'Aleviler tehdit altında; dayanışmaya çağırıyoruz'

DTK Halklar ve İnançlar Komisyon üyeleri, Maraş Terolar'a çetelerin yerleştirilmek istenmesine ilişkin düzenlediği basın toplantısında, AKP'nin Alevilerin yaşamını tehdit ettiğine dikkatçekti.

DTK Halklar ve İnançlar Komisyon üyeleri, Alevilerin yaşadığı Maraş Terolar'a çetelerin yerleştirilmek istenmesine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Ayten Şimşir, AKP'nin Alevilerin yaşamını tehdit ettiğine ve buna sonuna kadar direneceklerine vurgu yaptı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Halklar ve İnançlar Komisyonu üyeleri Maraş Terolar bölgesine kurulmak istenen AFAD mülteci kampına ilişkin DTK binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Amed Ermeni Vakfı, Demokratik Alevi Dernekleri, Gurgum Girişimi, Demokratik İslam Kongresi, DİAY-DER, Mardin Mahalmi Derneği, Midyat Sur Kadim Derneği, Êzidî Dernekler Federasyonu ve Êzidî Toplum Dayanışma Vakfı üyeleri katıldı. 

ŞİMŞİR: ALEVİLERİN TOPRAKLARI BÜYÜK TEHDİT ALTINDA

Demokratik Alevi Dernekleri Eş Genel Başkanı Ayten Şimşir, toplantıdaki konuşmasında, Türkiye ve Kürdistan kentlerinde yaşanan çatışmalar nedeniyle kaygılarını dile getirdi. Kürdistan'da devam eden savaşın ve DAİŞ çetelerinin vahşi saldırıların sonucunda yaşanan göç ve buna bağlı olarak gelişen mülteci sorunun büyük bir trajediye dönüştüğünü söyleyen Şimşir, halklar ve inanç toplulukları olarak bütün bu sorunların kalıcı çözümü, barış ve kardeşlik içerisinde yaşayabilecekleri bir ortamdan yaratmaktan geçtiğini kaydetti.

Şimşir, AKP'nin Anadolu'nun bir gerçeği olan farklılıklara karşı, inkar ve imha politikalarını güncelleyerek hayata geçirdiğine dikkati çekerken, "Şark Islahat Planları yeniden hayata geçirilerek, tek dil, tek din, tek ırk politikalarının sonucu olarak halklarımıza, kimliklerimize ve inançlarımıza karşı amansız bir saldırı başlatmıştır" dedi.

Şimşir, Kuzey Kürdistan'da "kamulaştırma" adı altındaki işgal uygulamalarına da değinerek, şöyle devam etti: "Aynı politika daha da derinleştirilerek Sünni bir toplum yaratma projesi kapsamında yaygınlaştırılmaktadır. Bu politikanın sonucu olarak Alevi halkımızın toprakları ve yaşam alanları büyük bir tehditle karşı karşıyadır. Özel de Alevi toplumunu, genelde de tüm halkımızı mülteciler ile karşı karşıya getirmeye hizmet eden son derece stratejik bir planın hayata geçirilmesidir." 

Kürdistan'daki demografik yapıyı değiştirmeyi içinde barındıran planların devreye sokulduğu belirten Şimşir, bu planların Alevi halkın kendi toplarından göç ve asimle ettirmenin hedeflendiğini söyledi. 

'SONUNA KADAR DİRENECEĞİZ!'

Şimşir, AKP hükümeti ve devletin, mülteci meselesini kendi ideolojik-politik stratejilerine uygun bir biçimde bir tasfiye aracına dönüştürdüğüne de işaret ederek, "Demografik yapıyla oynanmasından ve toplumları birbirlerine karşı kutuplaştırmasından ve düşmanlaştırmasından da rahatsızız, endişeli ve kaygılıyız. Halklarımızın ve inanç topluluklarımızın yerleşik yaşamlarını ve varlıklarını tehdit eden bu politik uygulamalara karşı duracağımızı ve sonuna kadar direneceğiz" diye konuştu.

DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Demokratik Alevi Dernekleri Eş Genel Başkanı Ayten Şimşir, konuşmasının sonunda da şunları ifade etti: "1978 Maraş Katliamı'nın ve ortaya çıkardığı vahim toplumsal sonuçların bir kez daha yaşanmaması için tüm halkımızı, demokratik sivil toplum örgütlerini, hukuk ve insan hakları kurumlarını ve bütün ulusal ve uluslararası kamuoyunu bu konuda duyarlı olmaya, halklarımız ve inanç topluluklarımızla dayanışmaya çağırıyoruz."