Amed'de kadınlar için tiyatro atölyesi

Amed'de kadınlar için tiyatro atölyesi

Amed Büyükşehir Belediyesi Kadın Birimi kadınlara yönelik tiyatro atölyesi açtı.

Amed Büyükşehir Belediyesi Kadın Birimi faaliyet yürüttüğü ilk günden itibaren kadın personeller arasında daha güçlü bir bağ oluşturmak adına, kadınlara yönelik çalışmalarının yanında, sosyal olarak kadın güçlenmesi adına açtığı erbane, fotoğraf ve edebiyat atölyelerine tiyatro atölyesini de ekledi.

İki ay önce oluşturulan ve eğitmenliğini tiyatro oyuncusu Ayşe Sır’ın yaptığı atölyeye toplam 9 kadın katıldı. İlk etapta beden estetiğiyle ilgili eğitim alan kadınlar ardından egzersiz çalışmalarıyla atölyenin ilk etabını tamamladı. Yapılan bu çalışmaların ardından kadınlar Murathan Mungan’ın “Mutfak” adlı oyununu kısıtlı zamanlarına rağmen sahnelemek için çalışmalarına devam ediyor.

Amed Büyükşehir Belediyesi Kadın Birimi sorumlusu Müzeyyen Anık Aydın tiyatro atölyesiyle çalışan kadınları sanatla buluşturmayı amaçladıklarının altını çizen Aydın, “Kapitalist modernitenin bireysel ilişkiyi dayatıp insanları yalnızlaştırıp, yabancılaşmayı dayattığı günümüzde bu anlayışı yıkmak adına kadınlara yönelik çeşitli aktiviteler gerçekleştirerek bu sarmaldan çıkmayı ve yaşanıla bilinir bir alan yaratmayı amaçladıklarını” ifade etti.

“Mutfak” “Oyununu Yeniden Uyarladık…”

Murathan Mungan'ın oyun kitabı olan “Mutfak” İstanbul’un Cihangir’e benzeyen bir semtinde, çevre işyerlerine ev yemekleri yapan kadınların işlettiği küçük bir lokantanın mutfağında geçen yirmi sahnelik bir oyun. Tek mekânda geçen oyunda ikisi erkek olmak üzere toplam on karakter yer alıyor.

Kadın Biriminin kendisine tiyatro atölyesi teklifiyle geldiğinde bunu seve seve kabul ettiğini belirten tiyatro oyuncusu ve atölye eğitmeni Ayşe Sır “ atölye başladığında doğal olarak hangi çalışmaları yapmamız gerekiyorsa hepsini yaptık. Ardından bir oyunu sahnelemek fikrini geliştirdik ve Murathan Mungan’a ait olan “Mutfak” adlı oyunu sahnelemekte karar kıldık” dedi.

Oyunda terk edilmiş, boşanmış, aldatılmış ve sistem tarafından yıpratılmış kadın karakterlerin yer aldığına dikkat çeken Sır, “Şuan da reel yaşamda toplumda kadınların yaşadığı tüm sıkıntıları biz bu oyun üzerinden anlatmaya çalışacağız. Mutfak derken doğal olarak aklımıza yemek pişirmek kek ve börek yapmak geliyor ama maalesef kadınların gerçekten hayatı mutfak ve mutfakla o kadar özdeşleşmiş ki ayrıca yazar Murathan Mungan bunu o kadar iyi anlatmış ki hayatın kendisi de bir mutfağa dönüşüyor. Bu kadınlar mutfağın genelinde ve özelinde kendi yaşamlarını bize aktarıyorlar”

Atölye eğitmeni Ayşe Sır Mutfak adlı oyunu baştan sona gözden geçirip yeniden uyarladıklarını ve bazı karakterleri çıkarıp oyunda toplam 8 kadına yer verdiklerini söyledi.

Tiyatro atölyesinde yer alan kadınların hepsinin çalışan ve bir çoğunun da evli olduğuna değinen Sır, “çoğu çocuk sahibi ve hepsinin evlerine karşı sorumlulukları var. Atölye çalışmalarında oldukça sınırlı bir zamanımız bulunmakta, buluştuğumuz bir saati bile en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz. Tabii bu durum özellikle zaman konusunda bize dezavantajlar yaşatıyor”

Normalde bir oyunun 40 provadan sonra çıktığını belirten Sır, “atölyede yer alan arkadaşlarım amatör olmalarına rağmen özveriyle çalışıyorlar. Onların üzerinde inanılmaz bir enerji bulunmakta, itiraf etmem gerekirse ilk başlarda fazla ümitli değildim. Ama onlarda ki o heyecanı gördükten ve belirli bir istikrarı yakaladıktan sonra inanıyorum ki bu oyunu iki ay sonra tamamen toparlamış ve sahne hazırlığımızı da bitirmiş olacağız” dedi.

ÖZGÜVEN KAZANDIM

Kadın Biriminin tiyatro atölyesini oluşturduğunu duyduğunda büyük bir heyecan yaşadığını dile getiren Amed Büyükşehir Belediyesi personeli Şevin Anık kendisinde az da olsa gördüğü özgüven eksiliğini bu atölye sayesinde giderdiğini belirtti.

Atölyeye ilk başladıklarında boş izleyici koltuklarını gördüğünde bile heyecanlandığını ifade eden Anık, “kendi kendime sürekli şu soruyu soruyordum, acaba yapabilirmiyiz? Zaman geçtikçe yapabileceğimize inandım” dedi.

Özellikle sahneye koyacakları oyunun hikayesinden de etkilediğini belirten, oyunda oynayacağı Selma karakteriyle adeta özdeşleştiğini ve zaman sorunu yaşamalarına rağmen, özverili çalışmaları sonucu bu oyunu sahneye koyacaklarından şüphe duymadığını da söyledi.

BEN VARIM DEMEYİ ÖĞRENDİM

Atölye öğrencilerinden ve belediye personeli Deniz Tantekin daha önce yüksek sesle kitap okunacağını aklından bile geçirmediğini ama sahne çalışmalarına başlayınca ilk etapta yüksek sesle hecelediğini sonradan atölye eğitmeni sayesinde artık yüksek sesle sahnede ve hayatta bende varım diyebildiğini ifade etti.

ÇOCUKLUK TUTKUM

Evli ve iki çocuk annesi Rezan Catuk tiyatro atölyesi ile ilgili düşüncelerini şu şekilde açıkladı; “normalde ailem ve evimden keyif aldığım zamanlar oluyor, ama en fazla keyif aldığım zamanın atölyeye gelip çalışmaya başladığımız saatler olduğunu söylemem gerekir. Tiyatro benim çocukluk tutkum, küçük yaşlarda aslında evcilik değil de tiyatro oyununu oynadığımı düşünüyordum. İşte oyun oynadığımızda arka plana bir perde çekip sahnede olduğumu tasavvur ediyordum “ dedi

Catuk konuşmasının sonunda da “ Çocukluğumdan beri böyle bir işin içinde olmayı hep istedim, ama maalesef yaşam şartları farklı yönlere götürebiliyor. Şimdi bu hayalimi gerçekleştirdiğim için çok mutluyum” diyerek konuşmasını tamamladı.

Kadınların şimdi en büyük amacı iki aydır devam eden ve yaklaşık 2 ay daha sürecek olan atölyenin sonunda özellikle de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde bu oyunu sahnelemek.