Savunma yapmasını engellemek için ağzını kapattılar!

Nusaybin Davası dosyasında yargılanan Ömer Güner isimli tutsak, savunma yaptığı sırada jandarma tarafından ağzı kapatılarak engellendi.

Mardin’in Nusaybin ilçesinde, devlet terörüne karşı özyönetim direnişleri sırasında tutuklananlara ilişkin davanın duruşmasına devam edildi. Mayıs 2016’da tutuklanan 17’si çocuk 70 kişi bu davada yargılanıyor.

Dosyaların tefrik edilmesinin ardından devam eden davada tutuksuz yargılanan Yasemin Erkol ve Nurşan Demir ile tutuklu yargılanan İsmail Yılmaz, Ömer Güner ve olay sırasında 18 yaşının altında olan Ercan Dolaşır’ın duruşmaları görüldü.

Beraat talebinde bulunan Yasemin Erkol’un duruşması 1 Ekim’e ertelendi.

Daha sonra Ömer Güner’in duruşması görüldü. Cezaevinden getirilen Güner duruşma salonunda 30 sayfalık Kürtçe savunma yaptı.

Güner, savunmasının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Demokratik Özerklik üzerine yapmış olduğu savunma olduğunu vurgulayarak, Demokratik Özerklik modelini anlattı.

Savunması sırasında “Bijî Serok Apo” sloganı atan Güner, jandarma müdahalesine maruz kaldı. Jandarma Güner’in ağzını kapatırken, darp ederek salından çıkarmaya çalıştı ancak avukatı ve mahkeme heyeti jandarmaya müdahale etti. Jandarmalar Güner’i bırakmak zorunda kaldı.

Güner, dosyanın hukuksuz olduğunu belirterek tahliye talebinde bulundu. Mahkeme, Güner’in tutukluluk halinin devamına karar vererek, bir sonraki duruşmayı 21 Kasım’a erteledi.

Güner’in avukatı Tahir Demir, müvekkiline yapılan müdahaleyle ilgili kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

İsmail Yılmaz, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katılmazken, avukatları hazır bulundu. Yılmaz’ın bir sonraki duruşması ise 31 Ekim’e ertelendi.

Olay tarihinde 18 yaşının altında olan Ercan Dolaşır duruşmada hazır bulundu. Kürtçe savunma yapan Dolaşır, suçlamaları reddetti. Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde zaten aynı dosya kapsamında 30 yıl hapis cezası verdiğini hatırlatan Dolaşır, “Şimdi aynı dosyadan bir daha ceza verilmek isteniyor. Bunu kabul etmiyorum” dedi.

Savcı ise 72 defa ayrı ayrı müebbet hapis istedi. Avukat ise yeniden aynı cezanın verilmesinin kanuni olmayacağını ifade etti. Avukatın ek süre talebini kabul eden mahkeme, Dolaşır’ın tutukluluk halinin devamına ve bir sonraki duruşmanın 4 Ekim’de görülmesine karar verdi.