Yenidoğan çetesinin lideri Bahçeli’nin eski koruması Murat Mantuş

“Yenidoğan Çetesi”nde hem savcılık iddianamesinde hem de kamuoyunda her ne kadar doktor Fırat Sarı’nın ismi çete lideri olarak geçse de iddianame çete liderinin Sarı değil, Bahçeli’nin eski koruması Murat Mantuş olduğunu ortaya çıkarttı.

YENİDOĞAN ÇETESİ

“Yenidoğan Çetesi”nin iddianamesi, yaşananların çok boyutlu ve kamuoyunda tartışılanın çok ötesinde olduğunu da gözler önüne seriyor. Her ne kadar çetenin tam bağlantıları ortaya çıkartılmamış olsa da, çete içerisinde, savcılığın ‘çetenin lideri’ olarak gösterdiği Fırat Sarı’nın çetenin bir elemanı olduğu iddianamede yer alan tape kayıtlarında ortaya çıkıyor.

Ancak savcılık, tape kayıtlarına rağmen, Sarı’nın bile emir aldığı bir kişiyi daha geri planda göstermek için çabaladığı bir iddianame hazırlamaktan bir sorun görmemiş olacak ki, kamuoyu da, savcılık iddianamesi de, sadece birkaç gazeteye yansıyan ve Fırat Sarı’nın ifadesi olduğu söylenen beyanlar ile birlikte çeteyi PKK ile ilişkilendirme çabası içerisine girdiler.

BAHÇELİ’NİN KORUMALIĞINDAN, TİT ÜYELİĞİNE ORADAN HASTANE GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE

İddianamede çeteyi yöneten kişinin MHP şefi Devlet Bahçeli’nin uzun bir dönem koruma müdürlüğünü yapan eski polis Murat Mantuş olarak gözüküyor. İddianamede Murat Mantuş ile yapılan konuşmalar veya Mantuş’un isminin geçtiği tape kayıtlarında, Mantuş’un aslında örgütte önemli bir yerde olduğu, Fırat Sarı’nın ise kendisinden ‘abi’ olarak bahsettiği çok açık görülüyor.

Murat Mantuş, Polis Akademisinden mezun olduktan hemen sonra Bahçeli’nin koruma müdürlüğüne atanıp, 1997 ile 2003 yılları arasında Bahçeli’nin korumalığını yapmış biri. Mantuş’un ismi daha sonra FETÖ üyesi polislerin yargılandığı ‘usulsüz dinleme davası’ tutanaklarında faşist örgütlenme olan Türk İntikam Tugayları listesinde de geçiyordu. 2010 yılında yapılan dinlemelerde Mantuş’un ismi Türk İntikam Tugayı (TİT), Türk İntikam Birliği Teşkilatı (TİBT) ve Türk Akıncılar Birliği (TAB) soruşturmalarında da yer aldı. Mantuş emekli olduktan sonra özel hastanelerde çalışmaya başladı ve Yenidoğan Çetesi iddianamesinde önemli bir yer tutan TRG Hastanesinin Genel Müdürlük görevine kadar geldi.

Mantuş’un iddianameye giren konuşmalarında aslında Fırat Sarı’ya emirler verdiği de çok açık belli oluyor. Ancak Murat Mantuş, iddianameye göre; “ihmali davranışla kasten adam öldürme”, “kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık” ve “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma” suçlamasıyla yargılanıyor. Savcılığın hazırladığı iddianameye göre; Murat Mantuş’un, yöneticiliğini yaptığı hastanede doktorsuz şekilde yoğun bakım çalıştırdığı ve bu ihmali nedeni ile bebek Kadan’ın hayatını kaybettiği ve ihmali davranışının bebek Kadan’ın ölümüne sebep olduğu vurgulanıyor.

İddianamede Mantuş’un, görevini ihmal ederek kasten öldürme suçunu işlediği, böylelikle müdürü olduğu hastanenin yenidoğan yoğun bakım servisinde usulsüz epikriz yazımı, 112 sistemi kullanılmaksızın hasta sevki, hastaların basamaklarında oynama yaptığı ve gerçeğe aykırı şekilde ilaçları SGK’ya fatura ettirerek nitelikli dolandırıcılık suçunu işlediği ifade edildi.

BEBEKLERİN AKCİĞER GRAFİKLERİ ÜZERİNDE OYNAMIŞ

Ayrıca iddianamenin Murat Mantuş’a ayrılan bölümünde, “Mantuş’un talimatı ile hastanede çalışanların hastalara ait tedavi evraklarını usulsüz şekilde doldurduklarını, yenidoğan ünitesinde tedavi gören bebeklere ait akciğer grafikleri üzerinde oynama yaparak SGK’ya daha fazla maliyet gösterip para alabilmek adına entübe grafiklerini normal hastaların grafikleri olarak eklediklerini, bunun talimatını çalışanlara Murat Mantuş ve Fırat Sarı’nın verdiğini, denetimler yüzünden Murat Mantuş’un Fırat Sarı’ya senet imzalattığını beyan ettiği, Enes Kaan Bölükbaş’ın savcılık ifadesinde hastanede prim usulü çalıştığı için maaşı ile birlikte para yattığını, bu paraları bazen Murat Mantuş’a götürdüğünü beyan ettiği” iddia edildi.

TAPELERDE FIRAT SARI’YA EMİRLER VERİYOR

TRG hastanesi Genel Müdürü Murat Mantuş ile Fırat Sarı arasında geçen bir görüşmede Mantuş’un, yoğun bakımda hayatını kaybeden ve gerekli tedavi uygulansa yaşayabileceği bizzat yine tapelere yansıyan konuşmalardan anlaşılan Suriyeli bebek hakkında aileye açıklama yapan Dursun Eryılmaz’ın aileye kurumun menfaatine olmayan bir açıklama yaptığını söylediği iddia edildi. Mantuş, örgüt lideri Fırat Sarı’dan Doktor Dursun Eryılmaz’ı uyarmasını istediği de tapelere yansıdı.

Tapelere yansıyan konuşmalarda Murat Mantuş, Fırat Sarı’dan bir Dursun Hoca olarak adlandırdıkları bir doktoru uyarmasını istiyor. Fırat Sarı ise başka bir konuşmada ise Murat Mantuş’un “yukarıya” ödeme yaptığını ve delirdiğini söylüyor.