Türkiye’den gelen göçmenler yine Balkan yollarında

Avrupa Birliği’nin Ankara ile yaptığı mülteci anlaşmasına rağmen batı Avrupa’ya gelmek için yollara düşen mülteciler yine ‘Balkan rotasını’ kullanmaya başladı. 2017’ye göre Balkan güzergahını kullanan kaçak göçmenlerin sayısı 12 kat arttı.

Avrupa Birliği’nin 2016 yılının Mart ayında Ankara ile yaptığı mülteci anlaşmasının asıl amacı Balkan güzergahının mültecilere kapatılmasıydı. Ancak AKP rejimine verilen 9 Milyar Euro’ya rağmen Türkiye’den Balkanlara kaçak geçen göçmenlerin sayısında deyim yerindeyse “patlama” yaşanıyor.

Başta Yunanistan olmak üzere diğer Balkan ülkelerine geçişlerin 24 Haziran seçimleri öncesinde AKP mitinglerinin batı Avrupa ülkelerinde yasaklanması ardından gözle görülür şekilde artması Brüksel ile diğer başkentlerde kaygıyla karşılanıyor.

Yunanistan’ın ardından Bosna Hersek’e de kaçak göçmenlerin geçmesi batı Avrupa’nın kapıları önünde yeniden bir dramın yaşanmasına yol açacağı belirtiliyor. Bosna-Hersek İçişleri Bakanlığı “Kaçak Göçmen” başlığıyla hazırladığı yeni bir raporda günde ortalama en 100 ile 150 arasında mültecinin yakalanarak kaydedildiğini bildirdi.

UNCHR: SLOVENYA VE HIRVATİSTAN ÖNÜNDE BİRİKME VAR

Birleşmiş Milletler Yüksek Mülteciler Komiserliği (UNCHR) ise 1 Ocak 2017’den 20 Mayıs’a kadar 4733 mültecinin Balkan güzergahı üzerinde kayıt edildiğini açıkladı. 2017 yılının toplamında ise bu rakam sadece 755’te kalmıştı. Geçen yıla göre 12 kat artan Balkan ülkelerindeki bu hareketlilik Avrupa Birliği’ni ve UNCHR’i endişelendirdi.

UNCHR Bosna’nın kuzeyinde yer alan Bihac ve Velika Kladusa kentlerinde şu anda binlerce kaçak göçmenin Hırvatistan ve Slovenya üzerinden batı Avrupa ülkelerine geçmek için beklediğini bildirdi. Aynı şekilde Balkanlar’ın batısında yer alan Arnavutluk ve Montenegro gibi ülkelere geçen mülteci sayısının da birkaç kat arttığı öğrenildi.

NEHİRLERDE ÖLÜMLER ARTTI

Mülteciler Slovenya’ya ulaşmak için bazen ölümle sonuçlanan Kolpa nehrini kullanıyorlar. Akıntının fazla olduğu bu nehirde UNCHR’nin rakamlarına göre sadece bu yılın ilk aç ayında 7 mülteci boğularak hayatını kaybetti.

Aynı şekilde mülteciler Türkiye’den Yunanistan’a geçerken de Meriç nehrini kullanıyor. Son aylarda geçişlerin yeniden arttığı Meriç’te bu yılın Ocak ayından Mart’ta kadarki dönemde toplam 9 mültecinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Türkiye’den Yunanistan’a kaçak göçmen akışı da son iki yılda gözle görülür şekilde azalmıştı. Fakat Türkiye’den göçmen artışı son Mart ayından bu yana birden bire birkaç kat arttı. Yunan makamlarının verilerine göre Türkiye güzergahını kullanarak ülkelerine ayak basan ve yakalanan mülteci sayısı bu yılın Mart ve Nisan aylarında toplam 15.500’e ulaştı.

2015 yılının yaz ve sonbahar aylarında Avusturya, Macaristan ve Slovakya’nın bulunduğu 8 Schengen üyesi ülkenin göçmenlere karşı sınır kontrollerini sıklaştırması nedeniyle on binlerce göçmen sınır kapılarında sıkışıp kalmıştı. Bosna Hersekli yetkililer ise benzer bir durumun bu kez Balkanların batısında yaşanabileceği belirterek AB’ye “Harekete geçin” çağrısı yaptılar.