Güney Kürdistan'da hangi parti kaç sandalye kazandı?

Federe Kürdistan Bölgesi’nde 20 Ekim günü yapılan parlamento seçimlerinde açılan sandıkların yüzde 99’undan çıkan sonuçlara göre KDP’nin sandalye sayısı azaldı, YNK ve Yeni Nesil’in sandalye sayısı arttı.

Federal Kürdistan bölgesinde pazar günü seçmenler 100 milletvekilini seçmek üzere sandık başına gitti. Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu’na göre seçimlere katılım yüzde 72 oranında gerçekleşti. 

Hewlêr, Süleymaniye, Duhok ve Halepçe’de yapılan seçimlerde hiçbir parti tek başına hükümet kuracak sayıya ulaşamadı. 

Sonuçlara göre KDP birinci parti olurken, bu partiyi YNK ve Yeni Nesil takip etti. Yeni Nesil’in yükselişi sürpriz olarak değerlendirildi. 

Açılan sandıkların yüzde 99’undan çıkan sonuçlara göre KDP 40 sandalye, YNK 23 sandalye ve Yeni Nesil 16 sandalye elde etti. Ayrıca Yekgirtû 7 sandalye, Kürdistan Adalet Topluluğu 3 sandalye, Helwest 3 sandalye, Halk Cephesi 2 sandalye ve Goran hareketi bir sandalye elde etti. 

Daha önce 111 milletvekilinden oluşan Kürt parlamentosunun sandalye sayısı Bağdat mahkemesinin kararıyla 100'e düşürülmüştü. 5 sandalye azınlıklara ayrılmış durumda.  2018 yılındaki son seçimlerde KDP 45 sandalye, YNK 21 sandalye kazanmıştı. Aynı seçimlerde Goran 12 sandalye, Yeni Nesil 8, Kürdistan İslami Grubu (Komal) 7 ve diğerleri 7 sandalye elde etmişti. 

20 Ekim’deki seçimlerde Hewlêr’de geleneksel olarak KDP birinci parti olurken, Süleymaniye’de ise YNK birinciliği korudu. Duhok’ta KDP, Halepçe’de ise YNK oyların çoğunluğunu elde etti. 

Toplamda KDP’nin 802 bini aşkın oy, YNK’nin ise 348 bini aşkın oy elde ettiği belirtiliyor. Yeni Nesil’e ise 270 bini aşkın kişi oy verdi. Elde ettiği oy sayısı ile dördüncü sırada 110 bini aşkın oyla islami parti Yekgirtû yer alıyor. 

Bu sonuçlara, 18 Ekim cuma günü güvenlik güçlerinin katılımı ile gerçekleşen özel oylamadan çıkan sonuçların dahil olmadığı belirtiliyor. Seçim Komisyonu ise henüz nihai sonuçları açıklamadı.