Çocuk ve gençler DAİŞ'in elinden kurtarıldı!

İkisi çocuk beş genç daha DAİŞ’in elinden kurtarıldı. Kurtarılan genç ve çocuklar ailelerine teslim edildi.

YŞJ, YBŞ -YPJ, YPG ve QSD destekli yürütülen Reqa operasyonları devam ederken gün geçtikçe DAİŞ’in elinde esir bulunanlar başta kadınlar olmak üzere kurtarılan çocuklar ve gençlerin de sayıları artıyor.

Bundan kaç gün öncesinde de, dört kadın ve iki çocuk daha kurtarılmıştı. Kurtarılanlar arasında şehit Genco'nun (Sufyan) annesi de vardı. Şehit Sufyan’ın annesi şehitliği ziyaret etmiş ve oğlunun mezarı başında ağıtlar yakmıştı. Bugün de, kurtarılan ikisi çocuk beş kişi Şehit Dilgeş-Şehit Berxwedan Şehitliğinde, mezarları tek tek dolaştılar. Şengal Dağı'nda bulunan Şebil Kasım Kubbesini de ziyaret edip dualarda bulundular. Ardından Geliye Kerse'de bulunan Önderlik Bahçesini de ziyaret eden gençler, TAJÊ ve Şengal Kadın Meclisi tarafından karşılanıp ağırlandı. Şengal Dağı'nı ve halkı gezen gençler Şengal'de, TAJÊ-Şengal Kadın Meclisi ve Şengal Demokratik Özerk Meclisi tarafından ailelerine kavuşturuldu. Kavuşma anında duygulu anlar yaşanırken kurtarılan gençler, kendilerini kurtaran YŞJ, YBŞ -YPJ, YPG ve QSD güçlerine teşekkür etti ve DAİŞ’in elinde esir bulunan herkesin kurtarılması temennisinde bulundular.

'KURTARANLAR GURUR KAYNAĞIMIZ'

Özgür Êzidxan Kadın Hareketi (TAJÊ) Üyesi Neam İlyas, kurtarılan esirlerin ailelerine kavuşturulması sırasında konuşma yaptı. İlyas konuşmasında şunlara değindi:

"Bugün bir kez daha çok mutluyuz. Dört kızımız ve bir oğlumuz daha DAİŞ’in elinden kurtarıldı. Şu an bir bayram havasındayız. Bu bizler için gurur kaynağıdır. Ve kurtarılanlar bizim değerlerimizdir. YPJ, YPG-QSD Êzidî kadınları kurtarmaya devam ediyor. Bizleri hiçbir zaman unutmayan ve bizler için savaşan güçler şimdi de, Êzidî kadınları kurtarma hamle felsefesiyle mücadelesine devam ediyor. YJŞ de Êzidî kadınları kurtarma amaçlı bu hamlede yerini almak için Reqa'ya ulaştı. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Bizleri DAİŞ'ten kurtardıkları için minnettarız.”

İlyas, esirler üzerinden ticaret yapmak isteyenleri de kınarken, şöyle devam etti:

"Kurtarılan kadın, çocuk ve gençler üzerinden siyaset yapan, ticaret konusu haline getirenleri şiddetle kınıyorum. Bizleri DAİŞ’e satanlar şimdi de satın almak istiyorlar. Utanmadan, Rudaw kanalında, peşmergeler esir olanları kurtarıyor, diyorlar. Bu yalanlara kimse inanmıyor. Çünkü herkes, özellikle Êzidî halkı kimin ve neyin ne olduğunu iyi biliyor artık. Kadınlarımız, kızlarımız üzerinden siyaset yapmayın; ayıptır, günahtır. DAİŞ’en kurtarılanları anlamak lazım, birçok zulme maruz bırakılıyorlar. Tarihleri, aileleri bile unutturuluyor. Kurtarılan kadınlarımız, çocuklarımız Barzani'nin parasıyla değil, YPJ, YPG-QSD ve YJŞ,YBŞ'nin emekleriyle, kanlarıyla kurtarılıyor. Kalan diğer esirlerin de kurtarılması umudunu her zaman taşıyoruz. Gözümüz yollarda ve bekliyoruz.”

