SGDF üyesi 3 tutsak, 5 aydır hücrede tutuluyor

Sincan Cezaevi’nde SGDF üyesi 3 tutsağa işkence edildiği aktaran EHB üyesi Avukat Sezin Uçar, tutsakların ayakta sayımı kabul etmedikleri gerekçesiyle 19 Ekim 2020 tarihinden bu yana tek kişilik hücrede tutulduklarını belirtti.

Ölümsüzlerin ve Tutsakların Sesi Platformu (ÖTSP), Sincan Cezaevinde tutsak tutulan Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) Merkezi Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri Okan Danacı ve Yücel Yavuz ile SGDF üyesi Devrim Taylan Eryılmaz'ın uğradığı hak ihlallerine ve gördükleri işkenceye dair İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.

Açıklamaya, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Hüseyin İldan, İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, Ezilenlerin Hukuk Bürosu (EHB) üyesi Avukat Sezin Uçar ile Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi Avukat Nihat Can Koçak katıldı.  

‘HAK İHALLERİ 2005’DEN SONRA ARTTI’

“Sincan Hapishanesi’nde baskı ve tecrit politikalarına son verilsin, Okan Danacı, Yüzel Yavuz ve Devrim Eryılmaz serbest bırakılsın” yazılı pankartın yer aldığı açıklamada ilk olarak söz alan İldan, “19 Ekim’de tutuklanan arkadaşlarımız işkence ve tecrit saldırısıyla yüz yüze kaldılar. Neredeyse cezaevlerinin dışına taşınan, evlerimize kadar yayılan hak ihlalleri 2015 sonrası artarak devam ediyor. Arkadaşlarımız hala tek kişilik hücrelerde kalıyorlar. Bir an önce arkadaşlarımızın üzerindeki tecrit ve saldırı politikalarına son verilmesini ve diğer tutsaklarla bir araya getirilmesini istiyoruz” diye konuştu. 

‘HAKLARINDA HÜKÜM OLMAMASINA RAĞMEN MÜEBBET HAPİS KOŞULLARINDA TUTULUYORLAR’

EHB üyesi Avukat Sezin Uçar, yaşanan hak ihlallerine ilişkin bilgiler paylaştı. Uçer, “Yücel ve Devrim Ankara Üniversitesi öğrencileri ve üniversitede katıldıkları ve anayasal haklarını kullandıkları eylem ve etkinlikler nedeniyle yargılanıyorlar. Bu sokakta yaşanılan baskı ve yasaklamalar bir tarafa bir de haklarında tutuklama kararı verenlerin cezaevlerinde yaşadıklarına da kamuoyunun dikkat çekmesi gerekiyor. Yücel, Devrim ve Okan hapishane idaresinin dayattığı ayakta sayıma karşı çıktıkları için idare tarafından saldırıya uğradılar ve tutuklu bulundukları tarihten bu yana tek kişilik hücrede tutuluyorlar. Haklarında henüz verilen bir karar olmamasına rağmen neredeyse müebbet hapis cezası alan tutukluların yaşadığı koşullarda tutuluyorlar ve işkence, baskıyla karşı karşıya kalıyorlar” dedi.

DURUŞMAYA SAHİPLENME ÇAĞRISI

Tutsak tutulan 3 SGDF üyesine ayrıca11 gün hücre cezasının da verildiğini aktaran Uçar, “Bu durum infaz kanununda yapılan değişiklikten bağımsız değil. Mevcut infaz rejiminde özel bir değişime gidildi. İyi hal indirimin uygulanıp uygulanmaması idarenin keyfine bırakıldı. Pek çok mahpus koşullu salıverilme hakkından yararlanamıyor. Tüm demokratik kitle örgütlerini, siyasileri, tutuklu bulunan Yücel, Devrim ve Okan’ın özgürlüğünü dillendirmeleri gerekiyor. 8 Nisan’da ilk duruşmaları görülecek. Her kesi duruşmayı sahiplenmeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

AJANLIK DAYATMASI

Nuray Çevirmen ise, “Süreç çok yakıcı bir takım olumsuzluklarla devam ediyor. Tutuklanmalarının ardından İHD’ye ulaştılar. Avukat arkadaşlarımız kendilerini ziyaret ettiler ve vücutlarında darp izlerinin olduğunu gördüler. Buna ilişkin süreci takip ediyoruz. Cezaevlerindeki koşullar daha da ağırlaştırılmış durumda. İnfaz kanunda yapılan değişiklikle mahpuslar üzerindeki hak ihlalleri arttı. Dışarıda yine gençlerin, sivil toplum kurumlarının üzerinde ciddi baskı var. Kurumumuza, ajanlık dayatması içeren ve kaçırılma vakalarına dair başvurular geliyor. Biz de arkadaşlarımızın süreçlerin takip etmeye devam edeceğiz” diye belirtti.