Koruculara çifte kıyak

Wan'ın Şax (Çatak) ilçesinde 4 bin 500 dekarlık yayla ve mera, Şirnex'te yaşayan koruculara tahsis edildi, üstüne de tarım desteği verildi.

WAN'DA KORUCULUK

Wan'ın Şax ilçesinde 4 bin 500 dekarlık alan tahsis edilen koruculara, 10 yıl boyunca herhangi bir tarımsal faaliyet yürütülmemesine rağmen milyonlarca TL tarım desteği de aktarıldı.

Wan'ın Şax (Çatak) ilçesinde son yılların en büyük tarım yolsuzluğu yaşanıyor. Yaklaşık 100 köyün ortak mera alanı olarak kullandığı ve hayvancılık yaptığı Konalga bölgesinde 4 bin 500 dekarlık alan, Şirnex'te yaşayan korucu ve aşiretlere peşkeş çekildi. 

ÖNCE USULSUZ TAPU TESCİLİ

Arazi yolsuzluğu, 2012’de başladı. Konalga köyünde yapılan kadastro çalışmasında köyün paftasında bulunan ve mülkiyeti kamuya ait yaklaşık olarak 4 bin 500 dekarlık yayla ve mera, usulsüz bir şekilde Wan nüfusuna kayıtlı olmayan ve Şirnex'te yaşayan korucular ve aşiretler adına tapu tescili yapıldı. Konalga köyünde üzerinden geçen 10 yıllık süre içerisinde mezkur bölgede hiçbir tarımsal faaliyet olmamasına rağmen Çatak İlçe Tarım Müdürlüğünde, bu kişilere tarımsal destek adı altında kamu kaynaklarından milyonlarca TL aktarıldı.  

KÖYLÜLER MAHKEMEYE BAŞVURDU

Türkiye hukukunda kamu ortak mallarının tescile tabi olmayan yerler olmadığı ve buraların tescile tabi olmayan taşınmazların, tahsisli mera kapsamında olan yerler olduğu, Hazine veya başka bir kimse adına tescil edilemeyeceği açıkça belirtiliyor. Yaşanan yolsuzluklar üzerine mağdur köylüler, Çatak Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak yürütmenin durdurulmasını istedi. İhtiyati tedbir talebinde bulunan köylülerin açtığı bu dava sürüyor. 

TARIM ORMAN’IN BİLDİRİMİ

Van İl Tarım Orman Müdürlüğü, köylülerin itirazı üzerine köylülere hak veren şu bildirimde bulundu: “Konalga Mahallesi’nde yapılan tespit ve tahdit çalışmaları sırasında hazırlanan çiftçi geçim kaynağı ve hayvan varlığı listelerinde parsel malikinin adına rastlanmamıştır. Yapılan kadastro çalışmaları herhangi bir tapu kaydı, bilgi veya belgeye dayanılarak yapılmamıştır." 

KAMAÇ: EN BÜYÜK ARAZİ YOLSUZLUĞU

Wanlı olan DEM Parti Amed Milletvekili Mehmet Kamaç, konuyu hem Meclis’e hem de ilgili bakanlıklara taşıdı. Kamaç, şunları söyledi: “Bölge insanının yüzde 90'ı hayvancılıkla uğraşıyor ve niteliği mera olan bölgenin birilerine tescil edilmesi, 100 köyün ileride hayvancılık yapma imkanından mahrum kalması anlamına geliyor. 10 yıllık süreç içinde 2012-2022 yılları arasında bahse konu bölgede hiçbir tarımsal faaliyet ve verimlilik olmamasına rağmen tapu tescilini usulsüz yapan insanlara milyonlarca tarım desteği aktarılmış. Çatak Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan bir dava var ve devam ediyor. Cumhuriyet tarihinin en büyük arazi tahsis yolsuzluğuyla karşı karşıyayız. Bu dava, bahse konu işlem, gelecekte vatandaşlarla tapu tescili yapan kişiler arasında büyük sorunlara neden olacaktır ve umarız bu yanlıştan derhal dönerler."