Temelli: Gelin birlikte demokrasi mücadelesi verelim

Seçim çalışmaları kapsamında geldiği Kocaeli'nde konuşan HDP Eş Başkanı Sezai Temeli, “Bu ülkenin beklediği özgürlük, demokrasi, barış mücadelesi, 24 Haziran'da o barajı yıkacak. O barajı bir daha örülmeyecek şekilde yıkacak” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanı Sezai Temelli, Kocaeli’nin ilçelerindeki seçim çalışmaları kapsamında halk buluşmalarına ve büro açılışlarına devam etti. Temelli’nin Kocaeli’deki son adresi Gebze oldu. Temelli, ilk olarak Gebze Kent Meydanı'nda halk buluşmasına katıldı. Halk buluşmasının ardından Mevlana Mahallesinde bulunan büro açılışında konuştu. Temelli, ülkede bir demokrasi ayıbı olduğunu vurgulayarak, "Bu ülkenin kadınları, gençleri, emekçileri, onurlu Kürt halkı, acı çekmiş tüm halkları, Alevi toplumu tüm mağdurlar, yan yana geleceğiz, bu demokrasi ayıbına hep birlikte son vereceğiz. Barajın yıkılması sadece bizim parlamentoya dönmemiz demek değildir. Barajın yıkılması aslında demokrasinin yolunun açılması demektir. Demokrasinin yolu bir kez açıldı mı, Kürt sorunu da çözülür, diğer sorunlarımız da çözülür, işte bunun hesabı HDP'den geçer" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı adayı Demirtaş’ın Türkiye'nin adayı olduğunu vurgulayan Temelli, parlamentoya gidecek HDP'lilerin de Türkiye'nin adayı olacağını kaydetti. Temelli, "Türkiye'nin her yerinden, her kesiminden bütün farklılıkları HDP'ye davet ettik. Dedik ki; gelin birlikte demokrasi mücadelesi verelim. Gelin barışın yolunu birlikte açalım. Sizin adınıza siyaset yapanlar, size zulümden başka bir şey vermez. Sömürüden talandan başka bir şey vermez, gelin birlikte siyaset yapalım. Siyaseti ancak siz yaparsanız, siz müdahil olursanız Türkiye'ye demokrasi, barış gelir. Kenarda durursanız olmaz. O yüzden biz HDP olarak sıralarımızı da koltuklarımızı da size açtık. Emekçiler, kadınlar, gençler, sol-sosyalist kesimdeki tüm arkadaşlarımız, Alevi toplumu, Türkmenler, Êzidîler, Ermeniler, herkes gelsin. Hepimiz birlikte meclise gidiyoruz dedik. Çünkü parlamentoya ancak hep birlikte gidersek ortak sorunlarımızı, önümüzdeki bu duvarları birlikte yıkabiliriz. Çözümün adresi, sahibi biziz, yani Türkiye halklarıdır, Türkiye emekçileridir" şeklinde konuştu.

Türkiye’nin en büyük sorununun adaletsizlik olduğuna dikkat çeken Temelli, "Hiçbir yerde adalet yok. Nereye gitseniz adaletsizlik fışkırıyor. Mahkeme salonlarından adaletsizlik fışkırıyor. Artık tuz koktu. Bakın Demirtaş suçu olmamasına rağmen tutsak. Sadece barış, demokrasi sevdası var. Benim yoldaşlarım, arkadaşlarım da yine hiçbir suçları olmamasına rağmen tutsak. Haklarında uydurma fezlekeler oluşturulmuş ve bu fezlekelerin birçoğu zamanında FETÖ'cüler tarafından hazırlanmış. Şimdi diyorlar ki biz cemaatle mücadele ediyoruz. Hayır, sen cemaatle mücadele falan etmiyorsun. Sen aslında o zihniyetinle yeniden yeniden o aklı üretiyorsun. FETÖ'cü diye binlerce insanı KHK'lerle ihraç ettiler. Bu insanların birçoğu masum. Eğer masum olmasalar, yargının önüne çıkarlardı. Suç arıyorlar bulamıyorlar. Bir sürü masum insana olmayacak zulmü yapıyorlar" diye belirtti.

25 Haziran sabahında Saray'ın boşaltılmış olacağını da sözlerine ekleyen Temelli, rüzgar döndüğünü, gidişatın belli olduğunu ve HDP'nin, Demirtaş'ın geleceğini vurguladı. Temelli, "Bu ülkenin beklediği özgürlük, demokrasi, barış mücadelesi, 24 Haziran'da o barajı yıkacak. O barajı bir daha örülmeyecek şekilde yıkacak. O barajı yıkmak demek, Türkiye'nin önündeki demokrasiye konulmuş barajı yıkmak demek. Türkiye'nin önündeki barışa engel olan barajı yıkmak demek. Bu ülkenin kadim halkları, bir arda binlerce yıldır yaşayan ama hep de iktidarların zulmünden mağdur olan halkları artık hep birlikte bu mağduriyete son verecek. Zamanı gelmiştir, zamanı gelmiş hiçbir fikri engelleyemezsiniz. Hiçbir baraj zamanı gelmiş fikrin önünde duramaz. Bizler o fikrin taşıyıcılarıyız. İşte bizler o yüzden bu barajı 7 Haziran'da yıktık, 1 Kasım'da yıktık, 24 Haziran'da bir kez daha yıkacağız" dedi.

Temelli, son olarak şunları söyledi: "Terör, Efrîn'de İŞID çeteleriyle, Özgür Suriye Ordusuyla insanları yerlerinden yurtlarından etmektir. Talan, yağma gözümüzün önünde gerçekleşti. Şimdi 150 bin aile Efrîn'e dönmeyi bekliyor. Bu iktidar gittikten sonra Suriye halkları kendi geleceğine kendi karar verecek. Onların geleceğine başka hiçbir ülkenin karar vermesi mümkün değildir. Nasıl ki bizim ülkemizin geleceğine biz karar vereceksek, Suriye'nin geleceğine de Suriye halkları karar verecek. Irak'ın geleceğine de Irak halkları karar verecek. O Suriye halkları Suriye'de yaşayan Araplar, Kürtler, Türkmenler'dir. Irak'ta yaşayanlar Kürtler'dir, Araplar'dır. O ülkede yaşayan halklarının bir kimliği var. Bu kimliğe saygı göstereceksiniz, o halklar kendi demokratik çözümünü bulacak. Türkiye'de de halklar var, Türk, Kürt, Ermeni halkı var. Biz bir arada yaşamaya karar vermiş halklarız. Bir arada barış içinde yaşayacağız. Bizi birbirimize düşman etmeye çalışan bu zihniyetten hep birlikte kurtulacağız. Ve biz HDP olarak bu sözü veriyoruz. Diyoruz ki, yerel demokrasi ile güçlendirilmiş bir parlamenter rejimi var edebiliriz. Ortak vatanımızda, demokratik ulus anlayışımızla demokratik cumhuriyeti inşa edeceğiz."

Temelli ve beraberindeki heyet, büro açılışının ardından Bursa'ya geçerek orada halkla iftar sofrasında bir araya gelecek.