Her görevi fedakarlıkla üstlendi

Rojava Devrimi’nin ardından gerillaya katılan katılan Xwînda Çiya, azim ve kararlılığıyla yoldaşlarına örnek oldu. Her görevi büyük bir fedakarlıkla üstlendi ve zorlu koşullara göğüs gerdi.

XWÎNDA ÇIYA

Türk devletinin saldırısı Xakurkê’ye yönelik 4 Ağustos 2024’teki saldırısında şehit düşen Xwînda Çiya (Necla Ahmed Silêman) umut ve direniş dolu bir kültürü miras olarak bıraktı. 

Rojava’nın Dêrika Hemko kentinde yurtsever bir ailede dünyaya gelen Necla Ahmed Silêman, ailesinin Kürt ulusal değerlerine bağlı olması ve mücadele içerisinde yer almasından dolayı küçük yaştan itibaren Kürt Özgürlük Hareketi’ni tanıdı. Rojava Devrimi’nin kıvılcımlarının yakıldığı 2011-2012 yıllarında kadınların toplumda gözle görülür bir biçimde etkinliğini artırması; devrime askeri, siyasi ve toplumsal anlamda öncülük etmeye başlaması, Necla’yı çok etkiledi. Kadın savaşçıların kendinden emin ve kararlı duruşlarının Rêber Apo’nun Rojava’da verdiği emeklerin sonucu olduğunu öğrendikten sonra daha fazla anlama çabası içerisine girdi. 

Rojava Devrimi ile birlikte şehirlerde, köylerde, kasabalarda kadınlara yönelik eğitim çalışmaları kapsamında YPJ savaşçılarının köyündeki öz savunma ve silah eğitimine katıldı. Bir Kürt kadını olarak eline silah aldığında toprağını savunma görevini yerine getirebileceğine inandı. Rojava’ya saldıran çetelere karşı kahramanca mücadele ederek şehit düşen savaşçılardan çok etkilendi. 2016’da yüzünü Kürdistan dağlarına dönerek gerilla saflarına katıldı. Gerilla yaşamında dağla olan bağını ve sevgisini anlatması için Xwînda Çiya adını aldı. 

AZİMLİ VE KARARLIYDI

İlk eğitimini Medya Savunma Alanları’nda alan Xwînda Çiya, Rêber Apo felsefesi temelinde askeri ve ideolojik anlamda yetkinleşmeyi öncelik haline getirdi. Özgürlük tutkusuyla çıktığı yolda emin adımlarla ilerledi; 2020’de askeri akademilerde eğitime dahil oldu. Birçok askeri branşta uzmanlaşarak zorlu savaş sürecine hazırlandı. Azim ve kararlılığıyla yoldaşlarına örnek oldu.

BÜYÜK FEDEKARLIKLA KATILDI

Kürdistan dağlarının arasında tek tek dolaşmak, her nehirden birer bardak su içmek, her ağaçtan bir meyveyi çantasına koymak için can attı. Böylesi güzel bir coğrafyayı düşmana karşı savunmak için büyük bir iddia ve kararlılıkla Xakurkê bölgesine geçti. Bêrîtan (Gülnaz Karataş) gibi birçok değerli komutan ve savaşçının mücadele ettiği Xakurkê’nın, Xwînda için farklı bir anlamı vardı. Omzunda daha ağır bir yük olduğunu hissederek, bu göreve layık olmanın çabası içine girdi. Bu nedenle her görevi büyük bir fedakarlıkla üstlendi ve zorlu koşullara göğüs gerdi.

Sömürgeci Türk devletine karşı yapılan birçok eylemde emek sahibi olan Xwînda ve yoldaşı Asrîn Bawer (Sevda Topçu), 4 Ağustos 2024 günü gerçekleşen Türk saldırısı sonucu şehit düştü. Son nefesine kadar fedaice bir yaşamın ve mücadelenin sahibi olan Xwînda, yoldaşlarına umut ve direniş dolu bir kültürü miras bıraktı.