12 Eylül’de işkenceden geçti AKP’nin OHAL’inde katledildi

Amed'de Emniyet Müdürlüğü'ne düzenlenen saldırıda yaşamını yitiren DBP Çüngüş eski İlçe Eş Başkanı Recai Altay’ın otopsi raporu ise ailesine verilmedi. Ancak aileye ön otopsi raporu dahi verilmedi. Altay’ın cenazesinde yara ve darp izleri görüldü.

Amed'in Bağlar ilçesinde dün sabah saatlerinde eski polis okulu olarak bilinen, Çevik Kuvvet ve TEM şube müdürlüklerinin kullandığı binaya dönük gerçekleştirilen bombalı saldırıda, Türk devletinin açıklamasına göre 3’ü polis 9 kişi öldü. 26 gündür sorgusuz sualsiz gözaltında tutulan DBP Çüngüş eski İlçe Eş Başkanı, DİSKİ Çalışanı Recai Altay’ın (53) patlama sırasında yaşamını yitirenler arasında bulunduğu açıklandı. 

YARA VE DARP İZLERİ

Altay’ın emniyet nezarethanesinde başına demir şişinin batması sonucu yaşamını yitirdiği iddia edildi. Sabah saat 07.40'ta saldırıda yaşamını yitiren Altay’ın ailesine saat 18.00 sularında bilgi verildi. Cenaze akşam saatlerinde apar topar Yeniköy Mezarlığı’nda yıkandıktan sonra Çüngüş'te defnedildi. Ancak aileye ön otopsi raporu dahi verilmedi. Cenazenin yıkandığı sırada morga giren yakınları, Altay’ın cenazesinde yara ve darp izleri gördüğünü açıkladı.

AİLE TEPKİLİ

Çüngüş’te taziyeleri kabul eden aile, Altan’ın günlerdir haksız yere emniyette tutulması nedeniyle yaşamını yitirdiğini söyleyerek, daha düne kadar herhangi bir suçlama dahi yöneltilmediğini vurguladı. Altan’ın ailesi, olayın peşini bırakmayacaklarını dile getirdi. 

AMED ZİNDANINDA İŞKENCEDEN GEÇİRİLDİ

12 Eylül Askeri Darbesi döneminde başta insanlık dışı işkenceleri ile tarihe geçen Diyarbakır Cezaevi olmak üzere Buca, İstanbul ve Malatya, Lice cezaevlerinde bir ömür verdi. Sakine Cansız, Vedat Aydın, Ahmet Türk, Tarık Ziya Ekinci, Ali Sarıbal, Mustafa Karasu gibi isimlerle cezaevlerinde kalan Altay bir röportajında, şöyle demişti: “Haklı davamızda hiçbir zaman umudumuzu yitirmedik. Halkımız barışa layıktır. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, dört duvar arasında olmasına rağmen büyük bir direniş örneği sergileyerek halklara perspektifler sunuyor. Çok çileler çektik. Çok zulümler gördük. Bu kazanımların hiç kimsenin insafına terk edemeyiz ve etmemeliyiz. Çünkü bu değerlere tamamen kenetlenmesek gerçekten bizi zor süreçler bekliyor. Bu yüzden birlik ve beraberliğimiz çok iyi muhafaza etmeliyiz. Özgürlüğümüzü ve bağımsızlığımızı hiç kim kimseden istemedik. Kimse bize bir şey bahşetmedi. Biz öz gücümüzle bu aşamaya getirdik, bu böyle bilinsin. Ben böyle anlıyorum."

NİNESİ ERMENİ KIYIMINDA KATLEDİLDİ

Altay’ın ninesi de on bin kadar Ermeniye mezar olduğu anlatılan Çüngüş Yeniköy’deki “Du deng” (İki ses) diye bilinen dipsiz düdene atılanlar arasındaydı. Altay’dan geriye, katledilenlerin arkasından dipsiz kuyuya çiçek attığı anı gösteren fotoğraf kaldı.