GÖRÜNTÜLÜ

Berekat: Qamışlo’da rejimden alınan noktalar geri verilmeyecek

Cizîr Kantonu İçişleri Konseyi Eş başkanı Kenan Berekat, Qamışlo’da Demokratik Öz Yönetim Güçlerinin üç günlük çatışma sonucu rejimden aldığı noktaların geri verilmeyeceğini duyurdu.

Berekat, Qamişlo’da Asayiş/YPG ve rejim güçleri arasında çıkan çatışmalar ve sonrasında varılan anlaşma konusunda bilgi verdiği basın toplantısında Demokratik Özerk Yönetim Güçlerinin 3 günlük savaşta alınan noktaların rejime geri verilmeyeceği belirtildi.

Açıklamaya Qamışlo direnişine katılan tüm güçleri kutlayarak başlayan Kenan Berekat direniş içinde yaşamını yitiren şehitleri andı. 20 Nisan’da başlayıp üç gün süren çatışmalar konusunda bilgi veren Berekat, “Baas rejiminin saldırılarına karşı gösterilen bu direniş demokratik, eşit bir Suriye için demokratik ulusal projeye sahip olduğumuzu göstermiş oldu” dedi.

REJİM GÜÇLERİNİN SALDIRISI PLANLIYDI

Berekat Kamişlo şehrinde Asayiş ve trafik güçlerine karşı planlı bir saldırı yapıldığını vurgulayarak bu konuda şunları söyledi: “Rejimin saldırısı ile Asayiş güçlerimizden bazı arkadaşlarımız şehit düştü. Ağır silahlarla halka saldıran rejim birçok sivilin yaşamını yitirmesine ve bir çok ev ve iş yerinin kullanılamaz hale gelmesine sebep oldu. Baas rejiminin saldırıları karşısında güçlerimiz kahramanca bir direniş ortaya koydu.”

Çatışmaların büyümesini istemediklerini ama saldırılara karşı meşru haklarımızı kullanma haklarının olduğunu ifade eden Berekat “Çetelerin Rojava’ya saldırıları karşısında büyük direnişler ortaya konularak bir çok alan çetelerden temizlenerek, özgürleştirildi. Rejime karşı da tavrımız nettir. Halkımızı her saldırıya karşı halkımızı savunacak güçteyiz. Asayiş, YPG, YPJ ile QSD halkımızın öz savunma güçleri ve her koşulda halklarımızı koruyacaktır. Bu üç günlük direniş içinde halk savunma birlikleri HPC önemli bir rol oynadı” diye konuştu.

ÇATIŞMADA ALINAN YERLER GERİ VERİLMEYECEK

Berakat, yönetimleri ile Baas rejimi arasında varılan anlaşmanın esaslarını şunlar olarak açıkladı:

-Bu savaşta alınan noktalar Demokratik Özerk Yönetim kurumlarında kalacak

-Rejim eskisi gibi gençlerimizi alıp zorla askere göndermeyecek

-Rejim memurları işten çıkarılmakla ve maaşların ödenmemesiyle tehdit etmeyecek ve silah kullanmaları için baskı uygulanmayacak.

-Rejim güçlerine bağlı Difa El Weteni adlı paramiliter güçler gözden geçirilecek ve ilerleyen zaman dilimi içerisinde dağıtılacak.

-Rejim güçleri halkın iç işlerine müdahale etmeyecek

-Rejim eskisinden daha dar bir alanda bulunduğu yerini genişletmeye çalışmadan ve yeni noktalar oluşturmaya çalışmadan duracak.

HALK ARTIK EVLERİNE DÖNEBİLİR

Berekat, Qamişlo halkının evlerine dönmesi için şehirdeki olağanüstü hali kaldırdıklarını belirterek iki tarafın arasındaki çatışmanın bittiğini ifade etti. Berekat içişleri ve Asayiş güçleri olarak araya hiç bir ayrım koymadan Qamişlo ve Rojava Kürdistan’daki tüm halkları korumaya hazır olduklarını vurgulayarak “Halkların iradesine dayanan Demokratik özerk sistem dışında hiç bir plan ve sistem kabul edilmeyecek ve hiç bir şey halkların ortak yaşam iradesini kıramaz” dedi.  

Berekat açıklaması ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Berekat bir gazetecinin sorusu üzerine 3 günlük savaşta 7 Asayiş üyesi, 17 sivil ve 3 YPG savaşçısı, 1 özsavunma gücü üyesinin şehit düştüğünü 30’un üzerinde kişinin de yaralandığı belirtti. Berekat rejim güçlerinin ise 30’un üzerinde kayıp verdiğini ifade etti. 

...