‘Mazgal’ Garajistanbul’da izleyiciyle buluşuyor
‘Mazgal’ Garajistanbul’da izleyiciyle buluşuyor
‘Mazgal’ Garajistanbul’da izleyiciyle buluşuyor
1996 yılında Diyarbakır (Amed) Cezaevinde dövülerek katledilen 10 tutuklunun hikayesini anlatan Cemil Oğuz’un “Mazgal” adlı belgeseli özel bir gösterimle izleyiciyle buluşuyor.
Diyarbakır Cezaevi açıldığı günden bugüne Kürtlerin direniş kalelerinden biri oldu. İnsanlık dışı işkencelere konu olan bu cezaevinde, Türk rejimi tarafından onlarca tutsak öldürüldü.
Cezaevleri tarihi açısından en acı olaylardan biri 24 Eylül 1996 tarihinde Diyarbakır Cezaevi'nde yaşandı. O gün, aile görüşüne giden tutuklular, ana koridorda asker, polis ve gardiyanların çivili kalas, sopa ve coplu saldırılarına maruz kaldılar.
Katliamda, Ahmet Çelik, Kadri Demir, M. Sabri Gümüş, Hakki Tekin, Cemal Çam, Rıdvan Bulut, Edip Direkçi, Erkan Perişan, Mehmet Aslan ile Nimet Çakmak adlı 10 tutuklu dövülerek öldürüldü, 23 tutuklu ise yaralandı.
Katliamın üzerinden 17 yıl gibi bir süre geçmesine rağmen failler hala cezalandırılmadı. Diyarbakır Cezaevi katliamı şimdi bir belgesel konusu oldu. Gazeteci ve yönetmen Cemil Oğuz, çektiği “Mazgal” adındaki belgeselde olayın detaylarına iniyor. Belgeselde olayda ağır yaralanıp ölümden dönen tutuklulardan Mehmet Pehlivan ile Yavuz Eken olayın oluş yönleriyle anlatırken; katledilen Hakkı Tekin’in annesi Süreyya Tekin ise görüş gününe nasıl gittiklerini, olay esnasında cezaevi dışında neler yapıp, neler hissettiklerini anlatıyor.
Katliamdan sonra cezaevine gidip tutuklularla görüşen dönemin iki avukattan biri olan Diyarbakır Barosu Genel Sekreteri Sezgin Tanrıkulu da (dönemin İHD Diyarbakır Başkanı Mahmut Şakar’la birlikte cezaevine gitmişti) hem o dönemi, hem sonraki hukuku boyutunu gözler önüne seriyor. Bu yıl Mayıs ayında tamamlanan Mazgal belgeseli birkaç festivalden sonra şimdi de İstanbul’da özel bir gösterimle izleyiciyle buluşuyor.
Oğuz’un “Rewşen”den sonra ikinci belgeseli “Mazgal” 11 Ekim, Cuma günü 19.30’da Garajistanbul’da izleyiciyle buluşacak.
MAZGAL - Künye
Senaryo&Yönetmen: Cemil Oguz
Kamera: Erdal Kırık, Erhan Yıldız, Ubeydullah Hakan
Kurgu: Memet Dalmaz, Cemil Oguz
Müzik: Tara Jaff “Ruhi Rewan”
Tebeşir Foto: Mehmet Oguz
Seslendirenler: Fethullan Özmen, Sedat Kaplan, Cemil Oğuz, Marîn Rehmanî, Helîm Şûjinkî Macit
Düblaj Stüdyosu: Layen Production
Ropörtajlar: Mehmet Pehlivan, Yavuz Eken, Süreyya Tekin, Sezgin Tanrıkulu
Dil: Kürtçe - Türkçe
Süre: 49 dakika
Çekim Yılı: 2013