YENİLENDİ

Londra’da Türk ırkçıların provokatif saldırısına karşı ‘Kürt’ bariyeri

Bir grup Türk faşisti Türkiye-Hollanda maçı sonrası Londra’daki DKTM’ye saldırı girişiminde bulundu. Kürt gençlerinin saldırıya karşı öz savunmaya geçtiği olayda iki genç gözaltına alındı.

LONDRA DKTM'YE SALDIRI

Türk faşistleri Londra Kürt Toplum Merkezi’nin bulunduğu ve Kürt mahallesi olarak bilinen Haringey’de Hollanda-Türkiye maçı sonrası provokatif saldırı girişiminde bulundu.

Hollanda karşısında 2-1’lik yenilginin ardından Türk ırkçıları, ellerinde Türk bayrakları ve ‘faşist’ sembol olan ‘kurt’ işaretleri ile Haringey bölgesine giriş yapmak istedi. Ar Kürt Toplum Merkezi’nin de bulunduğu Haringey Green Lane Caddesi’ne giriş yapan faşist ve ırkçılar burada olası bir provokasyona karşı nöbet tutan Kürtlerin sert tepkisi ile karşılaştı. Türk faşistlerin Kürt karşıtı sloganlarına sert tepki gösteren Kürtlerin tavrı üzerine faşistler ara sokaklardan kaçmaya başladı. Faşistlerin ırkçı provokasyonuna karşı önlem almayan İngiliz polisi, Kürtlere biber gazı ile müdahale etti.

Kürtler bunun üzerine “Kahrolsun faşizm”, “Kahrolsun ırkçılık”, “Utan Türk devleti”, “Faşizme geçit yok”, “Bijî Serok Apo”, “Bijî Berxwedana Kurd” şeklinde sloganlarla protesto eylemine geçti.

Green Lane bölgesinde yüzlerce Kürt, polisin tavrına karşı oturma eylemine geçti.

POLİSİN TUTUMUNA TEPKİ

Halaylar çekerek direniş şarkıları söyleyen Kürtler, alkış ve zılgıtlarla direnişlerini sürdürdü. Bu sırada İngiliz polisi iki Kürt gencini gözaltına aldı. Bunun üzerine Kürtler, Haringey bölgesinden Wood Green Polis İstasyonu’na doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş sırasında sık sık sloganlar atılırken, gözaltına alınanların serbest bırakılması istendi. Gözaltına alınanlardan bir kişi serbest bırakılırken, diğer Kürt gencinin ise ifade işleminin sona ermesinin ardından serbest bırakılacağı öğrenildi.

Demokratik Kürt Toplum Merkezi yöneticileri, ırkçı faşist grupların Londra Türk Elçiliği ve AKP-MHP faşist rejimine yakın Türk ırkçı derneklerin organizasyonu ile provakasyon gerçekleştirildiğini ifade ettiler.

DAHA ÖNCE DE BENZER BİR PROVOKASYON

Londra’da bir süre önce de Avusturya-Türkiye maçı sonrası Türk ırkçılar tarafından saldırı girişiminde bulunulmuş ve Kürtler bunun üzerine bölgede kendi öz savunmalarını oluşturma kararı almıştı.

Kürt Toplum Merkezi, yaşanan olayın ardından İngiliz polisinin ırkçılara karşı yeterli tedbiri almadığını Haringey, Edmonton ve Enfield polis müdürleri ile yapılan toplantıda dile getirmişti.