Bradost alanı Türkiye’ye teslim ediliyor!

Türk ordusu Heci Beg Suyu, Bermize köyü ve çevresi, Siro Dağı ile Geliyê Reş alanlarında işgalde. Köylüler KDP'nin Bradost alanını Türkiye’ye teslim etmek istediğini söyledi.

Yaklaşık on beş gün önce Türk ordusu Geliye Reş, Heci Beg Suyu, Siro Dağı çevresi ile Bermize, Çinarok, Eşime Nu, Eşime Kewn, Kevnegund çevresini işgal etmek istedi.

ÇOBANLARA ATEŞ

Alana işgal etmek için giren Türk ordu güçleri Siro Dağı tepesinde ve Bermize köyünün üst tarafında yerleşmek için iş makineleri ile çalışma yürütürken, yerleştikleri alana yaklaşan çobanlara ateş açmaya başladı.

Adının açıklanmasını istemeyen Çınarok köyünden bir çoban, iki gün önce sürüsünü alana götürmek isterken askerler tarafından kendisine ateş açıldığını söyledi. ANF’ye bilgi veren Çoban, daha önce otlak alanı olan yerlere artık askerlerin ateş açma korkusundan gidemez olduklarını belirterek şu bilgileri verdi:

"Biz bu köylerin, bu toprakların yerlisiyiz. Buralarda doğup büyüdük, sürülerimizi hep bu alanlarda otlattık. Geçen gün daha önce gece gündüz fark etmez sürülerimizi götürmek istediğimiz Siro Dağı, Bermize çevresine götürmek isterken oraya kaç gün önce yerleşen askerler üzerimize ateş açtı. Türkçe bir şeyler söyledi. Dillerini anlamıyorduk. Sonra yanlarındaki koruculara da Kürtçe ‘Buralar yasak bölge, bir daha hayvanlarınızı buraya getirmeyin. Bu sefer uyarı ateşi açtık. Bir dahaki sefere gelirseniz farklı bir amaç için geldiğinizi düşünerek sizi vururuz’ dediler.”

Çoban ata toprakları olan yerlere hayvanlarını götüremez olmalarını kabul etmeyeceklerini söyledi.

ORMAN KATLİAMI

Türk ordu güçlerinin, işgal amacıyla girdiği Heci Beg Suyu, Bermize köyü çevresi ile Siro Dağı ve çevrisinde şu ana kadar yaklaşık 5 dönümlük arazideki ormanların ağaçlarını kestiği belirtildi. Köylüler arazi ve ormanlarının işgal edildiği yetmiyormuş gibi şimdi de ormanlarının katliamdan geçirilmesine tepki göstererek, “Gelip tarlalarımızı, ormanlarımızı, arazimizi işgal ediyorlar. Bu yetmiyormuş gibi gözümüz gibi koruduğumuz, yakmak için bile kesmediğimiz ormanlarımızın içine hizarlarla girmiş ve katliamdan geçiriyorlar. Kestikleri ormanlarımızdan elde ettikleri odunları da Rubarok, Şemzinan ve diğer yerlere satmak için götürüyorlar. Bunu yanlarında getirdikleri koruculara yaptırıyorlar” diye konuştu.

'KDP TOPRAKLARIMIZI TESLİM EDİYOR!'

Çınarok köyünden adının açıklanmasını istemeyen bir köylü, bulundukları alanın Bradost alanı olduğu, Bradostların KDP ile tarihsel çelişkiler yaşadıkları için topraklarının bilinçli bir şekilde Türkiye’ye teslim edilmek istendiğini söyledi. Köylü, "Bradostlar yurtseverlikleri ile biliniyor. Kürtler için mücadele eden herkese kucak açmış bir aşirettir. Ancak Kürtlerin çıkarına çalışmayanlara da her zaman tavır almıştır. KDP’nin aşirete yönelik planlarından dolayı ciddi çelişkilerimiz var. Bu çelişkilerden ötürü şimdi alanımız ve topraklarımız Türkiye’ye bırakılmak isteniyor. Topraklarımızı böyle pazarlıklar yapanlara bırakmayacağımızın bilinmesini istiyoruz” diye konuştu.

AJANLAŞTIRMA

Türkiye’nin alanı işgal etmek istemesinden ötürü bazı aileler tepki göstererek köyü terk ederken, köyden bazı kişilerin de Türkiye ile iş birliği yaparak onlara ajanlık yapmaya başladığı iddia edildi. Bermizeli bir köylü, Türkiye ile birlikte çalışan kişileri tanıyıp isimlerini bildiklerini belirterek, “Onları tanıyor ve biliyoruz. Umarız, yaptıkları hatayı anlar ve düşmana yaptıkları hizmetten vazgeçerler. Bunu yapmamaları durumunda o kişiler hakkında farklı bir tutuma gideceğiz. Bizim köy ve köylerden düşmana hizmet eden şimdiye kadar kimse çıkmamış ve çıkmaz da. Bu kişilerin kendi başlarına mı yoksa birilerinden aldıkları direktiflerle böyle bir işi yaptıklarını bilmiyoruz. Ama onlardan en kısa zamanda yaptıkları bu işten vazgeçmelerini istiyoruz" dedi.