Temelli: HDP yoluna devam edecek

HDP Van Milletvekili, ‘Çöktürme Planı’yla birlikte siyasi soykırımlarla sindirilmek istenen HDP’nin perspektifine bağlı olarak yolunda ilerlemeye kararlı olduğunu söyledi.

HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, “2015’ten bu yana tahkim edilen rejimin adını artık net olarak ortaya koyuyoruz: Faşizm” diyerek, HDP dışındaki muhalefet partileri ve toplumsal muhalefetin de sessiz kalmaması gerektiğini ifade etti.

HDP Hukuk Komisyonu tarafından hazırlanan verilere göre; 24 Haziran 2015’ten 25 Eylül 2020’ye kadar 22 bin 321 HDP’li gözaltına alındı. Sadece ilk iki yıl tutuklananların sayısı 3 bin 647’yi buldu. HDP Yerel Yönetimler Komisyonu’nun raporuna göre ise 65 belediye kazanan HDP’nin şu anda sadece 6 belediyesi kaldı. Üçü büyükşehir olmak üzere 48 belediyesine kayyum atandı. 84 belediye Meclis üyesi, 9 il Genel Meclis üyesi görevden uzaklaştırıldı. Gözaltına alınan 37 belediye eşbaşkanından 18’si halen tutuklu.

HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, 5 yıldır AKP-MHP blokunun toplumsal muhalefeti sindirmeye hatta yok etmeye çalıştığını belirterek, işçi sınıfına, kadın hareketine ve kazanımlarına ama hepsinin ortak noktası olan HDP’ye saldırdığını; HDP’nin demokrasi güçlerinin öncüsü olduğunu bildiğini söyledi.

“2015’ten bu yana tahkim edilen rejimin adını artık net olarak ortaya koyuyoruz: Faşizm” diyen Temelli, şöyle devam etti: “Çöktürme Planı’yla başlayan ve en son Kobanê soruşturması bahanesiyle yapılan gözaltı ve tutuklamalar, HDP fikriyatının halklar için umut olduğunu gösteriyor.”

HDP DIŞINDAKİ MUHALEFET DE SES ÇIKARMALI

Temelli, 2015’ten bu yana HDP’li 11 milletvekili ve gözaltına alınan yaklaşık 22 bin HDP’li üye, yönetici ve seçilmişten en az 10 bininin tutuklandığını hatırlatarak, şunları ifade etti:

“100’den fazla belediyemiz gasp edildi. HDP elbette direnecektir, ancak bu faşist iktidardan kurtulmak istiyorsak başta diğer muhalif siyasi partiler olmak üzere toplumsal muhalefetin sessiz kalmaması gerekiyor. Eğer ortada işkenceyi meşrulaştıran bir iktidar ve işkenceye ses çıkarmayan bir toplumsal muhalefet varsa bu faşist zihniyet helikopterden Kürt köylüsünü atmaya kadar gider. Dolayısıyla 100 yıllık tekçi, asimilasyoncu devlet geleneğini devam ettiren ve kendi bekasının derdine düşen bu iktidar, çare olarak Kürt düşmanlığını seçti; 5 yıldır bunun politikalarını uyguluyor. İktidar bilmelidir ki; HDP ortaya koyduğu perspektifte ilerlemekte kararlıdır. Bugüne kadar yaptıkları ve bundan sonra yapacakları siyasi operasyonlar bizi çöktüremeyecek, HDP’yi yolundan döndüremeyecektir.”