Van'da görkemli miting: Hep birlikte kurtulacağız!

HDP Van’da yüz binlerce kişiyle final mitingini yaptı. Mitingde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, yarın halkların hep birlikte Erdoğan'dan kurtulacağını belirterek, sandıklara sahip çıkmaya çağırdı.

HDP 24 Haziran seçimleri için final mitinglerini bugün yaptı. İzmir’den sonra final mitinginin yapıldığı kentlerden biri de Van’dı. Van’da Beşyol Meydanı'nda düzenlenen mitinge HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Ankara Milletvekili Adayı Veli Saçılık, HDP Van il eş başkanları Ümit Dede, Yadişen Karabulak, DBP Van il eş başkanları Ayla Tarhan, Ökkeş Kava, HDP Van milletvekili adayları Bedia Özgökçe Ertan, Murat Sarısaç, Muazzez Orhan, Tayip Temel, Mukaddes Karakoç , Asuman Yılmazer ve yüz binler katıldı.

Miting nedeniyle kitle, sabah saatlerinden itibaren yöresel kıyafetleriyle alana 4 arama noktasında geçirildikten sonra girdi. Türkiye’de ilk defa 16 yaşından küçüklerin mitinge alınmadığı Van mitinginde sık sık ‘Bijî Serok Apo’ sloganları atıldı, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan posterleri de açıldı.

Miting alanında ‘Barajları yıkıyoruz, akın akın geliyoruz’, ‘Taybet anayı unutmadık’ yazılı pankartlar dikkat çekerken miting alanına sığmayan kitle çevredeki binaların üzerine çıkarak mitingi izledi.

Binlerce kişi, ilçe ve köy çıkışlarında durdurularak engellendi. Polis, konvoylar halinde ilçelerden, köylerden yola çıkan araçlara çeşitli bahanelerle el koydu.

İL EŞ BAŞKANI DEDE:  SESİMİZ EDİRNE'DEN DUYULACAK

Saygı duruşunun ardından ilk olarak söz alan HDP Van İl Eş Başkanı Ümit Dede, “Bay Erdoğan ‘son olarak Kürt sorunu yoktur’ dedi. Biz de buradan sesleniyoruz. Kürtlerin Türkiye halkları ile birlikte başarabilme sorunu vardır. Bu umudun önündeki engel senin zihniyetindir. Türkiye'de bir diktatörlük sorunu vardır. Siz bugün bu alana sığmayarak en büyük cevabı verdiniz. Bu inancınızdan korkanlar olabilir, onlara fırsat vermeyin. Buradan Amed’e, Mardin’e, Edirne’ye selam gönderelim. Sesimiz Edirne’den duyulsun" dedi.

Dede, "Biz Ankara’ya bir bayrak diktik ve oradan vekil çıkardık. Şimdi bunu bir kez daha başaracağız. Ankara'yı faşizmin değil umudun, barışın başkenti yapacağız" diye belirtti.

KARAKOÇ: TECRİDİ KIRACAĞIZ

HDP Van Milletvekili Mukkades Karakoç ise yaptığı konuşmada İmralı tecridine değinerek, tecride karşı sandıklara çağırdı.

TEMEL: KORKUYORLAR, GÖZLERİNE UYKU GİRMİYOR

HDP Van adaylarından Tayip Temel ise, “Korkuyorlar, gözlerine uyku girmiyor. Heybetli duruşunuzdan korkuyorlar, Van onurlu bir kenttir, Van halkı onurlu bir halktır. Katliamlarla, tutuklamalarla boyun eğeceğimizi sanıyorlar. Ne öldürülmekle, ne işkence ile teslim alamadınız, alamayacaksınız" diye konuştu.

REHİN TUTULAN ÇİÇEK’İN MESAJI OKUNDU

HDP’nin cezaevinde tutuklu bulunan Milletvekili Adayı Avukat Cengiz Çiçek’in mesajını ise ÖHP Üyesi Deniz Yıldız okudu. Çiçek mesajında 24 Haziran seçimlerinin önemine vurgu yaparak, Van halkından geleceğine, iradesine ve sandığa sahip çıkmasını istedi.

TEMELL: BU ONURLU HALK DİRENİR VE KAZANIR

Son olarak HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli konuştu. Temelli'nin konuşmasından satır başları şöyle:

"Bu onurlu halk direndi ve kazandı. Her şeye, her türlü zulme ve oyuna rağmen kazandı. 

