Temelli’den Erdoğan’a: Gelin iktisat konuşalım

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Erdoğan başta olmak üzere tüm siyasi liderlerin bir iktisatçılığa büründüğüne dikkat çekerek, “Gelin iktisat konuşalım” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, seçim çalışmaları kapsamında Amed’de Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti.

Temelli, ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, tüm Türkiye’nin çözüm beklediğini kaydetti.

“Sorunlardan nasıl çıkabiliriz, üzerine uzun süredir yoğunlaştık” diyen Temelli, “Bölgede daha önce de toplantılar yaptık. DTSO ile de yararlandık, diğer kurumlardan da önemli katkılar edindi ve bir program oluşturduk. Programımız iki ayaktan oluşuyor; biri siyasi demokrasi ayağı, diğeri iktisadi demokrasi ayağı” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin siyasi ve ekonomik anlamda ciddi bir yıkımla karşı karşıya olduğunun altını çizen Temelli, şöyle konuştu: “Erdoğan, ‘Ben iktisatçıyım’ diyor. Mümkün olsa bu yaştan sonra iktisatçılığı bırakacağım. İktisatçılığa soyunan tüm liderleri davet ediyorum, gelsinler biraz iktisat konuşalım.”

Temelli, şunları ekledi: “Tüm siyasi liderler bir iktisatçılığa bürünmüş durumda, Ben buradan tüm liderle seslenmek istiyorum. Gelin birlikte bir masa etrafında toplanalım, basın gelsin biraz iktisat konuşalım. Biraz iktisat konuşmaya ihtiyacı var bu ülkenin.”

16 yıldır, iktidarda olan AKP’nin “her şeyin sorumlusu değilmiş gibi 2002 vaatleriyle halkın karşısına çıktığını” hatırlatan Temelli, şöyle devam etti: “Geçenlerde cumhurbaşkanı ‘dövizleri bozdurun’ diyor. Kimin yastığın altında döviz var. Tüm Türkiye’de bu kadar çok işsizlik varken, tüm iş dünyası kan ağlıyorken yastığın altında döviz gelmesi beklentisindeler. Anlıyoruz ki durum vahim. Görünenden çok daha vahim bir tablo bizi bekliyor.”

GELİR DAĞILIMI ADALETLİ OLURSA, DEMOKRASİ ÇITASI DA YÜKSELİR

Temelli, DTSO ziyaretinde şu hususlara dikkat çekti:

“İktisadi gidişat krize sürükleniyorsa, bunun yegane nedeni iktisat bilmemek değil. Bundan öte demokrasiyi de bilmiyorlar. Tek adam rejimini üretiyorlar. Oysa sorunları çözecek en önemli adım demokrasi. Bir ülkede gelir dağılımı adaletli olursa demokrasi çıtası da yüksek olur. Türkiye gelir dağılımı konusunda en adaletsiz 5 ülkeden biri. Bu adaletsizliğin yansımalarını da zaten sokakta görüyoruz. Yoksulluk olarak, Çiftçiye, esnafa gençlere, insanlarına bakıyoruz ki aynı tablo. Demek ki, genel olarak, bu sorun her yere sirayet etmiş, her eve her iş yerine sirayet etmiş.”

HDP’YE BARAJ, DEMOKRASİ VE BARIŞA BARAJDIR

“Demokrasi meselesinin önünü açmak 24 Haziran’a bağlı. Seçimler kritik öneme sahip. HDP’ye uygulanan baraj, Türkiye demokrasisine, barışına uygulanan barajdır. Bu barajı hep birlikte, ortak vatandaki tüm yurttaşlarla Demokratik Cumhuriyet arzusu ile aşacağız. Nasıl ki, 7 Haziran’da nasıl barajı yıkmayı başardıysak, 24 Haziran’da da başarmak zorundayız. Bu barajı yıkmazsak iktisadi sorunların da sonu gelmez.”

İSRAFKAR BÜTÇEYE SON VERİLMELİ

“Dönüp dolaşıp aynı noktaya geliyoruz. 94, 2001 gibi çok derin bir krize sürüklendik. Dün hakça dağıtım programımızı tüm kamuoyu ile paylaştık. Özellikle gelir dağılımı adaletsizliğine, işsizliğe, yoksulluğa vurgu yaptık. Türkiye bugün aşırı israfkar bir ülke oldu. Bu israfkar bütçeye hızla son vermeliyiz. Bu savaş anlayışından kurtulmak gerekiyor. Elbette savunma harcamaları gerekir. Ama bunu savunmanın ötesinde bir anlayış. S400’lerde olduğu gibi İHAlarda olduğu gibi.”

SAVAŞ KONSEPTİNDEN KURTULMAK GEREKİYOR

“Gerçek anlamda üretim, gerçek anlamda hakça paylaşım söz konusu olmuyor. Bunları aşmak için yeni bir siyasete ihtiyaç var. Özellikle Hakça Dağıtım Programı'nda gelir dağılımı adaletsizliğine, yoksulluğa, adaletsizliğe içinde bulunduğumuz iktisadi krize vurgu yaptık, sergiledik. Türkiye bugün aşrı bir israfkar bir ülke olmuş, özellikle bütçesiyle. Hem sarayın masraflarıyla hem de savaş için harcanan bütçe ile. Bu savaş konseptinden kurtulmak gerekiyor. Damatlar zengin olsun diye İHA ve SİHA; Rusya’ya kaynak aktarılsın diye nükleer santraller.. Bu ülke böyle yoksulluk girdabından kurtulamaz.”

ÇARPIK BÜYÜME

“Bugün çarpık bir büyüme var. Bu ülkede bunun maliyetine hep birlikte katlanıyoruz. Kaynak israfı sadece bütçede yok. Teşvik politikası var bir de. 6 numaralı bölge bu bölgedir. Denir ki, bölgeler arası gelir uçurumunu, adaletsizliği ortadan kaldırmak. Ama her teşvikten sonra bölge teşvikten öncesinden daha kötü duruma gelmiştir. Kredi kullanımında sektörlerde de aynı şeyi görüyoruz. İnşaat sektöründeki çarpıklığın bedelini çiftçi, esnaf ödüyor. Tek ayak üzerinde giden ekonomi eninde sonunda bir ayağını çukura sokuyor. Türkiye’yi çukura sürükleyen bu iktidarın ekonomi aklıdır. Bu çukurdan çıkmanın yolu sosyal büyüme modeline uygun bir iktisadi yapılanmadan geçiyor.”

“Bu program cumhurbaşkanı adayımızın programıyla, HDP programıyla bütünlükçü bir programdır. Kendisi de Saray'ı da kullanmayacağını söyleyerek büyük bir tasarrufta bulunacaktır. Sayın Selahattin Demiştaş’a, kendisine de buradan teşekkürlerimi sunuyorum. Çok büyük bir israf var, çok büyük bir yanlış iktisadi yönetim var, çok büyük bir yolsuzluk var. Tüm bunlara son verdiğimizde bu enkazı ortadan kaldıracak kaynaklarımız var.”

YA DEMOKRASİ YA ERDOĞAN REJİMİ

“Bizim adayımızın ikinci tura kalması için olağanca gücümüzle çalışıyoruz. İkinci tura kalmak önceliğimizdir. HDP Parlamentoya dönemezse HDP’nin en az 80 vekili AKP’ye geçer, bu da tek adam demektir. Ya demokrasi ya Erdoğan rejimi. Herkes bunun kararını verecek. Ya barajı yıkacak ya da Erdoğan rejimine mahkum kalacak.”