'RUDAW YALAN SÖYLÜYOR'

Şengal Demokratik Özerk Meclisi adına yapılan konuşmada ise şunlar ifade edildi:

"Kurtarılan kadın, çocuk ve gençlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Amacımız, DAİŞ’in elinde esir bulunan tüm halkımızı kurtarmaktır. Bunun için çabalıyoruz ve çalışıyoruz. Kendimizi örgütlüyoruz. 3 yıl boyunca DAİŞ’in zulmüne, işkencesine maruz kalan insanlarımız artık kendi topraklarına dönüp özgürce yaşama imkânına kavuşmuştur. Kurtarılanlar başta kadınlar olmak üzere, hepsi bizlerin değerleridir. Ve kutsal topraklarda yaşamayı hak ediyorlar.

3 Ağustos'tan bu yana bizlere her türlü yardımlarda bulunan ve tüm imkânlarını bizlere sunmaktan kaçınmayan Rojava halkına nasıl teşekkürlerimizi sunacağımızı bilemiyoruz. Bizler için kanlarını döktüler. Sonuna kadar kendilerine minnet borçluyuz ve buradan sıcak selamlarımızı gönderiyoruz.”

Konuşmada şunlar da kaydedildi:

"Rudaw, kurtarılan kadın ve çocukları, gençleri kendi kanalına çıkarıp, DAİŞ’in eline esir düşenleri peşmergelerin kurtardıkları haberlerini yapıyor. Bu kökten yalan haberlerdir. Kurtarılanlar Şengal’e ulaşmadan haberleri yaymaya başlıyorlar. Dünya sesini çıkarmasa da herkes biliyor, bizleri DAŞ’in eline esir edenler, kızlarımızı, oğullarımızı DAİŞ’e satanlar peşmergelerdir. Şimdi de utanmadan 'biz satın aldık' diyorlar. Êzidî halkı artık bilinçli bir halktır. Alınıp satılmaz. Ve bizler iyi biliyoruz ki, Êzidî halkı için canını feda edenler YPG, YPJ-SQD-YBŞ, YJŞ ve HPG, YJA Star'dır. 3 Ağustos'tan bu yana bizler için mücadele edenlerdir. Ve esir olan halkımızı bu güçler kurtarmış ve kurtarmaya da devam etmektedir. Esirleri kurtarıp Şengal'de Êzidî halkına kavuşturanlar onlardır. Bugün de gelen esirleri kurtaranlar kendileridir. Herkes iyi biliyor ki, Reqa'da peşmergeler yok. Savaşanlar YPG, YPJ-QSD ve şimdi de YJŞ gücüdür. Bizler şehitlerimizin kanıyla kurtarıldık. Emekle kurtarıldık. Ve bu güçlerin hepsi bizim savaşçılarımızdır. Bizi kurtaran Önder Apo’nun felsefesidir."

'HER ZAMAN ONLARI DESTEKLEYECEĞİZ'

Kurtarılanların ailesi adına konuşan bir kadın da şunları dile getirdi: "3 yıldır gözlerimiz yollardaydı. Kurtarılmalarını bekliyorduk ve bu en sonunda gerçekleşti. Kızlarımıza, oğullarımıza kavuştuk. Şu an mutluyuz fakat kalbimiz hâlâ yaralı. Çünkü hâlâ DAİŞ’in elinde esir olan kızlarımız ve oğullarımız var. Onların da kurtarılmalarını her zaman bekleyeceğiz. Ve umudumuzu hep koruyacağız.

DAİŞ bizleri tarumar etti. Çocuklarımızı annesiz, babasız bıraktı. Anneleri, babaları çocuksuz bıraktı. DAİŞ şimdi belasını buluyor. Sonlarının gelmesine az kaldı. Esirleri kurtaran YPJ, YPG-QSD ve YJŞ, YBŞ güçlerine teşekkürlerimizi sunuyoruz. Her zaman onları destekleyeceğimizi belirtiyoruz.”

Konuşma sonrasında çocuklarına kavuşan aileler, çocuklarıyla birlikte Şengal Dağı'nda evlerine uğurlandı.