önünde saygıyla eğiliyoruz. Bizleri yok etmeye çalışanlara boyun eğmedik ve eğmeyeceğiz" dedi.

İpekyüz'ün ardından konuşan HDP Batman Milletvekili Adayı Şükrü Baytar, AKP'nin yürüttüğü politikalara dikkat çekerek, "Artık bıçak kemiğe dayandı. Kürtler, savaş ve kanı gördü. Hakikati arayan Kürtler, barışı istiyor" dedi. AKP'nin düzenlediği mitinge katılan Tansu Çiller'e tepki gösteren Baytar, "Çiller ve Ağar çöplüğe gönderilmişti. 24 Haziran'da tekrardan o geldikleri çöplüğe göndereceğiz. Bir oy Demirtaş'a bir oy HDP'ye" diye konuştu.

HDP'nin bir diğer adayı Mehmet Rüştü Tiryaki ise, "Halkımıza hizmetkar olmaya hazırız. Saraylar, saltanatlar çöker. Zulüm biter. Selam olsun direnenlere ve sizlere" şeklinde konuştu. HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran da "Sizlerle gurur duyuyoruz. Sizlerin hizmetkarıyız. AKP'nin iktidarı söylemleri bitirmiş. Son üç yıla bakalım. Sandıklara gidince Sur, Cizre, Hasankeyf, Afrin, Sayın Öcalan üzerindeki tecrit ve Suruç'taki katliam aklınıza gelsin. İradenizi hırsızlardan koruyun. Sandıkları koruyun. Yüzbinlerle başarının halayını çekeceğiz" diye konuştu.

Batman Milletvekili Adayı Feleknas Uca da "Özgürlük halayına hoş geldiniz. Halkımız kararını vermişiz. 16 yıllık AKP iktidarında, halkımız katliam, ölüm, savaş ve yoksulluğu gördü. Artık evlerini yükleyip gitmeleri gerekir. Bu alanı HDP ve Demirtaş'a bırakacak. Buradan, Sayın Öcalan'a, tutuklularımıza ve vekillerimize selam gönderiyoruz. Halkımız sandıklarını korusun. Bu vatanda hırsızlar çok. İdamı gündeme taşıyorlar. HDP'yi baraj altında bırakacaklarını söylüyorlar. Biz de onları söylüyoruz, Rojbaş. Halkımız çoktan kararını vermiş. Artık rüyalarında Demirtaş'ı ve HDP'yi görüyorlar. 24 Haziran'da bir oy Demirtaş'a bir oy HDP'ye. Özgür bir toplumu yaratacağız" dedi.

HDP Batman Milletvekili Saadet Becerikli ise sahneye çıkarak halkı selamladı.

BULDAN: OYLARIMIZLA AYDINLIK, ÖZGÜR VE EŞİT BİR GELECEK HAZIRLAYACAĞIZ

Mitingde konuşan HDP Eş Başkanı Pervin Buldan, “Sizlere Selahattin Demirtaş’ın, Figen Yüksekdağ’ın selamını getirdim. Onlar aramızda olmayabilirler. Ama Batman’da da Kürdistan'da da Türkiye’nin her yerinde milyonlarca Selahattin Demirtaş var. Onlar cezaevindeler ama onların iradesi bugün bu meydanda” dedi.

Cezaevlerinde de mücadelenin sürdüğünü belirten Buldan şöyle konuştu: “Tıpkı Batman’da olduğu gibi her yerde bir eşitlik ve özgürlük mücadelesi var. Yıllar önce zindanlarda yaktıkları insanlar 3 kibrit çöpüyle nasıl zindanları aydınlattıysa, sizlerin gözlerindeki bu ışık, 24 Haziran’da Türkiye’yi aydınlatacak.

Batman çok coşkulu, çok moralli. Biliyoruz ki bu moral, bu kararlılık 24 Haziran’da sandıklara yansıyacak. Batman 5-0 yapacak. 5 milletvekili parlamentoya gönderecek. Ülkemizde yaşanan acıların en kötüleri Batman’da yaşandı. Batman faili meçhuller kenti oldu, acıların kenti oldu. Ama her zaman ayakta durdu. Hiçbir zaman diz çökmedi, boyun eğmedi. Her zaman onurlu bir mücadelenin halkı oldu.

