Bedenini ateşe veren Epli'nin cenazesi ATK'den teslim alındı

Kürt halkı üzerindeki baskılara karşı tutuklu bulunduğu Gebze Cezaevi'nde bedenini ateşe vererek yaşamına son veren siyasi tutsak Zehra Epli'nin cenazesi ailesi tarafından alınarak, defnedilmek üzere ailesinin yaşadığı Mersin’e doğru yola çıkarıldı.

AKP hükümetinin Kürt halkına yönelik savaş politikalarına karşı tutuklu bulunduğu Gebze Cezaevi’nde dün bedenini ateşe vermesi sonucu yaşamını yitiren Zehra Epli'nin Mersin’de yaşayan ailesi, kızlarının cenazesini almak üzere otopsi işlemi için kaldırıldığı İstanbul Yenibosna'da bulunan Adli Tıp Kurumuna (ATK) geldi. Aile ile birlikte Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (TUAD), Yakınlarını Kaybedenlerle Dayanışma Derneği (YAKAYDER) ile HDP ve KJA yöneticileri ve üyeleri de kurum binası önüne geldi.

ATK binası önü ise sabah erken saatlerinden itibaren bariyerle kapatıldı. Baba Seyithan Epli, kızı Zehra’nın cenazesini teşhis etmek için kurum binasına girdi. O esnada dışarıda bekleyen kitle ise “Şehid namirin”, “Bijî Serok Apo” sloganları atarak bekleyişe geçti. 

Kızının cenazesini teşhis eden baba Zeyithan Epli, daha sonra dışarı çıkarak açıklamada bulundu. 

“ZEHRA SADECE BENİM DEĞİL, HEPİMİZİN ŞEHİDİDİR’ 

"Hepimizin başı sağ olsun” diyerek sözlerine başlayan baba Epli, sonrasında ise “Zehra sadece benim değil, hepimizin şehididir. Kızım faşist AKP iktidarın politikalarından dolayı kendini feda etmiştir. Bütün tutsakların ve Kürdistan halkının başı sağ olsun" dedi.

Onun ardından söz alan TUAD Başkanı Arif Yılmaz da, AKP hükümetinin yürüttüğü politikalara tepki gösterip, “Bu eylem Mazlumların, Berivanların ve Beritanların eylemidir. Zehra'nın  bize bıraktığı direniş çizgisidir" diye konuştu. 

HDP MYK üyesi Arife Çınar ise Zehra Epli'nin gerçekleştirmiş olduğu fedai eylemin AKP hükümetinin yürüttüğü politikaların bir sonucu olduğunu vurguladı. Çınar, şunları söyledi: "Zehra arkadaş şahsında tüm direnen kadın arkadaşların önünde saygıyla eğiliyorum. Burada ise hükümetin yaşayan ve yaşamayan kimseye tahammülü olmadığını yeniden gördük. Direniş ruhu olan herkese saldırı gerçekleştiriyor. İrademize el konulmak istendiği bir zamanda Zehra bedenini ateşe verdi ama hiçbir baskı bizi yıldıramaz. Direnmeye devam edeceğiz." 

Yapılan açıklamaların ardından Zehra Epli’nin cenazesi Mersin’in Akdeniz Belediyesi’ne ait cenaze aracı ile kurum binasından çıkarıldı. Cenaze aracının arkasında konvoy oluşturulmak istenmesine ise polislerce izin verilmedi.

Cenaze aracına binen TUAD Başkanı Arif Yılmaz ise, kısa bir süre sonra seyir halinde olduğu E-5 karayolu üzerinde durdurulan araçtan darp edilerek indirildi. Yapılan bu saldırı sonrası Epli ailesi polisin eskortluk yaptığı cenaze aracıyla çocuklarının cenazesini defnedecekleri yaşadıkları Mersin’in Akdeniz ilçesine doğru yollarına devam etti. 

...