Baro Başkanlarından Saray darbesine tepki

Kürdistan Baro Başkanları, HDP’li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının Kürt sorununu derinleştirerek geleceğe taşıyacağını vurguladı.

Kürdistan Baro Başkanları, HDP’li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının Kürt sorununu derinleştirerek geleceğe taşıyacağını vurguladı. Baro Başkanları, toplumun sosyal, siyasal ve ekonomik tahribatın boyutları itibariyle toplu bir yok oluşla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. 

Kürdistan Baro Başkanları, toplantı için geldikleri Van’da Kürdistan'da yaşanan son sürece ilişkin basın açıklaması düzenledi. Kürdistan'dan 15 baro başkanının katılımıyla Feqiyê Teyran Parkı'nda yapılan açıklamada barolar adına Van Baro Başkanı Murat Timur konuştu. Kürdistan'da devam eden sokağa çıkma yasakları ve sivil yerleşim alanlarında meydana gelen yıkıma dikkat çeken Timur, "Toplum sosyal, siyasal ve ekonomik tahribatın boyutları itibariyle toplu bir yok oluşla karşı karşıya" dedi. Yasakların ve hak ihlallerinin daha fazla sürdürülemeyeceğini vurgulayan Timur, "Bu hal sürdürülebilir bir hal değildir. Unutulmamalıdır ki, masumların kurban edildiği bir zafer asla zafer değildir" diye konuştu. 

HDP'li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılarak, halkın iradesinin gasp edilmesini de değerlendiren Timur, Türkiye'de Kürt sorununun çözümünün en meşru yolunun siyaset olduğunu vurguladı. HDP'li vekillerin dokunulmazlıkların kaldırılmasının siyaset alanını daraltarak, Meclis'in varlığının inkarı anlamını taşıdığını söyleyen Timur, "Milletvekili dokunulmazlığı konusunda alınan kararlar sadece HDP'yi etkilemeyecek. Bütün bir siyasal alanı tıkayacak ve maalesef Kürt meselesini derinleştirerek geleceğe taşıyacak" ifadesinde bulundu. 

Kürt sorununun siyasal bir sorun olduğunu ve ancak siyaset kanallarının yolu açılarak çözülebileceğini söyleyen Timur, "1994'te DEP'li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kötü tecrübesi ve sonuçları ortadadır" hatırlatmasını yaptı. Kürt sorununun şiddet ve siyasal yargılamalarla çözülemeyeceğine vurgu yapan Timur, "Doğu ve Güneydoğu bölgesi baroları olarak Kürt meselesinin şiddetle, siyasal yargılamalarla ve cezaevlerine atmakla çözülemeyeceğini hatırlatıyoruz. Kürt meselesinin çözümü siyaset, siyasetin etkinliğinin yolu daha fazla özgürlüktür" dedi. 

Konuşmasında katledilen Amed Baro Başkanı Tahir Elçi dosyasına da değinen Timur, "Dosyadaki ciddiyetsizliğin devam etmesi bizim açımızdan kabul edilemez" diyerek, Temmuz 2015’ten bu yana süren çatışmalar nedeniyle yaşam hakkı başta olmak üzere ağır hak ihlalleri yaşandığını ve barışa dair umutların gün geçtikçe tükendiğini söyledi.

Açıklamaya Kürdistan'dan Van, Şırnak, Batman, Muş, Amed, Bingöl, Urfa, Hakkari, Dersîm, Ağrı, Siirt, Kars-Ardahan), Mardin, Bitlis, Adıyaman baro başkanı katıldı.