Amed kayyumundan çalışanlara onur kırıcı arama

Amed Büyükşehir Belediyesini işgal eden kayyum, belediye çalışanlarını her sabah onur kırıcı aramadan geçiriyor, kamera ile izliyor ve internet sayfalarını denetim altında tutuyor.

Amed Büyükşehir Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'yı tutuklayarak halkın iradesine darbe yapan Saray iktidarı darbe kapsamında Ankara Etimesgut Kaymakamı Cumali Atilla'yı belediyeye kayyum atadı. Kayyum Atilla, belediyede göreve el koyduktan hemen sonra belediyeyi adeta karakola çevirdi.

Belediye işçileri her sabah işe giderken belediye binasının girişinde polisin ayrıntılı ve omur kırıcı aramasından geçiriliyor. Belediye işçilerini tek sıra halinde dizen polis, işçileri X Ray cihazları ve üst aramasından geçirirken, arama için sıraya dizilen işçiler belediyenin kapısında uzun kuyruklar oluşturuluyor. Belediye binasının kapısında her sabah, insanların askerler tarafından elleri başlarında, sıraya dizildiği 12 Eylül darbe günlerinden manzaralar oluşurken, işçilere yönelik baskı ve onur kırıcı uygulamalar belediye binasına girdikten sonra da devam ediyor. İsmini vermek istemeyen, Amed Büyükşehir Belediyesi çalışanı bir kişi, kayyumdan sonra karşılaştıkları onur kırıcı uygulama ve davranışları ANF'ye anlattı. 

‘ARAMALAR ONUR KIRICI BOYUTTA’

Aramaların onur kırıcı boyutta yapıldığını aktaran Belediye çalışanı, "Arama sırasında kemerlerimiz, saatlerimiz çıkarılıyor, X Ray cihazı ve ardından üst araması yapılıyor, bazen bir kişi dakikalarca aramadan geçiriliyor. Kapı da bizleri polis tek sıra halinde dizerek uzun kuyrukların oluşmasını sağlıyor" dedi. Belediye çalışanı, bu durumun çalışanlar da ciddi bir psikolojik tahribat yarattığını, Belediye binasının girişinde başlayan onur kırıcı uygulama ve işkencenin bina içerisinde artarak gün boyu devam ettiğini de ekliyor. 

‘BİNADA POLİS CİRİT ATIYOR, ÇALIŞANLAR BASKI ALTNA ALINIYOR’

Binada polislerin cirit attığını, 1. ve 2. katların tamamen polisin kontrolü altında bulunduğunu belirten belediye çalışanı burada maruz kaldıkları uygulamaları şöyle aktarıyor: "Polis sürekli çalışanlara müdahale ediyor, iki de bir masalara kadar gelerek çalışanları denetliyor. Çalışanlar artık belediye binasına gelmek bile istemiyor. Büyük bir psikolojik baskı ve hakaret var.”

On yıllardır belediyede çalışan insanların şu anda adeta gözaltında tutulduğunu belirten çalışan, bilgisayar ve internet kullanımının denetlendiğini, kameralarla sürekli izlendiklerini de söylüyor. 

‘AKP'LİLER KAYIRILIYOR’

Belediyede eskiden beri çalışan ve AKP'li olan memurların polis ve kayyum tarafından özel bir şekilde korunduğunu ve kendilerine uygulanan baskının onlara uygulanmadığının da ifade eden çalışan, "AKP'liler özellikle terfi ettiriliyor, korunuyor ve bizlerin maruz kaldığı onur kırıcı uygulamalara tabi tutulmuyor" diye kaydetti. 

AKP'lilerin geçmişte belediyede hiçbir ayrımcılığa maruz kalmadığını, eş başkanlar tarafından herkese eşit davranıldığını kaydeden çalışan, ancak AKP'nin belediyeyi kayyum ile işgal etmesi ardından kayyum ve belediye binasını işgal eden polislerin ayrımcı davrandığını ve kendilerine sürekli baskıyı arttırarak devam ettirdiğini ekliyor. 

...