Buldan: Yüksekova’daki dükkanlar yağmalanmış bir halde

HDP’li vekillerden oluşan heyet, Gever’de 5 günlük inceleme programına bugün de devam etti.

HDP’li vekillerden oluşan heyet, Gever’de 5 günlük inceleme programına bugün de devam etti. Görüşmeler sırasında heyet adına bir açıklama yapan HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, Gever’deki çatışmaların çarşı merkezinde olmamasına rağmen devlet güçlerinin dükkanları yağmaladığını belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) heyeti Hakkari’nin Gever ilçesindeki ziyaretlerine devam ediyor. HDP heyetinde yer alan İstanbul HDP Milletvekili Pervin Buldan, Van HDP Milletvekili Adem Geveri, HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan ve beraberlerindeki HDP-DBP PM üyeleri ile ilçedeki STK'lere ziyaretlerde bulundu.

İlk olarak çarşı esnafını ziyaret eden heyet daha sonra Gever Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliğine gitti. Burada oda başkanı İrfan Sarı ile görüşme gerçekleştirdi. Kentteki yıkımı anlatan Sarı, Gever’deki savaşın çarşı merkezinde olmamasına rağmen devlet güçlerinin dükkanların içerisine girerek dükkanların içinde bulunan malları çaldıklarını ifade etti.

Daha sonra Gever’i yeniden inşa etmek için birlik olma çağrısında bulunan Sarı, "Dükkanlara girip oradaki malzemeleri peçete gibi kullanıp oraya atmışlar. Ahlaksızlığın bu boyutu var ortada" şeklinde konuştu.

Daha sonra HDP Kadın Meclisi adına konuşan HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, yıkımın boyutunun çok büyük olduğuna dikkat çekerek, “Dün bir kaç mahalleyi gezme imkanına sahip olduk" dedi. Buldan, Cizre'deki yıkımı da gördüğünü ancak Gever’de taş üstünde taş bırakılmadığını belirterek, "Ben Cizre'yi de gördüm, Cizre'de yaşananlara da tanıklık etmiştim ancak Yüksekova'da yaşadıklarım ve gördüklerim Cizre'de yaşananların yanında çok fazla. Çünkü Cizre'de ebetteki çok acılar yaşandı, toplu katliamlar yaşandı ancak Cizre'de sağlam evler vardı. Yıkılan evlerin yanında sağlam evler de vardı ancak burada gördüğüm özellikle Cumhuriyet Mahallesi'nde taş üstünde taş kalmamış. Yıkılmamış tahrip edilmemiş hiçbir ev kalmamış” diye belirtti.

"Sokağa çıkma" yasağı adı altında gerçekleştirilen operasyonların önceden bitmiş olmasına rağmen yasağın kaldırılmayarak yıkıma devam edildiğini dikkat çeken Buldan şunları aktardı: "Bu gerçekten sistemin ve bu ülkeyi yönetenlerin Kürtlere karşı Yüksekova'da yaşayan insanlara karşı içlerinde besledikleri kini, nefreti ve öfkeyi dışa vurduklarının bir göstergesidir bence. Çünkü sokağa çıkma yasağı ilan edildikten sonra derin bir süreç içerisinde operasyon yapıldı, daha sonra operasyonun tamamlandığı ifade edildi ancak ondan sonra da sokağa çıkma yasağı kaldırılmadı. Ve bu süreç içerisinde de içerisinde insan olmayan evler tek tek yakılıp yıkıldı talan edildi. 80'leri yaşadık 90'ları yaşadık Zilan katliamını biliyoruz, Dersim katliamını da biliyoruz. Bu çok ötesinde çok daha vahşice"

Heyet daha sonra Yüksekova Sanayi ve Ticaret Odası'nı (YÜTSO) ziyaret etti, buradaki görüşmelerini tamamlayarak Yüksekova Barosunu ziyaret etti.

Baro başkanı ve avukatlar ile görüşmelerini tamamlayan heyet daha sonra kentteki programı çerçevesinde ziyaretlerine devam edecek.