İran’da kadın tutsaklara yönelik baskılar artıyor

İran’da gazeteciler, aktivistler ve siyasi tutuklulara yönelik baskılar sürerken, gazeteci İlahe Muhammedi ve Nilüfer Hamidi’ye verilen hapis cezalarının iptali için yüzlerce kişi ortak bir mektuba imza attı.

Gazeteciler İlahe Muhammedi ve Nilüfer Hamidi’ye verilen hapis cezalarının iptali için 500’den fazla gazeteci, sanatçı, aktivist ve aydın, İran Yargı Erki Başkanı Gulam Muhsin’e ortak bir mektup gönderdi.

Doğu Kürdistan medyasının bildirdiğine göre, mektupta Gulam Muhsin’e, İlahe Muhammedi ve Nilüfer Hamidi’ye verilen 5’er yıllık hapis cezasının geri çekilmesi için yetkisini kullanma çağrısı yapıldı. İki gazeteci, Jîna Emînî’nin Tahran’da ahlak polislerince katledilmesi ve cenaze törenine ilişkin ilk haberleri yapmış ve bu sebeple yargılanarak hapis cezasına çarptırılmışlardı.

GÖRÜŞ YASAĞI

Aynı dönemde, 'Jin, Jiyan, Azadî' protestolarında hayatını kaybeden Nîka Şakremî’nin annesi Nesrîn Şakremî’nin gözaltında olduğu haberi gündeme geldi. Nîka’nın kız kardeşi Ayda Şakremî, annesinin Loristan eyaletindeki Hürremabad’da İstihbarat Bakanlığı'na bağlı bir geçici cezaevinde tutulduğunu, telefon ve görüş yasağı uygulandığını duyurdu. Ayda Şakremî, annesinin gözaltında bulunduğu süre boyunca hangi suçlamalarla karşı karşıya kaldığını bilmediklerini belirtti. Nesrîn Şakremî, daha önce Radyo Ferda’ya gönderdiği video mesajda, kızının başına aldığı darbe sonucu yaşamını yitirdiğini açıklamıştı.

TEDAVİ HAKKI ENGELLENİYOR

Ayrıca Doğu Kürdistan medyasından alınan bilgilere göre, Evin Cezaevi’nde tutulan siyasi tutsak Hacer Seîdî’nin doktor muayenesi ve tedavi hakkı engelleniyor. Ailesi tarafından gönderilen ilaçların cezaevi yetkilileri tarafından kabul edilmediği ve Hacer Seîdî’ye ulaştırılmadığı bildirildi. Kadın Meclisi üyesi ve işçi hakları aktivisti olan Hacer Seîdî, Ekim 2023’te kadın ve işçi hakları savunuculuğu nedeniyle gözaltına alınmış ve Sine Devrim Mahkemesi 1. Dairesi tarafından ‘ulusal güvenliğe karşı toplanma ve muhalefet’ suçlamasıyla hapis cezasına çarptırılmıştı.