BİR İNSANIMIZ 17 AYRI BÇIKLA DARBE ALDI VE YAŞAMINI YİTİRDİ

Bizler tarihimiz boyunca çok büyük acılara, zalimliklere tanıklık ettik. Tıpkı Roboski gibi, Efrîn gibi, Suruç gibi. Bu ülkenin tarihi, katliamlarla dolu. En son Suruç’ta bir arife günü, insanlar oruçluyken, insanlarımızı hastane köşelerinde boğazlarını keserek katlettiler. Bugün adli tıp raporu bir kez daha bizim haklılığımızı, gerçeği ortaya koydu. Bir insanımız 17 ayrı bıçakla darbe aldı. Ve yaşamını yitirdi. Bir insanımız defalarca kurşunlanarak katledildi.

Suruç’ta yaşananlar, Urfa’da yaşananlar HDP’nin büyüdüğünü gören, moralini gören AKP hükümetinin ne kadar da sıkıştığının kanıtıdır. Ancak halkımız bu zulmü, bu tür katliamları unutmaz. Bunun hesabını seçim sandıklarında soracağız, AKP’yi sandığa gömeceğiz.

AKP’nin bu ülkeyi yönettiği 16 yılda, acılar katlanarak devam etti. Bu ülkeye ölümden, zulümden, acıdan başka hiçbir şey getirmeyen AKP, HDP ve Selahattin Demirtaş’ı 25 Haziran’da karşısında görecek. Yaptıkları tek bir şey var. HDP ve sevgili Selahattin Demirtaş’a iftira atmak. Çamur at izi kalsın anlayışıyla her gün bir yalanla meydanlarda dolaşan Recep Tayyip Erdoğan, en son dün Selahattin Demirtaş ile ilgili şunu söyledi: ‘Bu parti bu kadar fukara mı ki cezaevinde olan birinden başka aday bulamadı mı’. Selahattin Demirtaş’ın sizin gibi ayakkabı kutuları yok, Selahattin Demirtaş’ın hanları, sarayları yok. Selahattin Demirtaş, sizler gibi dünyaya saraylardan bakmıyor. Onun bir tek sazı var, türküsü var. Onun halkı var, Batmanlısı var, Amedlisi var, Hakkarilisi var. Ege’de, Marmara’da, Trakya'da kendisine gönülden bağlı yoldaşları var. Onun sizinle arasındaki fark bu. Ama evet, halkımız yoksul; bu fakirliğin yanında bu dünyanın en büyük zenginliği o kadar gönül yoldaşlığı var. Biz fakiriz, biz kadınız, biz genciz ama onurluyuz. Sizler gibi ezik değiliz.

ONLARIN TEK DERDİ KENDİ YANDAŞLARININ CEBİNİ DOLDURMAK

Bize her gün bir iftira atan, her gün bir yalan söyleyen, AKP ve Recep Tayyip Erdoğan’a en büyük dersi Batman halkı verecek. Bunu kendi geleceğimiz için yapacağız. Biz Batman halkının yaşadığı sıkıntıları biliyoruz. Esnafın, işçinin, çiftçinin yaşadığı sorunlarını biliyoruz. Ama onların halkın sorunlarıyla ilgilendiği yok. Halkımızın ne yaşadığı onların umurunda değil. Onların tek derdi, kendi geleceklerini korumak. Kendi yandaşlarının cebini doldurmak. Artık sayılı günleri kaldı. Sadece 4 günleri kaldı. 25 Haziran’da onlara güle güle diyeceğiz.

