'Şengal'in en güvenli alanı Xanesor'dur'

Güney Kürdistan'daki mülteci kamplarından Xanersor'a dönen Êzidîler, alanın bölgenin en güvenli alanlarından biri olduğunu dile getiriyor.

2014 Ağustos ayında katliama uğrayan ve Güney Kürdistan’daki mülteci kamplarına göç etmek zorunda kalan Êzidîlerden günlük onlarca aile geri dönüyor. Güvenliği YBŞ/YJŞ savaşçılarının sağladığı Şengal'in Xanesor kasabası dönüşlerin sağlandığı alanların başında geliyor.

Güney Kürdistan'ın Bacid Kendala kampında kalan 23 kişilik Xelil ailesi, Xanesor'a dönen ailelerden bir tanesi.

Xanesor’a gelen Hüseyin Xelil, Gir Izer köyünden olduklarını, ancak çetelerin köylerini talan ettiğini, kapı ve pencereler başta olmak üzere evlerde hiçbir şey bırakmadıklarını söyleyerek, "İlk geldiğimde Gir Izer'deki evime gittim. Çeteler hiçbir şey bırakmamıtı. Köy, canlıları yaşamadığı bir mezarlığı andırıyordu" diye konuştu.

Xanesor ve çevresindeki köylerin güvenliği ve verilen hizmetlere dikkat çeken Xelil, hizmetlerin üst düzeyde olduğunu ve kendilerine sahip çıkacak kurum kuruluşların Xanesor'dakiler olduğuna inandıklarını söyledi.

Xelil konuşmasının sonunda derbeder olan Êzidîlere şu çağrıda bulundu: "Bu duvarların gölgesinde oturmak, o kamplardan çok daha iyidir. Şengal dağından olan herkes, nerede hayatını kaybederse, buraya gönderilir ve bu kutsal toprakta gömülür. Güneydeki kamplardan niye kutsal toprağımıza dönmüyoruz? Gir Izer’e gidemiyorlarsa Xanesor'e gelsinler."

Güney Kürdistan'ın Bacid kampından dönüş yapan Azad Husen ise, kampa kaldıkları süre zarfında, elektrikten yoksun burakıldıklarını, çadırlarda kalmak zorunda olduklarını belirterek, artık idare edemediklerini söyledi.

Kamplarda su ve diğer yaşam ihtiyaçlarının karşılanmadığını belirten Husen, "önemli olan yerine yurduna dönmektir" dedi.