Süryanilerin kilisesi nasıl İlahiyat Fakültesi oldu?

Süryanilere ait olan Aziz Petrus Aziz Paulus Kilisesi, Eyyübiye Belediyesi'nin kültür merkezi ve İlahiyat Fakültesi'nin vakfı olarak kullanılıyor.

Urfa'da Elli Sekiz Meydanı'nda bulunan Aziz Petrus Aziz Paulus (Reji) Kilisesi, 1861 yılında Süryani Yakubi halkı tarafından,  6.  yüzyıla ait bir kilisenin kalıntıları üzerine inşa edildi.

İsa peygamberin iki havarisi olan Aziz Petrus ve Aziz Paulus anısına inşa edildiği için onların ismini taşıyor. 1924 yılına kadar Urfa'da Süryaniler tarafından aktif okul olarak da kullanıldı. 1925 yılında Urfa'da yaşayan son Süryaniler, buradan sürüldü; kimisi Avrupa'ya kimisi ise Suriye'nin Halep kentine geçt. Böylece Aziz Petrus ve Aziz Paulus Kilisesi de işlevsiz hale getirildi. 

'TEKEL KİLİSESİ!'

Kilise, 1924 yılında Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri A.Ş. (TEKEL) idaresine verildi. O günden sonra, 'Tekel'in Fransızca karşılığı olarak 'Regie (Reji) Kilisesi' şeklinde adlandırıldı. Kiliseden çıkarılan yazılı mezar taşları ise Urfa Müzesi'ne gönderiliyor. 

BELEDİYE VE İLAHİYAT FAKÜLTESİNE VERİLDİ

Urfa Valiliği 1998 yılında burayı restore etti. 2002 yılında imzalanan protokolle Eyyübiye Belediyesi'ne devredilen kiliseye "Vali Kemalettin Gazezoğlu Kültür Merkezi" adı verildi. Kentte Süryanilere ait tek ibadethane olan kilise, restore edildikten sonra Eyyübiye Belediyesi'ne bağlı bir kültür merkezi ve Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı olarak kullanılmaya başlandı.

ÖNÜ PARK YERİ

Halihazırda Urfa'ya gelen turistler özellikle Aziz Petrus ve Aziz Paulus Kilisesi'ni ziyaret etmek istiyor ancak yapının önü araçların park yeri olarak kullanılırken, bahçesinde ise Kur'an'ı Kerim rahleleri bulunuyor.