Yüzde 70 engelli tutsak Tek için eylem

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, yüzde 70 engelli hasta tutsak Cuma Tek için buluştu.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 265’inci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde basın açıklaması yaptı. “Hasta mahpuslar derhal serbest bırakılsın” pankartının açıldığı eylemde açıklamayı İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen yaptı.

DURUMU AĞIR

Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde kalan Cuma Tek’in durumuna dikkati çeken Çevirmen, yüzde 70 engelli olan Tek'in 27 aydır tutuklu olduğunu ifade etti. Tek’in 1997 yılında mayın patlaması sonucunda sağ ayağının koptuğunu, şarapnel parçalarının gözüne girmesinden kaynaklı sağ gözünde görme yetisinin de olmadığını söyleyen Çevirmen, “Sağ kolunu da şarapnel parçalarından dolayı kısmen kullanabilmektedir. Olmayan ayağının yerine protez ayak kullanmaktadır. Protezin takılı olduğu bölgede kullandığı malzemelerden dolayı, ayak kısmı, kaval kemiği bölgesi ve kesilen bölge sürekli iltihaplanmaktadır, iltihaplı bölge sürekli olarak kendisine sıkıntı yaratmaktadır” dedi.’

Çevirmen, Tek’in yaklaşık 3 aydır her iki kulağından da rahatsız olduğunu ve doktor tarafından hastalığının kronik olduğu söylenerek ömür boyu kullanacağı ilaçların verildiğini belirtti. Tek’in yüzde 90 oranında raporlu zihinsel ve fiziksel engelli bir ağabeyinin olduğunu aktaran Çevirmen, şunları söyledi: “Ağabeyinin bakımından kendisi sorumludur ve bu bakımı için üzerine kayıtlıdır. Ancak cezaevine girdiğinden dolayı bu sorumluluğunu yerine getirememektedir ve dışarıda ağabeyine bakacak başka kimsesi bulunmamaktadır. Tek’in ailesi Hakkari Çukurca ilçesinde ikamet etmektedir. Ailesinin geliş gidişleri de mümkün olamamaktadır. En büyüğü 10 yaşında olmak üzere 4 küçük çocuğu olan Cuma Tek ikametgahı dışında bir cezaevinde tutularak bu anlamda da mağdur edilmiştir.”

Tek’in 24 aylık cezasının kaldığını belirten Çevirmen, sağlık problemleri ve engellilik durumundan dolayı denetimli serbestlik koşullarından yararlandırılmasını ve derhal serbest bırakılmasını istedi.