Çoğu gitti, azı kaldı. 24 Haziran’da sandıklara, oyumuza, irademize, geleceğimize sahip çıkacağız. Hiçbir oyuna gelmeyeceğiz. Onlar hangi provokasyonu, oyunu yaparlarsa yapsınlar, oyuna gelmeyeceğiz. Faşizme karşı omuz omuza kazanacağız. Biz kazanacağız.

Karşımızdaki zihniyet demokratik zihniyete tahammül edemez. O yüzden kayyumların ilk yaptıkları iş bizim hakkımız olan emeğimizle kazandığımız kurumları kapatmak oldu, kadınların kurumlarını, çocukların kreşlerini kapattılar. Zihniyet budur, bu zihniyet kadına düşman, çocuğa düşman, bana düşman, sana düşman. İşte bu zihniyetten yarın hep birlikte kurtulacağız. 

'SURUÇ'TA KATLEDENLER GÖZALTINA BİLE ALINMADI'

Suruç’ta masum insanları katlettiler, biz dedik ki ölenler arasında ayrım yapmayın. Bu provokasyonun arkasında kim varsa ortaya çıkarın. Herkesin gözü önünde hastanede 3 insan katledildi dedik. Suçlular ortada ama hala daha hiçbir suçlu gözaltına bile alınmadı. 

‘BURADA KÜRT, ANKARA’DA KURT OLUYOR’

HDP o barajı geçecek 80 değil, 180 vekil ile orada olacak. Bu sayede Türkiye’nin, demokrasinin önündeki baraj yıkılacak ve Sevgili Selahattin Demirtaş’ın ve Türkiye’nin önü açılacak. Bizim sorumluluğumuz budur. Bunun gerekliliğini hep birlikte yerine getireceğiz. Bu ülke bir geçmiş programına ihtiyaç duyuyor. Bir demokratik anayasa yapmakla bu mümkündür. Bu Demokratik anayasayı hep birlikte yapacağız. 

Demokrasi ancak Kürt sorununun çözümüyle mümkündür. Hele teşkilatınla orada burada Kürt sorunu yoktur dersen yanıtını yarın sandıkta alırsın. Kürt kardeşlerim diyeceksin sonra Ankara’da kurtlarla oturacaksınız. Burada Kürt, Ankara’da Kurt olacaksın.

Bu köhne sistemden, bu rejimden çocuklarımızı kurtaracağız. Yeni bir eğitim sistemi oluşturacağız. Hep birlikte yarınlara çahip çıkarak hakça, adaletli bir düzeni var ettiğimizde çocuklarımıza demokratik bir ülkeye bırakacağız; 24 Haziran bunun başlangıcı olacak.

(Erdoğan'a) Burayı gör işte, görseydin İstanbul’u, İzmir’i… Cizre’yi görseydi çok iyi anlardı Erdoğan. HDP hakikatin sesidir, aldığı oylara şaşırma, sen çalmasan çok daha fazlasını alacak. Şimdi çalamayacakları kadar o sandıklardan çıkacağız. Asıl yarın şaşıracaksınız. 

Van sana yarın cevabını verecek. Van halkı onuruna geleceğine, geçmişine sahip çıkacak. Yarın Van’ın onuruna sahip çıkma günüdür. Bu zulme karşı cevap verme günüdür. 

'HERKES SANDIĞA GİTSİN, BİRBİRİNE DESTEK OLSUN'

Şimdi ise Tansu Çilller’i çağırıyor. Çiller 'milli şuur' diyor. Sende şuur ne arar! Biz seni '90'lardan biliyoruz. 

Erdoğan gitmeden, düşmeden bu ülkeye demokrasi, barış, huzur gelmez. Buradan bütün Türkiye’ye sesleniyoruz. Barış, demokrasi ve adalet için hep birlikte sandıklara gidip iradenize oylarınıza sahip çıkın. Herkes birbirine destek olsun. Bu sayede bu ceberut iktidardan kurtulacağız ve bunu da yarın başaracağız.

Temelli’nin konuşmasının ardından miting Koma Çarnewa solisti Serhat ve Mesut Gever’in müzik dinletisiyle sona erdi.