Batman, barıştan, kardeşlikten, sevgiden yana olan bir halktır. Batman halkı barış, özgürlük istiyor. Ama onların anlayışında savaştan başka bir şey yok. Dün Başbakan Yıldırım bir kez daha ‘çözüm mözüm yok kardeşim’ demiş. Çözüm olacak Sayın Yıldırım ama siz o çözümü göremeyeceksiniz. Çünkü siz 25’inde gidiyorsunuz. Biz çözümü Türkiye halklarıyla gerçekleştireceğiz. Bu ülkeye çözümü Batman halkı getirecek, bu ülkeye çözümü Kürtlerin ittifakı getirecek, bu ülkeye çözümü Türk ve Kürt halklarının kardeşliği getirecek.

Biz Orhan Doğanlara, Vedat Aydınlara söz verdik. Bu ülkeye barışı getireceğiz dedik. Onların anlayışı Kürdü yok sayan bir anlayış. Bu ülkede Kürtler var ama Kürt sorunu yoktur; diyen anlayışa karşı Kürt halkının en büyük sorununun AKP ile olduğunu hatırlatırız.

ONLARI HASANKEYF’İN SULARI ALTINDA BIRAKACAKSINIZ

Ne yapacaksınız biliyor musunuz? Onlar Hasankeyf’i nasıl sular altında bıraktıysa siz de 24 Haziran’da onları baraj altında bırakacaksınız, sular altında bırakacaksınız. Çünkü onlar sizin iradenizi de yok saydılar.

Onlar iradenizi teslim ettiğiniz belediye başkanlarının yerlerine kayyum atadılar. O kayyumlar çiçek eken belediyelere beton yığdılar. Onlara dersimizi seçim sandıklarında vereceğiz. İlk seçimlerde kayyumları göndereceğimiz yer Recep Tayyip Erdoğan’ın açtığı kıraathaneler olacak. O kayyumlar kıraathanelerde kayyumluk yapıp, kek yiyip, çay içecekler.

Sadece 4 gün kaldı. Bu 4 günde, kararsız kesimlere, bize oy vermeyenlere çağrı yapacağız. Kararsız kesimler kararını vermeli. Kullanacağınız oy Türkiye’nin geleceği için. Ya aydınlıktan ya da karanlıktan ya da tercih yapacaksınız. Ya mazlumdan ya zalimden yana tercih yapacaksınız. Ama eminim tercihiniz mazlumlardan, aydınlıktan yana olacak, barıştan, özgürlükten yana olacak.

BU ÜLKEYE TABUTLARIN GELMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

Artık bu ülkede kimsenin ölmesine müsaade etmeyeceğiz. Ne bir askerin ne bir polisin ne de bir gerillanın yaşamını yitirmesine izin vermeyeceğiz. Bu ülkeye tabutların gelmesine izin vermeyeceğiz. Gençlerimizin yaşamını yitirmesine izin vermeyeceğiz. Türk, Kürt, Alevi, Sünninin bir arada ortak bir şekilde özgürce yaşamasının olanaklarını sağlayacağız. KHK ile işinden olan emekçilerin işlerine geri dönmesinin olanaklarını sağlayacağız. İnanın bu bir rüya değil. Bu yeni bir sayfa açacak olan bir zaman dilimidir. İşte 24 Haziran bunun için kıymetli.

24 Haziran’da sandık başına giderken, hepimiz elimizi vicdanımıza koyacağız. Kimsenin geleceğimizi karartmasına izin vermeyeceğiz. Sandıkları sizlere emanet ediyoruz. Bizim baraj altında kalmamızı hesaplayanlar, gelip buradan çantasını alıp Batman'dan aday olanlar arkanıza bakmadan Ankara’ya gideceksiniz. Batman halkı kararını vermiş. Sizin sesiniz olacak 5 milletvekili çıkaracak. Onların hevesleri kursaklarında kalacak. Batman halkı onurludur, gururludur, iradelidir, kararını vermiştir. Sadece parlamento değil, Sevgili Selahattin Demirtaş’ı da Cumhurbaşkanı yapmaya hazırlanacağız. Onun için bir oy HDP’ye bir oy Demirtaş’a. Bu oylarımızla aydınlık, özgür ve eşit bir gelecek hazırlayacağız.”