5 Haziran gazileri: İrademiz rehin alındı

HDP’nin 5 Haziran 2015’te Amed’te düzenlediği mitinge yapılan bombalı saldırıda yaralananlar, vekillerin tutuklanması ile 6 milyon seçmenin cezaevine konulması arasında hiçbir fark olmadığını ifade etti.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Amed İstasyon Meydanı'nda 5 Haziran 2015'te düzenlendiği ve yüz binlerin katıldığı seçim mitingine dönük düzenlenen 2 ayrı bombalı saldırıda 5 sivil yaşamını yitirmiş, 400’ü aşkın kişi ise yaralanmıştı. HDP’nin 7 Haziran zaferine giden yolda önüne çıkarılan engellerin sonuncusu, ama en kanlısı olan saldırıya rağmen saldırıda yaralananlar bile 2 gün sonra yapılan oylamaya sedye üzerinde olsa da katılmış ve umutlarını sandığa taşımıştı. AKP’nin tüm engelleme ve tehditlerine rağmen HDP yüzde 13.1 ile büyük bir kazanım elde etmiş, bu kazanımda İstasyon Meydanı’nda gösterilen onurlu duruş büyük etkide bulunmuştu. Canları pahasına iradelerini sandığa yansıtan 5 Haziran gazileri, eş başkan ve milletvekillerinin tutuklanmasının kendilerini bir kez daha yaraladığını dile getirdi. 

6 MİLYON KİŞİ CEZAEVİNDE TUTULUYOR 

Patlamada bir ayağını kaybeden, ancak acısına rağmen seçim günü sandığa giderek oyunu kullanan Reyhan Yıldız, bedel ödeyerek adaylarını meclise gönderdiklerini dile getirdi. Erdoğan’ın başkanlık hırsı uğruna vekillerinin tutuklanmasını normal karşılamayacaklarının altını çizen Yıldız, vekillerin tutuklanmasını “Kürt kırımı” olarak değerlendirdi. Yıldız, “İrademizle birlikte 6 milyon kişi cezaevinde tutuluyor. Bizler hep barışı dillendirdik. Bu yüzden öldürüldük, yaralandık ve şimdi de tutuklanıyoruz. Ama yılmadık. Kürtlerden korktukları için vekillerimizi tutukladılar. Ama yine alanlarda olmaya devam edeceğiz” diye belirtti. 

‘İRADEMİZ REHİN ALINDI’

“Baş veririz ama boyun eğmeyiz” vurgusu yapan Yıldız, mücadeleye devam edeceklerini ve alanlarda iradelerine sahip çıkacaklarını dile getirdi. Tüm HDP seçmenine seslenen Yıldız, “Bugün onur ve direniş günüdür. İrademiz rehin alındı. Ama daha mücadelemiz bitmedi. İrademiz bırakılana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

‘ONLAR İÇİN YARALANDIK’

Patlamada ağır yaralanan ve hala yürütmekte zorluk çeken Orhan Tokar da vekillerin tutuklanması “zulüm” olarak nitelendirdi. HDP’ye canları pahasına sahip çıktıklarını ifade eden Tokar, “Vekillerimiz için sokaklara çıktı. Onlar için yaralandık ve bedel ödedik. Kazanımımızı hazmedemeyenler, vekillerimize el uzattı ve tutukladı. Kürdistan’da vekil çıkaramayan devlet, vekillerimizi ve belediye başkanlarımızı tutuklayarak kazanacağını sanıyor. Bizler AKP’ye oy vermedik, vermeyeceğiz” diye konuştu. 

‘HDP DAHA DA BÜYÜYECEK’

Vekillerin tutuklanmasının devlete olan öfkelerini kat be kat arttırdığını vurgulayan Tokar, HDP’nin tutuklamalarla oy ve taban kaybetmeyeceğini söyledi. Meclis çalışmalarını boykot ederek, seçmenine dönme kararı alan HDP’nin daha da büyüyeceğini ifade eden Tokar, “Hiç kimse HDP’li vekillerin tutuklanmasını kabul etmemelidir. Bugün Kürtlerin vekili tutuklanıyor. Yarın ötekilerin başına da bu gelebilir. Vekillerimiz Erdoğan’ı başkan yapmadığı için tutuklandı. Biz de diyoruz Erdoğan’ı halk olarak başkan yaptırmayacağız” diye konuştu.