GÖRÜNTÜLÜ

Bekir: Xurmatu'da olaylar kışkırtılıyor

Kerkük Tevgera Azadi Eş Başkanı Nevzat Bekir, Xurmatu’daki olayların arkasında dış güçlerin de yer aldığını belirterek bunların başında Türkiye ve İran’ın geldiğini, Irak içindeki bazı kesimlerin de bunlara destek verdiğini söyledi.

İlçede uzun bir tarihten beri Kürtler, Araplar ve Türkmenlerin bir arada yaşadığını, böylesi çatışmaya varan sorunların yaşanmadığını, kaydeden Bekir, özellikle 2003 sonrasında giderek sorunların tırmandırıldığına dikkat çekti.

Bölgede özellikle İran ve Türkiye’nin etkinlik kurmaya çalıştıklarını belirten Bekir, ilçede yaşanan çatışma ve göçlerden bu devletlerin payının büyük olduğunu ifade etti.

Bekir devamla şunları söyledi: “İran sadece Xurmatu’da değil, Saadiye, Celewla, Xaneqin’de de aynı siyaseti izliyor. Tabi belirttiğim gibi özellikle Tuzxurmatu’da Türk devleti de etkinliğini Türkmenler üzerinden geliştirmeye çalışıyor. İşte aslında tüm çelişkiler buradan kaynaklı. Bu çelişkiler sonucunda çatışmalar yaşanıyor. Şimdiye kadar binlerce insan her iki taraftan da ilçeyi terk etmek zorunda kaldı.”

Bekir, Tevgera Azadi olarak taraflar arasında sorunların görüşmeler yoluyla bir an önce çözülmesini istediklerini, çatışmaların sadece Kürtlere değil, herkese kaybettiğini belirtti.

Bekir devamla, “Bu çatışma durumu kesinlikle halklara kaybettiriyor. Özellikle bölge yönetimini elinde bulunduran KDP ve YNK bu konuda aktif olmak durumundalar. Unutmayalım ki, şu anda her tarafta Kürtlere dönük saldırıları tehlikesi var. O açıdan Kürtler açısından son derece önemli bir dönem yaşanıyor. Eğer bu saldırıların önüne geçilmezse, örneğin Xurmatu’da bu saldırılar gelişirse, bu Kerkük için de tehlike arz edecek. Dolayısıyla Xurmatu’da Şengal gibi bir durumun yaşanmasının önüne geçmek gerekir. O açıdan Kürtlerin bu konuda uyanık davranması gerekir. Gerekli tedbirlerini almaları gerekir” diye konuştu.