‘AKP/Saray’ın alanını daraltmak görevimiz’

DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, DBP olarak Kürdistan’da nasıl bir siyaset süreç yürüteceklerini söylerken, ’Kongreden çıktığımız ruhla alanlara inip halkla güçlü buluşmalar sağlayıp bu sürece öncülük edeceğiz’ dedi.

Geçtiğimiz ay 4’üncü Olağanüstü Kongresini gerçekleştiren Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek'in yanı sıra onlarca belediye eş başkanı, Parti Meclisi ve MYK üyesi, belediye meclis üyesi, il, ilçe eş başkanı, yöneticileri ve tutuklanan PM üyeleri ardından BDP yeni dönemi götürecek kadrolarını oluşturmaya başladı. Kongrede seçilen DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, AKP/Saray’ın kirli politikalarına karşı partilerinin izleyeceği siyaseti, baskıları ve saldırIlara ilişkin nasıl bir siyaset izleyeceklerini ANF’ye anlattı.

‘KİRLİ POLİTİKALARA KARŞI ÖRGÜTLENEREK CEVAP OLDUK’

Tuncel, kongre çalışmaları olduğu zaman DBP Eş Genel başkanı Kamuran Yüksek daha tutuklanmadığını fakat DBP’ye yönelik baskı ve saldırılar nedeni ile kongre kararı aldıklarını belirtti. Tam kongre zamanı DBP Eş Genel başkanı Kamuran Yüksek yaptığı basın açıklamaları ve çağrıları nedeniyle tutuklandığını bir kez daha söyleyen Tuncel, ‘’Kongremizi ertelemek yerine bu saldırı ve tutuklamalara karşı bir tavır olarak olağanüstü kongremizi gerçekleştirdik. Kongremiz bütün bu saldırılara, tutuklamalara, baskılara rağmen coşkulu bir şekilde geçti ve bu bizim direniş ruhumuzdan geliyor. Bu kirli politikalar karşısında geri atmak yerine örgütlenerek daha güçlü bir cevap olduk. Parti Meclis toplantılarımızı da yapıyoruz ve siyasal gündem nedeniyle tarihi bir dönemden geçiyoruz’’ dedi.

Çok ciddi baskı ve saldırılar karşısında kaldıkları bir dönem olduğunu ifade eden Tuncel, aynı zamanda Kürt halkı açısından büyük kazanımların olduğu bir dönem olduğunun altını çizdi. Tuncel, Kürdistan’da yaşanan bu süreç Kürt halkı için önemli gelişmeleri barındırdığını belirterek, "Türkiye’de Kürt halkının kendi kendini örgütlediği güçlü bir yapı var. Kendi geleceğine ilişkin kendileri karar verecek bir yapıya gelmesi örgütlülüğünü güçlendirmesinden geçiyor. BDP olarak kongreden çıktığımız ruhla alanlara inip halkla güçlü buluşmalar sağlayıp bu sürece öncülük etmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

‘DBP’NİN HEDEFLERİ MEVCUT İKTİDARIN ÖNÜNDE TEMEL ENGEL’

AKP iktidarının DBP’ye yönelik saldırı ve baskılarına değinen Tuncel, DBP olarak bizler başka bir yaşam istedikleri için bu baskılara maruz kaldıklarını söyledi. Kürt sorununun çözümüne ilişkin DBP çözümler üretip, Türkiye’nin önündeki ulus-devlet anlayışına ve rekçi yaşam tarzına karşı çoğulculuğu istediklerini dile getiren Tuncel şu sözleriyle devam etti; ‘"DBP, Savaş politikaları karşısında barışı savunuyor. Kadını köleleştiren, yok sayan zihniyet anlayışına karşı özgürlüğü savunuyor. Doğamızı ve yaşam alanlarımızı talan eden politikalara karşı doğayı bir hak öznesi olarak mücadele ediyor. Bütün bunlara baktığımız zaman saldırılarının nedeni çok nettir. Alternatif bir yaşam, siyaset, gelecek kurmak isteyen DBP mevcut iktidarın önünde temel engeldir.

Kürt halkı DBP’nin yeni yaşam projesi ile mücadele ediyor ve örgütleniyor. Bunu engellemek için yöneticilerimize karşı baskı, saldırı, gözaltı, tutuklama ve kaybetme politikaları izliyor. PM üyemiz Hurşit Külter arkadaşımız 23 gündür kayıp ve haber alınamıyor. Devlet, bütün kirli siyasetini kullanarak yürütüğümüz mücadelenin önünü kapatmaya çalışıyor. İdeolojik ve politik olarak baş edemiyor. Bizim savunduğumuz politik ve ahlaki toplum siyaseti AKP iktidarının ortaya koyduğu siyasetten toplum karşısında çok fazla umut yaratıyor.Bu saldırılara karşı direnmek AKP iktidarının ve faşizmin alanını daraltmak bizim temel görevimiz."

‘DBP YENİ YAŞAMI İNŞA ETMEK İÇİN İDDAALI’

Gerçekleşen BDP 4’üncü Olağanüstü kongresinde daha çok kararlılığın ön plana çıktığını vurgulayan Tuncel, hem Kürt sorununun çözümünü hem Türkiye’nin demokrasileşme konusunda ortaya koydukları projenin haklılığını ve bu haklı proje etrafında daha güçlü örgütlenerek mücadeleyi büyütme kararı ortaya çıktığını belirtti. Tuncel, "Parti meclis üyelerimizi seçtik, Eş başkan ve örgütsel yapıda toplantılar yaparak hızla alana halkla güçlü buluşmalar sağlayacağız. Şimdiye kadar ortaya koyduğumuz programın gereği yerine getireceğiz. Hem toplumda farkındalık yaratmak hem de birlikte yerel demokrasiyi geliştirmek amacıyla bir çalışma planı ortaya koyduk.

Kadın meclislerimiz daha aktif çalışmalar yapması için bir çalışma yürüteceğiz. DBP yeni yaşam iddasında ve bu yeni yaşamı somut bir söylemden çıkarıp daha net bir şekilde insanların nasıl yaşayacağına temas edeceğiz. Devlet baskısının olduğu yerde bu durum bizi zorlayacak ama asla vazgeçmeyeceğiz. Ne olursa olsun kararlıyız bu konuda halkımızla beraber planlarımızı geliştireceğiz. Öz yönetim ilan edilen alanlarda devlet güçlerinin yakıp yıktığı alanları esas alıp yoğun bir şekilde çalıştıracağız" diye konuştu.

‘KÜRT HALKI KENDİ YARALARINI KENDİLERİ SARACAK’

Son olarak Tuncel, Ramazan ayında olduğumuzu ve bu ay insanların birbirine dokunabildiği bir ay olduğunu söyleyerek halkımızın birbirine destek olma çağrısı yaptı. Tuncel, "Halkımız filtre ve zekatlarını devlet güçlerinin yıkımlar gerçekleştirdiği alanlardan zorunlu göçe maruz kalan ve tekrar evlerine dönmek isteyen yurttaşlarımızla destek içinde olmaları gerekiyor. Rojava derneği aracıyla orada bulunan halka destek sunmaları gerektiğinin çağrısını yapıyoruz" dedi. Tuncel, Kürt halkı kendi yaralarını birbirine destek olarak sarmaları gerektiğinin bir kez daha altını çizdi.