Şengal halkı geri dönüyor

Şengal'in Xanesor kasabası Meclisi Üyesi Ömer Salih, Êzidîlerin artan bir şekilde topraklarına döndüğünü belirterek yeniden inşa için destek çağrısında bulundu.

Üç yıldır sürgünde yaşamak zorunda kalan Şengal Êzidî toplumu, Şengal ve köylerinin özgürleştirilmesiyle birlikte kafileler şeklinde topraklarına dönmeye başladı.

Dönüşler ile ilgili ANF'ye konuşan Şengal'in Xanesor kasabası Meclisi Üyesi Ömer Salih "Şimdiye kadar Şengal'in merkezi ve tüm köylerine birçok aile dönüş sağladı ve bu geri dönüşler günlük devam ediyor. Xanesor Meclisi olarak, onlara her türlü yardımda bulunuyoruz" dedi.

Meclis olarak aylık 3 bin aileye yardım ettiklerini söyleyen Salih, yardım için merkez kurduklarını, bir seferde 2 ile 3 köye yardım ulaştırdıklarını ve bunun dışında kimsesiz 100 yoksul aileye de baktıklarını belirtti.

Konuşmasının devamında Şengal’e dönüş yapan ailelerin un, şeker, pirinç, sabun gibi günlük temel ihtiyaçlarını karşıladıklarını söyleyen Salih "Hemen hemen Şengal'in tüm köylerine dönüş gerçekleşti ve dönüşler devam ediyor. Borik köyüne mevcut durumda 3 bin kişi geri döndü ve hala geri dönüşler devam ediyor" diye konuştu.

HAZİRAN'DA 150 AİLE ŞENGAL'E DÖNÜŞ GERÇEKLEŞTİRDİ

Sadece Haziran ayında 150'den fazla ailenin Şengal’e döndüğünü söyleyen Xanesor Meclis Üyesi Ömer Salih, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Temmuz ayında yaklaşık 300 ailenin Şengal’e dönmesini bekliyoruz. Bu sayının önümüzdeki günlerde artacağına inanıyoruz. Çünkü Güney Kürdistan'da kalan birçok ailenin çocuğu okuyor. Okulların tatil olmasıyla birlikte dönüşlerin artacağını bekliyoruz."

YARDIM ÇAĞRISI

Kendi imkanları oranında Şengal halkının ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını belirten Salih, insan hakları örgütleri ile yardım kuruluşlarına, Şengal’i daha iyi yönetme, halkın ihtiyaçlarını daha fazla karşılama ve Şengal’i yeniden inşa etmek için yardım çağrısında bulundu.