Altunkaynak ve Akyön 21 yıl sonra toprağa verildi

Mardin’in Dargeçit ilçesinde gözaltına alınarak katledilen 13 yaşındaki Davut Altunkanak ile 16 yaşındaki Nedim Akyön'ün kemikleri, 21 yıl sonra toprağa verildi.

Mardin’in Dargeçit ilçesinde gözaltına alınarak katledilen 13 yaşındaki Davut Altunkanak ile 16 yaşındaki Nedim Akyön'ün kemikleri, 21 yıl sonra toprağa verildi.

MARDİN- Mardin Dargeçit'te gözaltına alınarak kaybedilen ve 21 yıl sonra kemikleri bulunan 13 yaşındaki Davut Altınkaynak ve 16 yaşındaki Nedim Akyön'ün kemikleri, defnedildi.

Ailelerin yaptığı başvuru üzerine bir yıl önce Dargeçit'te yapılan kazıda insan kemikleri bulunmuştu. Adli Tıp Kurumu'na gönderilen kemiklerde yapılan DNA testi sonucunda, kemiklerin 13 yaşındaki Davut Altunkaynak ile 16 yaşındaki Nedim Akyön'e ait olduğu kesinleşmişti.

Dün aileler tarafından alınan Altunkaynak ve Akyön'ün kemikleri Dargeçit'in Saray Mahallesi'ndeki mezarlığa toprağa verildi. Törene, DBP ve HDP yöneticilerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı. Toprağa verme işleminin ardından "Çerxa Şoreşê" marşı okundu.

Konuşma yapan Davut Altunkaynak'ın babası Aziz Altunkaynak şunları söyledi: "Dönemin İlçe Jandarma Komutanı Mehmet Tire ve çeteleri, evlatlarımızı evlerinden alarak değişik yerlere götürerek, vahşice katliam gerçekleştirdi. Oğlum Davut'u, Dilan köyü yakınlarındaki 150-200 metre derinliğindeki bir kuyuya attılar. Beş kuruş fazla para almak için bu katliamı gerçekleştirenleri lanetliyorum."

21 yıl boyunca evlatlarının kemiklerinin bulmak için mücadele ettiklerini söyleyen baba Altunkaynak, "Evladım Davut daha 13 yaşındaydı. 13 yaşındaki bir çocuk ne yapabilir ki?" diye sordu.

Kitle, törenin ardından Saray Mahallesi'nde kurulan taziyeye geçti.

İHD Mardin Şubesi ve kayıp yakınlarının mücadelesi sonucu 2015 yılının Nisan ayında Dargeçit'e bağlı Dilan köyünden geçen Dicle Nehri kenarındaki bir mağarada kazı yapıldı. Savcı eşliğinde yapılan kazıda 3 kişiye ait kemiklere ulaşıldı. İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilen kemikler, yapılan DNA eşleşmesin sonucu 13 yaşındaki Davut Altınkaynak, 16 yaşındaki Nedim Akyön ile yaşı 14-15 civarında olan bir kişiye ait olduğu kesinleşti.