Roboski katliamının 77’inci ayında İstanbul’da eylem

Roboski katliamında yaşamını yitiren çoğu çocuk 34 kişi, katledilişlerinin 77’nci ayında Galatasaray Lisesi önünde anıldı. Anmada, AİHM’in vermiş olduğu karara tepki gösterildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Roboski katliamının 77’nci ayında Galatasaray Lisesi önünde anma gerçekleştirdi. Anmaya, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel ve İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri ve çok sayıda kişi katıldı. Anmada, "Roboski 77. ay adalet…?" yazılı pankart açıldı. Anmada, katliamda yaşamını yitirenlerin ve Diyarbakır Sur’da katledilen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin fotoğrafları taşındı.

Basın açıklamasını okuyan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Roboski katliamını unutmadıklarını dile getirdi. Katliamın sorumlularının bilinmesine rağmen bugüne kadar adaletin gerçekleşmediğini ifade eden Yoleri, “Ne yazık ki; 34 insanın, 28 Aralık 2011 günü TSK’ya ait savaş uçaklarından atılan bombalarla katledildiği Roboski katliamı için adalet arayışımız bir yara daha aldı. İç yargı yollarında, bombaları atanlar, emirleri verenler bilinmesine rağmen suçluların yargılanmalarına izin verilmeyerek suç dosyalarının kapatılmasından sonra, geçtiğimiz hafta, Avrupa İnsan hakları Mahkemesi de (AİHM) Roboski katliamı başvurusu hakkında ‘iç hukuk yollarının tüketilmediği’ gerekçesi ile kabul edilemezlik kararı verdi. AİHM bu kararıyla Türkiye’nin, yeni katliamların, insanlığa karşı suçların işlenmesine olanak yaratan cezasızlık politikasına destek vermiş oldu. Roboski kararı, bir başvuruda eksik belgelerin tamamlanmasına ilişkin avukatın sunduğu mazeretin kabul edilmemesi nedeniyle ret kararı verilmesine ilişkin ilk ve tek karardır. 34 insanın vahşice katledildiği bir davada bu kararın verilmiş olması, AİHM’nin siyasallaşıyor olmasına ilişkin tartışmalar çerçevesinde ayrıca manidardır” diye konuştu.

Yoleri, katliamın faillerinin cezasızlık zırhı ile korunmadan yargılanmalarını ve cezalandırılmalarını istedi.