Şengal’de 15 Ağustos kitlesel kutlandı

15 Ağustos, Şengal Dağı’nda düzenlenen kitlesel tören ile kutlandı.

Törende konuşan HPG Şengal Saha Komutanlarından Egit Kelar, “Kürt halkı 15 Ağustos ile en demokratik taleplerini ezmeye çalışan, kimliğini ve kültürünü ret eden işgalciliğe tarihi bir yanıt vermiştir” dedi.

15 Ağustos Atılımı, 33’üncü yıl dönümünde Şengal’de gerilla, savaşçı ve halkın katıldığı görkemli bir tören ile kutlandı.

Törende bir konuşma yapan HPG Şengal Saha Komutanlarından Egit Kelar, şunları söyledi: “15 Ağustos halkımızın tarihinde çok önemli ve kutsal bir yere sahiptir, 15 Ağustos halımızın işgalci devlete karşı direnilebileceğini ve zaferin elde edilebileceğini göstermiştir.”

15 Ağustos Atılımı’nın direniş, gerillacılık, Kürt halkı ve düşman açısından yeni bir gelişme olduğunu da dile getiren Kelar, “Halkımızın özgürlük yürüyüşünün önünü açan bu gelişme karşısında düşman ne yapacağını bilmiyordu. Diğer Kürt isyanları gibi kısa sürede tasfiye edebileceğini düşünüyordu. Dönemin Türk başbakanı ‘bunlar bir grup eşkıya 24 saat içerisinde tasfiye edeceğiz’ diyordu. Kürdistan’da geliştirilen gerilla direnişinin sırrını çözememişlerdi. Ancak gerilla direnişimiz bugüne kadar büyüyerek geldi ve Kürt halkının tüm düşmanlarına büyük darbeler vurdu. Ve tüm Ortadoğu’da büyük bir umut kaynağı haline geldi. Ve gerillanın Kürdistan’da zaferin teminatı olduğunu herkese kanıtladı.”

Kutlamada konuşan YBŞ Komutanlığı adına konuşan Sait Hasan Siba da Til Azer ve Koço şehitlerini andı.

“14 Ağustos’ta Siba ve Til Azer’de, 15 Ağustos’ta Koço köyündeki katliamda yaşamını yitiren tüm kahramanları burada anıyoruz. Onların önünde saygıyla eğiliyoruz ve katliamda yaşamını yitirenlerin ailelerine de başsağlığı diliyoruz. Onların acılarını paylaşıyoruz. Bugün burada eğer Êzidîler toplanabiliyorsa bu katliamın faillerinden hesap sorulabiliyorsa bu 15 Ağustos atılımının sonucudur. 15 Ağustos’un gerçekleşmesinde öncü rol alan Egîd yoldaş ve onunla beraber bu atılımda yer alan diğer yoldaşların sayesinde bugünlere gelebildik” diyen Siba, 3 Ağustos fermanı başladığında hem KCK hem de HPG gücünün kararıyla Şengal’deki halkı kurtarma operasyonunun başlatıldığını hatırlattı ve böylece fermanın önüne geçilebildiğini söyledi. Bunun hiçbir şekilde unutulmayacağını da sözlerine ekledi.

Êzidxan Kadın Özgürlük Hareketi üyesi Kine Ana ise “Tüm ferman şehitlerinin önünde saygıyla eğiliyoruz. Tüm devrim şehitlerini buradan anıyoruz. Zindanlarda direnen tüm yoldaşları selamlıyoruz” dedi.

Şengal Meclisi Eş Başkanı Hüseyin Heci de 73’üncü fermandan sonra Şengal üzerinde hala kirli planlar yapıldığını ve bu şekilde Êzidîlerin yeniden bir fermandan geçirilmek istendiğini belirtti. Meclis üyeleri olarak bu fermanlara karşı en sert şekilde karşı çıkarak, direneceklerini de Heci sözlerine ekledi.

Kutlama, Şengal Kültür Merkezi ve Rojava’dan gelen grupların müzik dinletileri, gerillaların hazırladığı kültürel etkinliklerle devam etti. Gerilla ve halkın bayramlaştığı etkinlik, coşkuyla çekilen halaylar ve atılan sloganlarla sona erdi.