Aileler adalet arayışlarını sürdürdü

Amed'deki kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, adalet arayışlarını sürdürdü. Eylemde, 1994'te kaybedilen Nazım Gülmez’in akıbeti soruldu. Batman'daki ailelerin eylemi ise yasaklandı.


AMED

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi üyeleri ve kayıp yakınlarının, her hafta "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" sloganıyla düzenlediği eylemler, 406’ncı haftada da devam etti. 
İHD binasındaki eyleme, kayıp yakınları, İHD üyeleri ve Barış Anneleri katıldı.
İHD Şube Başkanı Raci Bilici, eylemdeki konuşmasında şunları söyledi: "Tek bir kaybın faili kalıncaya kadar mücadelemiz devam edecek. Anneler, insan hakları savunucuları adaletin peşini bırakmayacak. Yıllarca imha ve inkara dayalı bir politika güttüler ama hiçbir sonuç alamadılar. Devam eden süreçten bir an önce dönülmemesi halinde dönüşü imkansız tehlikeli bir yola girilecektir. Eğer siz insan haklarından ve insanlıktan bir nebze de olsa bahsediyorsanız bu politikalardan bir an önce dönersiniz."

61 YAŞINDAKİ GÜLMEZ’İN HİKAYESİ PAYLAŞILDI 

İHD Üyesi Hasan Yalçın ise 15 Ekim 1994 tarihinde askerlerce Dersim’in Hozat ilçesine bağlı Taşıtlı köyünden zorla alınan ve bir daha ulaşılamayan, 61 yaşındaki Nazım Gülmez’in hikayesini okudu. Gülmez’in 9 çocuk babası olduğunu belirten Yalçın, 13 Ekim 1994 tarihinde Bolu Tugayı’na bağlı askerlerce Taşıtlı köyüne baskın yapıldığını ve evlerin ateşe verilmesinin ardından Gülmez’in kendilerine arazide kılavuzluk yapması için askerlerce zorla köyden alındığını anlattı. Gülmez’in köy muhtarı ve tüm köy sakinlerinin gözü önünde zorla alındığını vurgulayan Yalçın, Gülmez’den bir daha haber alınamadığını aktardı. 
Yalçın, Gülmez’in eşi Garip Gülmez’in, olaydan birkaç gün sonra Hozat’ta bulunan binbaşıya eşinin akıbetini sorduğunu ancak tatmin edici yanıt alamadığını söyledi. Yalçın, davanın 26 Mart 2016 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşındığını ifade etti.

BATMAN’DA YASAK

Batman’da her hafta İHD Batman Şubesi ile kayıp yakınlarının düzenlediği eylem yasaklandı. İHD Batman Şubesi yöneticileri, yasak kararının geri çekilmesi için savcılığa başvuracaklarını açıkladı.